Индия с ограничен бюджет: 5 начина да получите най-доброто изживяване - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Индия с ограничен бюджет: 5 начина да получите най-доброто изживяване
Автор: Peika.bg
Индия с ограничен бюджет: 5 начина да получите най-доброто изживяване
Снимка: pixabay

Със своите планини, плажове, дворци, дива природа и храна има безброй причини, поради които Индия продължава да бъде най-добрият избор за пътниците, търсещи приключения. И докато се отличава с лукс – предлагайки на туристите шанса да отседнат в бившите дворци на махараджи и да се излежават в затънтените води на Керала в плаваща къща с частен готвач – Индия също така позволява бюджетни пътувания, без да пестите от комфорта.

С малко проучване често можете да намерите прилични квартири за по-малко от $13 на нощувка и вкусна вечеря за под $7, а със следните съвети можете да се оборудвате със знанията да пътувате по-интелигентно и да се възползвате максимално от времето си навън.

Ето как да извлечете най-доброто от Индия с ограничен бюджет.

Вижте най-евтиното време от годината за пътуване

Преди да пътувате до Индия е важно да обмислите кои региони искате да посетите и какво ще бъде времето. Април често е най-евтиното време за намиране на полети, когато температурата скочи до високите средно 30ºC в популярни места като Раджастаню, Тамил Наду, Керала и Гоа, докато редица курорти затварят до началото на високия сезон в края на Септември.

Сезонът на мусоните също започва през май с проливни дъждове, които вероятно ще попречат на плановете ви за слънчеви бани, но също така ще означава по-малко тълпи в горещите туристически точки и отстъпки за настаняване. За посетителите на Хималаите и околните райони април до юни е най-доброто време за посещение, а пътуващите до Лех и Ладакх ще намерят по-меки температури, но по-големи тълпи, тъй като семействата бягат от жегата на градовете в търсене на по-хладен климат.

Вземете нощния влак

Един от най-умните начини да спестите пари е да пътувате между градовете с нощен влак, като по този начин избягвате разходите за хотел. Във влаковете Duronto и Rajdhani цената на вечерята и закуската е включена в цената на билета. При други услуги прясната храна, закупена от продавачи, ще струва не повече от $4.

Може да звучи очевидно, но колкото по-рано правите резервации, толкова по-малко ще платите за билета си. Резервациите за индийските железници се отварят 120 дни преди заминаването и можете да резервирате влака си лично на гарата, ако вече сте в Индия.

Излезте извън зоната си на комфорт, ако искате най-добрата цена. Например единичен билет от Делхи до Хайдерабад може да струва $71 в 1AC, където ще бъдете затворени в купе за двама със затъмнени прозорци и само с още един човек, с който да говорите, но билет в стандартна спална класа с отворени прозорци и много хора за компания ще струва само $12. Помислете и за типа влак, с който пътувате. Билетите за Duronto струват повече от другите, тъй като са по-бързи, по-нови и спират на по-малко станции по време на пътуването. Някои влакове са по-бавни и имат по-малко бордови услуги, но ще спестите рупии.

Излезте от отъпкания път

Ако пътувате до мегаград като Мумбай, очаквайте да платите повече за настаняване, храна и напитки. Така че си струва да помислите за други големи центрове, които предлагат също толкова много като ресторанти, базари и бутикови хотели. Хайдерабад, например, е дом на някои от най-добрите в страната биряни, пазаруване на гривни и моголска архитектура, заедно с музеи, показващи будистки и джайнистки реликви, скулптури и текстил.

Вместо да посещавате храмовете на Махаращран в Елора и Аджанта, помислете за изследване на паметниците на Карнатакан в Хампи, Бадами и Аихоле, които приемат по-малко чуждестранни туристи и осигуряват много по-спокойна и ползотворна разходка. Вместо да следвате рекламите и да се борите за тихо място на препълнените плажове на Гоа, помислете за посещение на Пудучери в Тамил Наду с неговите алеи, сърф и плажна йога.

Пътуване в група

Хубаво е да споделите с приятели превозите с такси от летищата до града или за еднодневни пътувания и екскурзии от вашия хотел. Повечето бюджетни хотели предлагат стаи с многократно настаняване, което може допълнително да намали сметката ви. Например единична стая в бунгало на плажа Агонда в Гоа може да струва от $24 на вечер за единично настаняване или $30 за трима, споделящи луксозна стая. И ако попитате любезно на рецепцията, персоналът често ще постави походно легло в стаята без допълнителни разходи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин