Интересна изложба изненадва посетителите на музей в Констанца - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересна изложба изненадва посетителите на музей в Констанца
Автор: Мая Джамбазова

В Исторически и археологически музей в Констанца има интересни артефакти от различни периоди. Едни от тях са т.нар. „седящи“ хора или „мислители“.

Това са малки праисторически статуетки, изобразени на днешните 200 румънски леи. Но от втората половина на август 2017 г., на третия етаж на музейната сграда, има една вълнуваща и много любопитна сбирка. Тя представя периода на комунизма в румънска Добруджа. Озаглавена е „Комунизмът в Добруджа (1944-1989 г.)“

Изложбата е част от постоянната експозиция на музея и представя всички аспекти на комунистическата епоха – ученическия живот, политическата дейност на партията, труда на обикновените работници, периодичния печат и най-вече бита в Румъния за периода 1944-1989 г. В 20-ина витрини са подредени награди на труда, военни книжки и ордени, списания и вестници, документи, но най-любопитна е последната зала. В нея е представен всекидневният живот от периода между 44-та и 89-та година.

В едната зала е подреден хол на средностатистически румънец, живял през комунистическата епоха. Има стар фотьойл, лампа, поставена на малка масичка, шкаф с телевизор „Космос“, окачен на стената фотоапарат „Смяна“ и радио с ръчно сменяеми станции. По-любопитни са витрините до възстановката на жилищната стая. А именно – колекция от сапуни, кремове за бръснене, кърпи и др.

В средата на малката зала има квадратна витрина, в която са поставени банкноти от времето на комунизма в Румъния. Те са подобни на нашите социалистически книжни левове. Като цвят и сюжети румънските пари, от онзи период са, идентични с левчетата. На тях има селянка, носеща на рамо в кош селскостопанска продукция, пътен строеж, товарене на продукция от мина и др. Показана е и банкнота с Тудор Владимиреску. 

След като разгледате музея, можете да се разходите с лодка или на водно колело в Табакария или езерото на Мамая. А също да посетите аквариума, делфинариума, етнографския музей и трите храма от т.нар. триъгълник на религиите – православна катедрала, католическа църква и джамия. Освен това има и музей на скулптурното изкуство, събрал най-значимите произведения на румънски творци. Той е точно в началото на триъгълника на религиите, до останките от древен Томис – римска улица и част от колонада.

Магазините в Констанца предлагат голямо разнообразие. В супермаркетите може да се купят местни продукти, известни със своето високо качество – вино, кашкавал и горчица. Има и други изделия, готвени храни, тестени изделия, някои от които по 1 лея или 0,50 ст., шоколад по 2 леи.

Констанца е красива по всяко време на годината. Освен това пътешествието почти няма да се отрази на бюджета ви! Тя е чудесна идея за уикенд пътешествие!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин