Интересни факти за Маями - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Маями
Автор: Peika.bg
Интересни факти за Маями
Снимка: pixabay

Той е известен със своя бурен нощен живот, красиви плажове и атмосфера в стил Арт Деко, но колко всъщност знаете за този емблематичен американски град?

От изкуствено внесен пясък до жена основател, тези интересни факти за Маями може просто да ви изненадат.

1. Жена основава града

Широко описвана като „майката на Маями“, Джулия Тътъл е местна бизнесдама, която притежава имоти в местния район. Тя убеждава Хенри Флаглер, железопътен магнат, да разшири железопътната линия до територията на река Маями. В замяна тя му предоставя безплатно земята за хотел и гара. На 22 април 1896 г. железницата пристига и през юли 28-те жители гласуват за включването на града. Това е единственият голям град в САЩ, основан от жена. Градът носи името си от Mayaimi - местно племе, живяло тук през 17-ти и 18-ти век.

2. Известен е като „Вълшебния град“ с причина

Феновете на Маями може и да не се изненадат от псевдонима му „Вълшебен град“, но се обзалагаме, че не знаете как е получил прякора си. Да, Маями може да се похвали с някои вълшебни плажове, сгради и гледки към залеза, но всъщност това се дължи на исторически скок на растеж. В първите години Маями нараства от население от хиляда до пет милиона. Това, което започва като село, също се разрасва толкова бързо, че дори заобиколя статута на град, за да се превърне в мегаполис почти за една нощ.

3. Маями може да се похвали с една от най-големите колекции от сгради в стил арт деко в света

Маями е дом на най-голямата концентрация на сгради в стил Арт Деко в света. Най-малко 30 блока от хотелите, магазините и ресторантите в бонбонени цветове на Маями Бийч имат фасади в стил Арт Деко, някои с историческо предназначение. Ако сте на посещение, потърсете най-емблематичните примери, включително The Celino Hotel, The Carlyle и Cardozo South Beach.

4. Маями Бийч е създаден от човека

Мечтаете да се изтегнете и да се попечете на слънце на огромните пясъчни участъци на Маями Бийч? Е, този пясък не е точно от там. Местните власти внасят част от него от Карибите, вероятно от Бахамите. През 2017 г. властите успяват да спасят ивица от бреговата линия от ерозия, като изсипват 285 412 тона пясък върху Mid-Beach. Това струва на Флорида приблизително 11,5 милиона долара.

5. Два известни национални парка заобикалят Маями

Маями е заобиколен от два национални парка – Национален парк Бискейн и Национален парк Евърглейдс. Това е единственият град в Съединените щати, който е притиснат между два национални резервата. Освен това градът може да се похвали с над 800 собствени парка. David T. Kennedy, Matheson Hammock Park и Crandon Park са три от най-популярните.

6. Бяла Коледа в Маями?

В цялата официална метеорологична история на Маями е валял сняг само веднъж - преди повече от 45 години, през януари 1977 г. Снежинките започват да падат в Broward и Miami-Dad в 08:00 ч. и хората съобщават за ветрове чак на юг до Homestead. В по-голямата си част снегът се топи, докато докосва земята. Температурите достигат мразовитите 8 C градуса. Преди това най-южната точка на снега била Форт Майерс през 1899 г. Снегът от 1977 г. причинява над 300 милиона долара селскостопански щети.

7. Маями официално е круизната столица на света

Пристанището на Маями обслужва около пет милиона пътници всяка година, което го прави круизна столица на света. Той е дом на някои от най-големите круизни компании в света, включително Carnival Corporation, Disney Cruise Line, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line и Royal Caribbean Cruises Ltd. Местоположението му в югоизточна Флорида е лесна отправна точка за Карибите, докато история от световна класа, нощен живот и пазаруване го правят привлекателен за нощувка. Пристанището също не показва признаци скоро да загуби титлата си. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин