Идеи за разходка в Ботевградско - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеи за разходка в Ботевградско

Няколко идеи за пътешествия около Ботевград от Ели Иванова и нейния блог Друми в думиВ него ще намерите предложения за разходки, екскурзии, любопитна информация за различни дестинации и много практични съвети.


Беше една ранно-декемврийска неделя. Денят беше слънчев и тих, необичайно топъл за късната есен. Оголени, дърветата бяха почти без цвят. Беше ден, подарен за разходка. Как да не се възползва човек…

Бяхме си избрали района около Ботевград. И друг път сме ходили натам – до крепостта Боженишки урвич, до Правец и до Правешкия манастир, но ни останаха още необходени и непосетени места. Бяхме си набелязали няколко, предимно манастири. Ето кои места посетихме, всички по реда си на посещение.

Чекотински манастир

Чекотински манастир „Свети Архангел Михаил“

Чекотинският манастир се намира до правешкото село Калугерово. Има си обозначителни табели след отбивката за Правец на магистрала Хемус. Пътят от магистралата до манастира е около 15 километра и е отлично обозначен с табели, просто трябва да ги следвате. Пътят е сравнително добър, след Калугерово е тесен и на места хлъзгав при есенно-зимни условия.

Чекотински манастир

Чекотинският манастир е основан в края на 12-ти век. Това е времето на братята Асеневци – Петър, Асен и Калоян. Недалеч от манастира се намира крепостта Боженишки урвич, до която има туристическа пътека, започваща от манастира. След падането на крепостта под турска влас, манастирът също запада.

Чекотинският манастир е още един манастир с водопад под ръка. Понастоящем, светата обител се състои от нова манастирска сграда, старинна църква от 18-ти век с реновирани стенописи и иконостас, аязмо и малък водопад в задната част на манастира. В самата манастирска сграда има изграден нов параклис.

Водопадът в двора на манастира 

Мястото около манастира е някак магнетично и успокояващо, тънещо в тишина и спокойствие. Самият манастир е сгушен между няколко хълма. Стабилната манастирска ограда допълнително придава усещане за изолираност от външния свят. А мирисът на пушек съвсем отнася човек в едно друго време, някъде назад в годините.

Скравенски манастир „Свети Николай“

Манастирът се намира на около 2 км североизточно от село Скравена, в подножието на един хребет, който по-късно разбрахме, че се казва Лакавишки рид. Табелка за манастира видяхме само на влизане в селото. Там на влизане, погледнете към близкия хребет и ще видите как в неговото подножие се белее църквата на манастира!

Бяхме посрещнати, дори по-скоро напъдени от светата обител от 2 лаещи и налитащи кучета.

Скравенски манастир

Интерес в двора на манастира представляват 2 що-годе стари манастирски сгради и църквата, която е с видимо наскоро обновени стенописи. Друга забележителност е огромният вековен дъб в двора близо до църквата.

В самата църква се намира печатът от 100-те национални туристически обекта, който е под номер 82.

Скравена: паметник-костница на Ботевите четници

След манастира започнахме да издирваме паметника, посветен на Ботевите четници. Нямаше табелки, по които да се ръководим. GPS-ът също мълчеше. Полутахме се малко из селото, накрая го намерихме – точно на мегдана. Да, близко до ума, ама все пак си чакахме пътните обозначения за такъв важен обект.

Скравена: паметник-костница на Ботевите четници

В монумента-костница се съхраняват черепите на 10 Ботеви четници, намерили смъртта си в местността Рашов дол край скалния феномен Ритлите. Главите на юнаците са набучени на кол от турците, а хората от село Скравена ги откупват, за да могат да ги измият, оплачат и погребат според обичая.

Врачешки манастир „Свети 40 мъченици“

Намира се на 2 км след дългото село Врачеш. Сгушен между множество хълмове, заради които рано попада в сянка, но в същото време е пазен на завет от тях. Манастирът е с много добре уреден двор, красива църква – и отвън, и отвътре, на северната стена на която са изложени красиви икони-мозайки.

Врачешки манастир „Свети 40 мъченици“

Врачешкият манастир е построен по времето на нашия велик цар Иван Асен II, в чест на неговата победа над Теодор Комнин в битката при Клокотница, станала на 9 март 1230 г., точно в деня на свети Четиридесет мъченици. По време на турското робство манастирът е опустошаван на няколко пъти, а в края на 18-ти век е сринат до основи при кърджалийските нашествия. Възстановен е отново в края на 19-ти век.

Врачешки манастир „Свети 40 мъченици“

В момента Врачешкият манастир е действащ девически манастир.

Ботевград: часовниковата кула

За финал се поразходихме в центъра на Ботевград. Обиколихме централния площад и красивата часовникова кула, която е построена през 1866 г. от местния майстор Вуно Марков и е символ на града.

Часовниковата кула в Ботевград 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин