Идеи за свободното време във Варна - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеи за свободното време във Варна
Автор: Мая Джамбазова
Идеи за свободното време във Варна
Снимка: visit.varna.bg

Варна е град, изпълнен с живот. Той непрекъснато се променя в изпълнение на своя девиз: „Расте и хубавее“!

Морската ни столица предлага много възможности както за културно-исторически туризъм, така и за развлечение. Не зависимо дали сте с приятели, със семейството или с половинката си, тук няма да скучаете. 

Сред основните забележителности в града са: Малките и Големи Римски терми, базиликата Джанавара, църквата „Рождество на св. Богородица“, катедралата „Успение на пр. Богородица“, Варненското съкровище, което е най-старото златно съкровище в света. То може да се види в Археологическия музей на града. 

Римските терми започват от ул. „Сан Стефано“ и „Калоян“, където е касата на обекта. Другата част на античната баня е срещу входа на товарното пристанище, встрани от сградата на морска администрация. Термите са изградени през 2-ри век, а най-голяма експлоатация на съоръжението има през 3-ти век. Това е една от четирите най-големи римски антични бани в Европа. Пана с художествени възстановки по стените на термите, разриват истинската им красота отпреди векове. И при Малките терми, а и при Големите, има кафенета, които са към музейния археологически обект, от където можете да се полюбувате на гледката. 

Идеи за свободното време във Варна
Снимка: visit.varna.bg

Раннохристиянската базилика „Джанавара“ е строена е през Късната Античност и Ранното Средновековие. Тя представлява постройка с квадратен план и четири отбранителни кули в четирите краища. В рамките на базиликата са открити подови мозайки и реликварии, които днес са част от експозицията на Регионалния археологически музей във Варна.

Църквата „Рождество на св. Богородица“ се намира до сградата на ОД на МВР-Варна. Това е най-старата църква в града. В нея има средновековна икона на св. Богородица, за която легендата гласи, че изцерила болно овчарче и го спасила от дервиши, заселили се край града.

Катедралата „Успение на пресвета Богородица“ се намира в идеалния център на града. Строена е по план на руски архитект. Преди построяването на „Св. Александър Невски“ тя е най-голямата катедрала в България и на Балканите.

Идеи за свободното време във Варна
Снимка: visit.varna.bg

Дворът на Варненската търговска гимназия (ВТГ) е друга забележителност. В двора е статуята на първата топка, внесена от Швейцария, по поръчка на варненските учители.

Идеи за свободното време във Варна
Снимка: visit.varna.bg

Ако сте дошли със семейството си и искате да се забавлявате, със сигурност няма да скучаете. За децата има детски кътове, като едни от най-интересните са в Морската градина. А защо да не опитате нещо още по-интересно, като да посетите ледена пързалка Младост! Тя е с размери 45м. на 20м. и работи целогодишно. Тук се провеждат и тренировки на групите по хокей и фигурно пързаляне. Входът за пързалка е 4,00 лв. а за деца под 10 години - 1,00 лв. Наемът на кънките е 3,00 лв., но можете да се пързаляте и с ваши собствени. Зимното работно време на ледената пързалка е: от 09:00 до 21:00 ч., а лятното: от 10:00 до 22:00 ч.

Идеи за свободното време във Варна
Снимка: visit.varna.bg

Ако семейството ви обича животните, може да посетите конна база "Виница". Тя се намира в края на кв. Виница. Тук се провеждат тренировки под ръководството и наблюдението на инструктори, а също и състезания. В базата има 4 конюшни. Ездата и общуването с конете ще бъде много приятно и успокояващо за вашите деца!

Идеи за свободното време във Варна

Във Варна се намира и единственото по рода си атракционно съоръжение - Делфинариумът. Той е разположен сред зеленината в северната част на варненската Морска градина, с чудесен изглед към морето. Първите делфини пристигат във Варна през 1984 г. от кубински делфинариум. Те са от вида Tursiops truncatus (бутилконоси делфини). В световен мащаб се счита, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на Делфинариума, тук ражданията са нормална практика. В момента се отглеждат 5 делфина - 2 мъжки и 3 женски - Кимбо, Доли, Попи, а Йоана и Бимбо са родени в Делфинариума. Сигурни сме, че децата ви наистина ще им се зарадват. 

Идеи за свободното време във Варна
Снимка: visit.varna.bg

Друго интересно място за семейни забавления е Аквариумът. Живата му експозиция обхваща представители на всички групи, които съставят фауната на Черно море. Най-много са видовете от средиземноморския комплекс, проникнали през Босфора. Чермоморската рибна фауна обхваща около 140 вида, от които важно стопанско значение имат трицоната, сафридът, скумрията, паламудът, калканът, карагьозът, хамсията, кефаловите риби, попчетата и др.

Експозицитя представя и много видове сладководни риби и някои екзотични представители. В другите 2 експозиционни зали могат да се видят препарирани представители от Световния океан, да се проследи миграцията на рибите, нагледно да се разгледа хранителната верига в морските води, структурата и особеностите на Черно море.

Идеи за свободното време във Варна
Снимка: visit.varna.bg

За по-любопитните предлагаме да посетят Астрономическата обсерватория и планетариум "Николай Коперник", по-известна просто като Планетариума. Той разполага със звездна зала, кула с махало на Фуко и още много интересни съоръжения. Намира се в Морската градина в непосредствена близост с централния вход на парка. От построяването си през 1968 г. сградата не е променяла предназначението си на научно-просветно учреждение, посветено на наблюдението и изучаването на небесните тела във Вселената.

Идеи за свободното време във Варна
Снимка: visit.varna.bg

Порасналите деца могат да посетят представление в Драматичния театър или да отидат на опера. През пролетта пък се провежда международен театрален фестивал, така че не го пропускайте! 

Идеи за свободното време във Варна
Снимка: visit.varna.bg

Дошли сте до Варна и искате да напазарувате нещо за семейството си? Тогава двата големи търговски центъра  са на ваше разположение! Предлагат разнообразни възможности за прекарване на свободното време, пазаруване и развлечения, подходящи за всяка възраст. Може да разгледате над 150-те търговски обекта, в които се предлагат стоки на повече от 300 световноизвестни марки. 



Идеи за свободното време във Варна
Снимка: Photl

Забавленията могат да продължат в кукления театър, помещаващ се в стара католическа църква. Много близо се намира и музеят на куклите, създаден през 80-те. На всеки две години се провежда международен фестивал на кукленото изкуство. Последното издание на фестивала „Златен делфин“ е от октомври 2017 г.

Идеи за свободното време във Варна
Снимка: visit.varna.bg

След приятната разходка можете да си починете в някое кокетно кафене или уютен ресторант на брега на морето. Не пропускайте да хапнете някой морски специалитет в прекрасните заведения в зоната около моста, пристанището и Морската гара. Изберете ресторант с гледка към морето, която със сигурно ще ви накара отново да се върнете в морската ни столица!

Определено има какво да правите във Варна по всяко време на годината, така че заповядайте!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин