Идеи за почивните дни през септември - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеи за почивните дни през септември
Автор: Peika.bg
Идеи за почивните дни през септември

Септември е един от любимите ни месеци – разточителен откъм почивни дни за щадящ преход от летните отпуски към есенното работно оживление. А времето все още е подходящо за всичките ни любими занимания на открито, за екскурзии на север и на юг, за дълги уикенди и блажена почивка.

През 2012 г. неработните дни са от 6 до 9 септември. Ето няколко вдъхновения от нас – независимо дали сте решили, че е време за късно море, последни планински преходи или откриване на нови дестинации в чужбина.

Вдъхновения в България

Ако сте почитатели на по-активната почивка, направете си маршрут от няколко места из България, включващ както културни забележителности, така и планински разходки във все още меките дни – например Банско – Добринище – село Добърско. По този маршрут ще съчетаете топлия минерален басейн в Добринище с къщата на Неофит Рилски, центъра, посветен на Паисий, и иконата с Христос на ракета в Добърско.

Дори и да не сте почитатели на риболова, прекарайте няколко дни на брега на ДунавТутракан - езерото Сребърна - РусеСилистра. Можете да гребете измежду дунавските острови, да хапнете невероятна рибена чорба, да посетите Есенния салон на изкуствата и да наблюдавате птиците от специалните скривалища в тръстиката.

Тетевенският Балкан е друга възможност за есенна планинска разходка – маршрутите са много, с различна трудност и интересни имена като „Свеж полъх под слънчевия камък“. 

Ако обичате къмпингуването, това може да е последен шанс за спане на открито. Само си изберете къмпинг на море или планина и стягайте багажа.

Последно, но не и по значение, мислим да ви вдъхновим с Троян и околностите му. В Троян не просто ще пиете по една троянска сливова ракия, но можете и да наблюдавате ритуала крадене на мома, да минете по пътя на древните римляни в крепостта Состра, да разгледате Троянския манастир и да се разходите в местността Беклемето.

Вдъхновения в чужбина

Вижте наклонената кула в Пиза, разходете се по брега на река Арно (същата, която минава и през Флоренция) и хапнете късни смокини и прясно изпечени кестени от уличните продавачи. 

Есен по виенски ни звучи не само вдъхновяващо, ами и вкусно, и класически-музикално. Дори и да сте били там много пъти, винаги има нещо, което сте пропуснали. Като например подземното езеро Зеегроте. В него температурата целогодишно е 9 градуса, така че лошо време не би ви спряло.

Олимпиадата свърши, тълпите от туристи, които я чакаха да приключи, за да видят Лондон – също намаляха. А ако бюджетът ви е поизтънял след летните отпуски, знаем какво да ви предложим да правите в британската столица за без пари.

Септември е и времето, когато от хърватското крайбрежие изчезват от полезрението многохилядните туристически тълпи. На тяхно място идват ниските цени, автентичната атмосфера и характерното балканско гостоприемство. Не пропускайте да посетите Задар с неговия орган, на който свирят морските вълни, както и неземния Дубровник.

Какво се случва?

Началото на септември може да се похвали с многобройни празници на градове в България (Белово, Берковица, Симитли, Раднево, Ветово), където си знаем – по традиция на централните площади има музика и веселба. По същото време в Берлин е време за уиски, а в Италия отбелязват тържествено афродизиака. На Манастирска поляна край Сопот пък се провежда фестивалът „Въздухария“. Всички събития по време на септемврийските празници вижте тук.

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин