Имате ли нужда от виза, за да отидете в Исландия? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Имате ли нужда от виза, за да отидете в Исландия?
Автор: Peika.bg
Имате ли нужда от виза, за да отидете в Исландия?
Снимка: Unsplash

Северно сияние, вулканичен терен, който изглежда като от друг свят, ледници и гейзери, разпръснати като скъпоценни камъни навсякъде – има много причини за популярността на Исландия като туристическа дестинация.

Въпреки това, колкото и примамливо да е, не бързайте към летището все още. Ето всичко, което трябва да знаете за изискванията за влизане и визовия режим за тази скандинавска страна:

Кой не се нуждае от виза, за да посети Исландия?

Имате ли нужда от виза, за да отидете в Исландия?
Снимка: Unsplash

Исландия не е в Европейския съюз (ЕС), но е част от Шенген, споразумение между 26 държави, което позволява на гражданите да пътуват без визи между тях. Шенгенското пространство обхваща много страни в континентална Европа, с някои изключения.

Гражданите на някои страни извън Шенгенското пространство също могат да пътуват без виза до Исландия. Сред тях са Австралия, Ирландия, Израел, Япония, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединените щати, чиито граждани могат да останат в Исландия до 90 дни за период от 6 месеца. Ще ви трябва валиден паспорт или съответен документ за пътуване с валидност поне три месеца след планирания престой.

Кои са страните, чиито граждани трябва да имат виза, за да посетят Исландия?

Имате ли нужда от виза, за да отидете в Исландия?
Снимка: Unsplash

Гражданите на други държави трябва да кандидатстват за краткосрочна шенгенска виза преди да пътуват до Исландия или останалата част от Шенгенското пространство. Визата позволява максимален престой от 90 дни за всеки шестмесечен период. Такива визи са предназначени за туристи, бизнес пътувания, семейни посещения и други. 

Колко струва визата?

Имате ли нужда от виза, за да отидете в Исландия?
Снимка: Unsplash

Визите за граждани на повечето страни струват 80 евро за възрастни и 40 евро за деца на възраст 6-12 години (няма такса за деца под 6 години). Въпреки че в повечето случаи обработката на виза отнема не повече от петнадесет дни, може да отнеме и повече време. Така че си струва да кандидатствате поне три седмици преди пътуването си. Не забравяйте да проверите пълния списък с изисквания – който може да включва неща като медицинска застраховка за пътуване и финансови средства.

Визите могат да бъдат удължени след 90 дни само при изключителни обстоятелства, а молбите за удължаване трябва да се подават в Имиграционната служба в Копавогур. Многократни визи, позволяващи многократен 90-дневен престой в Шенгенското пространство за всеки 180-дневен период до 5 години, могат да бъдат предоставени при изпълнение на определени условия.

Има ли някакви ограничения, свързани с COVID-19?

Имате ли нужда от виза, за да отидете в Исландия?
Снимка: Unsplash

Всички ограничения за пътуване, свързани с COVID-19, на исландската граница вече са премахнати, независимо от ваксинационния статус. Ако развиете симптоми, докато сте в Исландия, тестовете са безплатни за всички, включително туристите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин