Идея за планински преход: връх Митровица и скалното светилище в основата му - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идея за планински преход: връх Митровица и скалното светилище в основата му
Автор: Елена Исаева

Не е случайна приказката „Опознай родината, за да я обикнеш.“ Това обаче няма как да стане, ако не сте сред природата. България е наистина много богата на природни дадености, коя от коя по-красиви, интересни и чудни. Смея да твърдя, че нашата природа е несравнима, но трябва да се научим да я пазим и уважаваме, за да остане за бъдещите поколения, такава каквато я виждаме и ние днес.

Родопите са една от най-красивите и необятни планини. Не случайно великият писател Иван Вазов е казал, че не си видял България, ако не си видял Родопите. Там сякаш има нещо магично, мистично, нещо, което все още добре пази тайните си. Освен това природата на Родопа планина е несравнима. Китни селца, прекрасна зеленина, уникални гледки, просто няма как да не се влюбите във всяко едно кътче от нея. Разбира се, като всяка друга планина у нас и тук има много известни места, които постоянно гъмжат от туристи, но и такива, които почти никой не знае, но също толкова красиви и дори повече, защото там е спокойно и човек може да се наслади на природата с всичките си сетива, без да бъде обезпокояван от други хора.

Идея за планински преход: връх Митровица и скалното светилище в основата му
Снимка: wikipedia.org

Това място, което ще ви предложа не е висок връх, но пък е много живописен и приятен. Това е връх Митровица. Той е висок едва 1360 метра над морското ниво и е един от многото такива на родопските ридове по поречието на река Места.

Тук интересното е, че в подножието на върха има огромни мегалитни блокове, които много учени определят като част от праисторически култов комплекс. Тук могат да се видят много интересни и странни скални образувания, като мегалитната арка и т.нар. „Заклещен камък“, който сякаш се държи на косъм от двете страни, а иначе виси почти във въздуха. По-смелите могат да се качат върху него и да си направят снимки, но не го правете, ако имате страх от височини, все пак си е опасно.

До този мегалитен комплекс се стига много лесно от село Осеново. Има указателни табели и няма как да не се ориентирате. Ако имате повече време, задължително се качете и на връх Митровица. Това е една чудесна идея за прекарване на съботен или неделен ден сред природата. Дори самото пътуване до там с автомобил е приятно, защото ще минете през една наистина прекрасна част на Родопите.

Близо до това място може да видите още два природни скални феномена. Това са Сватбата при село Осеново и при село Гостун Черната скала или още Кара кая.

Въпреки, че преходът до комплекса и върха е сравнително лек, винаги носете със себе си вода, храна, зареден телефон, дъждобран и яке, дори да е лято. Времето в планината се сменя много бързо и едва ли бихте искали да ви свари неподготвени, както се казва по-добре да носите тези неща и да не ви потрябват, отколкото да ги нямате, а да имате нужда от тях.

И помнете, че природата е наш приятел и като такъв, ние трябва да се грижим за нея и да я пазим.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин