Интересната история на старата столица на Виетнам - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересната история на старата столица на Виетнам
Автор: Peika.bg
Интересната история на старата столица на Виетнам

От всички стари столици на Виетнам, само Хюе е успял да запази своите дворци, комплекси, гробници и мандарини.

Ако го посетите, там ще ви посрещат огромни външни порти, почетната стража и прецизно изработени каменни мандарини.

В Хюе ще видите и първата поредица от елегантни портали, многобройни врати и изключителната рамка на мавзолейния комплекс на великия император Мин Манг Му. Арките изграждат иначе тъмните образи на статуите и правят път на слънцето да обагри всичко в охра. От другата страна на арките пък спокойно се разстилат лотосовите листа в каменните басейни на езерата, край които от векове наред се издигат красиви бонзаи.

Керамичните дракони, от друга страна, са в пастелни нюанси и добавят разнообразие в цялостната каменна картина. А ако се вгледате внимателно, ще забележите, че там някъде в стените китайският йероглиф за „дълголетие“ в синьо, червено, златисто и става ясно, че който и да е проектирал комплекса, не го е направил случайно.

Интересната история на старата столица на Виетнам

Древният императорски комплекс Хюе е разположен на 660 км от Ханой и е построен около 1800 г., а от 1802 до 1945 г. е столица на страната. Съвременното наименование на мястото произлиза от древното му име Тан Хоа, което в буквален превод от виетнамски означава хармония и мир. Преди 200 години обаче хората започнали да го наричат Хюе и от тогава до днес дворецът запазва това наименование за официално.

Интересната история на старата столица на Виетнам

По време на военната офанзива през 1968 г. около Тет (виетнамската нова година, която е от края на януари до края на февруари) част от Хюе бива унищожен. В съдбоносната 1968 г. празникът дава името и на военната офанзива.

Друг интересен факт за Хюе е, че е единственият южновиетнамски град, който попада под владение на комунистите. Макар да е само за 25 дни, в тях биват убити около 10 000 души.

Интересната история на старата столица на Виетнам

В унисон с историята си, Хюе е един от най-интересните примери на азиатската архитектура. Градът е строен от 10 000 души в продължение на 30 години. Цялата архитектура на императорския комплекс е вдъхновена от Забранения град в Пекин, но Хюе със сигурност има своя собствен чар и уникалност.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин