Индийският храм, в който на почит са плъховете - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Индийският храм, в който на почит са плъховете
Автор: Peika.bg
Индийският храм, в който на почит са плъховете
Снимка: flickr/Ryan

В северозападната част на Индия, в малкия град Дешнок, има едно място за поклонение, наречено Карни Мата.

То представлява специален хиндуистки храм, който е различен от всички други. Там обожествените животни могат да накарат всеки да настръхне, тъй като почитаните същества са плъхове, наричани каба и наброяват над 20 000 броя.

Уникалното светилище е построено в началото на 1900 г. в чест на богинята Карни Мата. За направата му е използван бял и черен мрамор, а по фасадата му са монтирани прекрасни мраморни скулптури, както и сребърни и златни украшения, дарени от биканерския махараджа Ганга Сингх. Негов дар е и изключително красивата, масивна храмова врата, която представлява същинско произведение на изкуството, тъй като по нея изкусно са изобразени богове и богини на фона на прекрасни филигранни арабески. В композицията присъства и самата Карни Мата, която държи тризъбеца на победата и е заобиколена от плъхове.

Индийският храм, в който на почит са плъховете
Снимка: flickr/Ryan

Историята разказва, че в средата на ХV в. легендарният махараджа Рао Бика (основател на Биканер) дошъл в Дешнок, за да посети известната с чудесата, които правела още от най-ранното си детство, жена-аскет Карни Мата. Местните хора я почитали като смятали, че тя била преродената  страховита богиня Кали. Карни Мата посрещнала радушно махараджата, благословила го и му предсказала, че ще извоюва голяма военна победа. Всичко това са сбъднало и оттогава махараджите от Биканерската династия започнали да я почитат като върховно божество на своя престолен град Биканер.

Според легендата, Карни Мата веднъж се опитвала да съживи дете от племето си, но не успяла. Тя се обърнала към богът на смъртта Яма, за да измоли живот за момчето, но той ѝ обяснил, че вече е късно, защото то вече било преродено на земята. Това не се харесало на Карни Мата и разгневена тя се зарекла, че никой от нейното племе повече няма да попада в ръцете на Яма. Вместо това душите на нейните наследници щели да се заселват за един живот в свещени плъхове-каба.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин