Интересни факти за Лондон - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Лондон
Автор: Елена Исаева

Лондон е един от най-посещаваните градове в света и определно има защо. Тук има толкова много история, забележителности, култура и интересни места, че просто няма начин да скучаете. Това е един космополитен, колоритен и вечно туптящ град, който ще ви пренесе в друга вселена. Потопете се в града на Биг Бен и Темза и няма да съжалявате.

Историята на Лондон датира от римската епоха, когато е основан като малко селище, наречено Лондиниум през 43 г. сл. Хр. Римляните установяват Лондиниум като стратегически пристанищен град на река Темза, който служи като център за търговия и търговия.

Интересни факти за Лондон
Снимка: Елена Исаева

През Средновековието Лондон продължава да расте и просперира, превръщайки се в столица на Англия през 12 век. Градът се разраства бързо през епохата на Тюдорите, с изграждането на много известни забележителности, включително катедралата "Св. Павел" и Лондонската кула.

През 17 век Лондон претърпява опустошителен пожар, известен като Големия лондонски пожар, който унищожава голяма част от инфраструктурата на града. Градът обаче бързо е възстановен, като са добавени много нови обществени сгради и паркове.

През 19 век Лондон става най-големият град в света с население от над 6 милиона души. Градът изигра значителна роля в индустриалната революция, като в града бяха създадени много фабрики и производствени предприятия.

През 20-ти век Лондон е изправен пред значителни предизвикателства, включително две световни войни, икономически спадове и социални вълнения. Въпреки това градът продължава да процъфтява със създаването на много нови предприятия, културни институции и транспортни мрежи.

Днес Лондон остава един от най-оживените и динамични градове в света, известен със своите емблематични забележителности, разнообразно население и богато културно наследство.

Интересни факти за Лондон
Снимка: Елена Исаева

1.Лондон е най-населеният град в Обединеното кралство, с население от над 8 милиона души.

2.Река Темза минава през сърцето на Лондон и е най-дългата река в Англия, простираща се над 215 мили.

3.Лондонското око, гигантско виенско колело на южния бряг на река Темза, е най-голямото колело за наблюдение в Европа и привлича над 3,75 милиона посетители всяка година.

4.Бъкингамският дворец, официалната резиденция на британския монарх, има над 775 стаи, включително 19 парадни стаи, 52 кралски спални и спални за гости, 188 спални за персонала, 92 офиса и 78 бани.

5.Лондонската кула, една от най-известните забележителности на града, е основана от Уилям Завоевателя през 1066 г. и е служила като кралски дворец, затвор и място за екзекуции през вековете.

6.Лондонското метро, известно още като Tube, е най-старата подземна железопътна система в света и е открита през 1863 г.

7.Известната часовникова кула в Уестминстърския дворец, известна като Биг Бен, всъщност е прякорът на камбаната в кулата, а не на самата кула.

8.Емблематичните черни таксита на Лондон са официално известни като файтони, а шофьорите трябва да преминат през строг тест, известен като „Знанието“, за да получат лиценз.

9.Тауър Бридж, една от най-разпознаваемите забележителности на Лондон, е не само мост, но и подвижен мост, който може да бъде повдигнат, за да позволи на големи кораби да преминават през него.

10.Лондон е дом на над 170 музея, включително Британския музей, Националната галерия и Тейт Модерн, което го прави център на културна дейност.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин