Индия: Пълно ръководство с полезни съвети - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Индия: Пълно ръководство с полезни съвети
Автор: Иванка Могилска
Индия: Пълно ръководство с полезни съвети
Снимка: Meena Kadri

Индия ще ви изненада, очарова, покруси, погнуси, възхити – със сигурност ще се влюбите поне в едно от многобройните й лица. Няма как да не се впечатлите и от индийците. Те са живото доказателство, че щастието е естественото състояние на хората.

Докато се приготвяте за своето пътуване до Индия и правите план на всички места, които трябва да посетите, хвърлете едно око и на най-общите правила за стил и етикет. Като се има предвид колко дълго време Индия е била английска колония, разбиранията за добро възпитание и приемливо поведение са смесица от азиатски маниери и западна култура, гарнирани с щедра доза консерватизъм.

Облекло

Широки, светли дрехи с дълги ръкави, от естествени материи. Това е най-добрият избор за разходка по индийските пътища, храмове и заведения. Първо, те ще ви осигурят прохлада. Второ, ако ви видят разголени – къса пола или панталон, дълбоко деколте – индийците ще си помислят, че сте или много бедни или много безсрамни. Тесните дрехи пък ще ви бъдат безкрайно неудобни под жаркото слънце. Освен това по тези географски ширини се смятат за безсрамни.

Поведение на обществени места

Докосвайте колкото се може по-малко неща около себе си с крак или с лявата си ръка. Това важи с най-голяма сила за религиозните обекти, които ще посетите. Краката и лявата ви ръка се смятат за нечисти и ако докосвате предметите с тях, ще обидите вярата на индийците. Ако сте мъж, изобщо не докосвайте жените наоколо – няма значение колко са ви близки. Не им подавайте ръка за поздрав, не ги целувайте и не ги прегръщайте. В по-малките населени места в Индия това е проява на невероятна волност.

Въздържайте се да сочите с пръст или да подсвирквате на обществени места. Препоръчвам ви също да не носите портфейл в задния джоб на панталона си.

Хранене на обществени места

Най-възпитаният начин да се нахраните е с ръце. В Южна Индия може да натопите в храната цялата си ръка. В северна, където кърито е по-сухо, само върха на пръстите. Яжте само с дясната си ръка. Нали помните, че лявата е нечиста? Ако се храните според всички правила на индийския етикет, ще установите, че не можете да се обслужвате сами. Просто ако топите дясната си ръка в чинията пред вас, а после решите да хванете със същата ръка лъжицата в общата чиния и да си сипете, ще омажете всичко. Затова най-нормално е да изчакате да ви помогнат.

Когато сядат на масата, индийците предлагат храна първо на бога. След това я споделят с вас. Споделянето е част от етикета, но и през ум да не ви минава, че можете да ползвате чужди прибори или сами да си взимате от чужда чиния. Изчакайте да ви предложат.

Отношение към времето

Ако ви поканят на ресторант или на гости, най-възпитано е да отидете с 15 до 30 минути закъснение. Да се отзовавате точно в посочения час на каквото и да било събитие от подобен характер е проява на много лош вкус.

И не забравяйте – най-добрият начин да се отблагодарите на домакините за храната и гостоприемството е като вие също ги поканите на гости.

Подаръци

Да изберете подходящ подарък за индиец е като да минете невредими през минно поле.

Не купувайте алкохол. Това е абсолютно неприемлив подарък. Повечето индийци изобщо не близват, а тези, които пият, го правят рядко.

Забравете за предметите, изработени от кожа, освен ако не познавате малко по-добре човека, за когото избирате подарък. По-голямата част от индийците са вегетарианци. Да им поднесете част от мъртво животно в знак на уважение и приятелство, не е много умна идея.

Ако искате да купите цветя за подарък, посъветвайте се с продавача. Той ще ви каже кое цвете за какъв случай е подходящо.

Индия не прилича на нищо, което сте виждали досега. И то не защото в метрото мъжете и жените се возят в отделни вагони. Нито защото там ядат сигурно най-лютата храна в целия свят, а до петзвездния хотел са наредени 3-4 колиби. Просто там щастието все още не е само измислица от лъскавите каталози на магазините. Отидете и вие. Уверете се. Върнете се да ни разкажете.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин