Имало едно време в село Гудевица в Родопите... - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Имало едно време в село Гудевица в Родопите...
Автор: Peika.bg
Имало едно време в село Гудевица в Родопите...

Училище сред природата в село Гудевица е различен начин да си припомним, че децата са нашите учители за това как да живеем в хармония, а най-добре прекараното време е споделеното време.

Народно читалище “Бъдеще сега” работи от години активно за неформалното образование за устойчиво развитие за всички възрасти. Сгушено в село Гудевица, област Смолян, читалището има вече и свое Училище сред природата, в което да сътворява и развива идеите си и да вдъхновява последователи. Донка Калчева, ръководител проекти, разказва повече за настоящето и бъдещето в Гудевица.

- Има едно село Гудевица... кое го прави специално?

- Гудевица е Средище. На хората и природата, на различни поколения и ценности, на хора с различни възгледи. Всяка среща е позитивна и дава на участниците в нея преживявания, които остават завинаги. Има магия в простите неща.

- Какво може да се види близо до Гудевица?

- Целият район е пълен със забележителности – природни и културни. В района е Гарга дере, където се предлагат възможности за приключения – изкачване по via ferrata, влизане в необлагородена пещера с надуваема лодка, алпийски тролей. В съседство е и пещерата Ухловица, която е облагородена и с невероятни скални образувания. Над съседното село са изворите на р. Арда. В с. Могилица са Агушевите конаци – най-големият запазен феодален „замък“. Забележителност са и богатата флора и фауна в района. Много са. Най-важното обаче е, че селата са китни, хората са приветливи и гостоприемни, храната е проста и вкусна, а гледките са пълнещи душата.

41067

- Защо създадохте Училище сред природата?

- Създадохме го от нуждата да имаме собствено място, където да работим за идеите си. Самият процес на създаването му ни помогна да се развием като организация и да дефинираме целите си. То запълва празнотата в България от истински образователен център за стойностно учене, с иновативни методи на преподаване, качество на обучителния процес и, разбира се най-важното – трайни резултати. Освен това е място изпълнено с много усмивки, където ученето и споделянето са удоволствие и се превръщат в естествена потребност.

- Разкажи ни повече за семейните обучения, които предлагате. В кои могат да се включат родители – с деца или без?

- От миналата година имаме семейна програма „Мама, татко и аз“, в която семейства могат да преживеят уикенд или по-дълъг период заедно с други семейства във воден процес на подобряване на общуването с децата, да се замислят за истински важните неща – общуването помежду си, споделянето, ценностите, които градят заедно и предават на света около тях.

41070

- Защо подобни мероприятия са важни за отношенията в семейството и за връзката с природата?

- Защото формират ценности. Едно от най-значимите неща е да осигурим пространство и споделено време с децата си и да се огледат в света през техните очи и това, което е важно за тях. Децата са нашите учители за това как да живеем в хармония, а не ние – техни.

- НЧ “Бъдеще сега” е партньор по проекта “Златен орех”първата в България мрежа за неформално образование за устойчиво развитие. Защо според вас този тип образование е ключов за бъдещето?

- Без него няма бъдеще. Ако не осъзнаем единството ни със света, взаимната свързаност на всичко, нямаме никакъв шанс да оцелеем като биологичен вид. Векове наред сме изграждали съзнание на „владетели на света“, на доминиращ вид. Време е да преосмислим мястото си в света. Най-ефективният начин за постигане на позитивна промяна е да показваме, да предаваме знанието и важните неща с личен пример, с ефективни методи и послания, които не просто достигат до определени хора, а трайно променят техния мироглед. Вярвам, че образованието за устойчиво развитие прави точно това.

- А кое прави неформалното образование специално?

- Процесът. Крайният резултат. Неформалното учене е невероятен „процес“ за личностно развитие и продобиване на компетеции. Използвам думата „процес“, защото човешкото учене е през целия живот и във всеки момент от него. Неформалното образование прави този процес по-пълноценен, осмислен и пълноценнен.

- Бъдещите планове на "Бъдеще сега"?

 

- Да се превърнем в силата, която носи позитивна промяна. Като растем и ставаме по-добри като хора и в това, което правим, и да го даваме на всички около себе си.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Χριστό Τοδοροβ, 19.03.2016 | 21:13
Гудевица - и веднага за 5-ата ракия се сещам :-)
Абонирайте се за нашия бюлетин