Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 1 част - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 1 част
Автор: Елена Исаева

Ако сте запалени пътешественици, обичате екскурзиите и постоянно сте на път, сигурно вече сте посетили почти всички по – известни места в България. В поредица от няколко статии ще ви предложа малко по-малко известни места, които може да посетите. Това, че не са така популярни, като например Райското пръскало или Царевец, не означава, че не са красиви. Местата са уникални, интересни и заслужават вашето внимание.

С всяко следващо от изброените места се удивлявам на това, колко е богата нашата страна на природни забележителности, която от коя по – красиви, интересни и причудливи. Един живот не стига да обиколим всички места, но нека това не ни отчайва все пак да опитаме.

Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 1 част
Снимка: wikipedia.org

Пещерски водопад – то се намира до село Пещера, което е близо до град Земен, Софийска област. Той е висок около 15 – 20 метра, но е непостоянен, най – добре да го посетите веднага след топенето на снеговете, когато е най – пълноводен. Това се отнася за всички водопади, ако искате да ги видите в цялата им прелест.

Скалните ниши в село Бабинска река – местността, където се намират нишити е в кюстендилско и се нарича Дуралинко. Нишите приличат на малки прозорчета в скалите.за да стигнете до тях, трябва да хванете отбивката за ТЕЦ „Бобов дол“ и след това да следите табелите за село Бабинска река.

Марков камък, село Вуково – това място се намира в покрайнините на Кюстендил и е свързано с легендата за Крали Марко. Тук ще видите въпросният Марков камък, който представлява един доста голям мегалит.

Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 1 част
Снимка: wikipedia.org

Бистришки водопад, Рила – намира се на 1200 метра надморска височина в местността Самоковище. До него може да стигнете по много живописна екопътека, която тръгва от дупнишкото село Бистрица.

Ключки водопади – това са три малки водопада, които са разположени един над друг и се намират в Беласица. Те имат и имена – Чергата, Метлата и Вретеното. Намират се близо до село Ключ, на около 19 – 20 километра от град Петрич. Маршрутът започва от селото и има маркировка, която да следите.

Периволски водопад, Разлог – водопадът се намира в разложкото село Бачево на около 5 – 6 километра от Разлог. Той е в покрайнините на селото в местността Первиол. Внимавайте, защото около 5 километра се кара по черен път и малко след това ще видите водопада.

Скален феномен „Сватбата“, село Осеново – природният феномен се намира на около 30 километра югоизточно от Банско и се пада вляво от основното шосе за Гоце Делчев. Малко преди да стигнете село Осеново, на един остър завой започва екопътеката до водопада.

Скално светилище „Скалето“, село Црънча – Црънча е родопско село, което е разположено на около 15 километра от Доспат. Точно в покрайнините на това село се намира местността Скалето, където може да видите множество мегалитни структури и най – интересната от тях е един малък мегалит, който сякаш е заклещен между два по – големи.

Село Кестен – едно малко, но много уютно селце, което се намира в Родопите. Намира се на около 8 километра от Триград в посока Гърция. Селото е много диво, някак автентично и се намира сред красивата и живописна природа на Родопа планина.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин