Идеи за разходка около Самоков +30км - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеи за разходка около Самоков +30км
Автор: Мая Джамбазова

Самоков е вълнуващо място за посещения за обичащите историята, но и разходките сред природата.

 

В близост до централната градска част се намира историческият музей, който разкрива подробности за местния бит и традиции. Във витрините му са експонирани народни костюми, дрехи, обличани от градските дами в края на 19-ти и началото на 20-ти век, стъклени изделия от местната стъкларска фабрика, прочута с майсторите си от Карлови Вари. Има и витрина, посветена на кметовете на Самоков.

Но за всички, които не са почитатели на музата на историята, разходка из околностите на Самоков, би била вдъхновяваща. Наблизо са едни от най-красивите природни забележителности в България.

Минерален плаж Белчин Бани

Комплексът е разположен на около 12 км. от Самоков. Пътешествениците могат да се насладят на геотермалните извори. Освен топлия минерален басейн, комплексът има и водна пързалка, както и различни други атракции – игрища за спорт, билярд, пейнтбол.

Яз. Искър

Намира се на около 14 км. от Самоков. Чудесно място за отдих, риболов и спорт. Язовирът захранва София с вода, но освен това местните го използват и за място, на което да отдъхват след напрегната работна седмица. При възможност, не пропускайте да се повозите на катамаран (малка яхта) по водите на водното съоръжение.

Връх Мусала

Намира се на около 17 км. от Самоков. Това е най-високият връх на Балканите със своите 2925 м. Името на върха е на оманотурски език и означава „близо до Бога“ („мус Аллах“). Любопитен факт е, че в периода 1949-1962 г. върхът се нарича Сталин.

Езеро Йозола

Това е циркусно езеро. Намира се на около 18 км. от Самоков.

Централен Рилски резерват

В него се намира връх Мусала. Туризмът в резервата е силно развит, а интересът на туристите идва от богата му природа. На територията му има езера, водопади, хижи - чудесен повод за един планински преход!

Гейзер Сапарева баня

Това е най-буйният и в същото време достъпен гейзер в света. Извира на дълбочина 75 м. и водният му стълб достига 18 м. Със своите 103 градуса на водата е и един от най-горещите. Край овладения гейзер има малък парк, подходящ за разходки. 

Това са само част от природните забележителности в района на Самоков, които могат да бъдат посетени. Планината през есента е изкусителна, затова може да й се полюбувате. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин