Ила да Кеимада Гранде - зловещият Змийски остров - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ила да Кеимада Гранде - зловещият Змийски остров
Автор: Peika.bg

Ила да Кеимада Гранде със сигурност е едно от най-неприятните места на света. Този малък остров на 33 километра от Сау Паулу, Бразилия, е известен като дом на огромно количество змии и затова е наричан Змийския остров.

Според изследване от 2015 г., там има между 2 и 4 хиляди змии, което означава, че има поне една змия на всеки 75 кв.м, а най-лошата от всички е Златната пикоглава усойница (Bothrops insularis), която е една от най-смъртоносните в света.

Тази змия е отговорна за смъртта на повече хора от всички други видове змии в Северна и Южна Америка.

38870

Популацията на змиите на Ила да Кеимада Гранде рязко се увеличава, след като преди 10-12 хиляди години островът се отделя от сушата. На него вече нямало малки бозайници за улов и змиите започнали да се катерят по дърветата, за да хващат птици.

Поради рисковете на подобно ловуване, те са се адаптирали към средата и тяхната отрова е станала пет пъти по-силна от тази на змиите на континента.

38866

В наши дни бразилското правителство забранява достъпа до Ила да Кеимада Гранде, затова на острова ходят само учени, които изучават Златната пикоглава усойница, и бракониери, които ги ловят, за да ги продадат на черния пазар.

Бразилските военни веднъж в годината посещават острова, за да поддържат фара там, който от 20-те години работи на автоматичен принцип.  

38871

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин