Интересни факти за Наклонената кула в Пиза, които вероятно не знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Наклонената кула в Пиза, които вероятно не знаете
Автор: Peika.bg
Интересни факти за Наклонената кула в Пиза, които вероятно не знаете
Снимка: Unsplash

Всеки е чувал за Наклонената кула в Пиза, най-известната наклонена сграда в света. Но колко добре хората всъщност познават тази интересна сграда?

Повечето хора се интересуват предимно от външния вид на кулата и не си правят труда да научат повече за историята ѝ. 

Опознайте Наклонената кула в Пиза чрез 10 забавни факта, които вероятно не знаете: 

1. Кулата е построена преди около 850 години 

Наклонената кула в Пиза съществува от преди около 8 века. Строителството на кулата започва през 1173 г. 

Подобно на фасадата, историята на кулата е всичко друго, но не и проста. Само пет години след началото на проекта, хората забелязали, че кулата започва да се накланя, защото едната страна потъва в земята, която е твърде мека. Били построени само три етажа, но опасенията, че ще падне, спрели всякаква работа по кулата за близо сто години. 

По чудо кулата издържа цял век, без да падне, така че работата е възобновена през 1270-те. Бил постигнат известен напредък, но през 1284 г. проектът отново е спрян, заради войната.

Почти 200 години след началото на строителството, камбанарията е завършена, като по този начин строителството на кулата официално е завършено.

2. Войната вероятно е предотвратила падането на кулата

Нека се върнем за секунда към войната от 1284 г. Войните никога не са били и не са нещо добро. Битката при Мелория несъмнено била пагубна за град Пиза, тъй като никога не възвръща силата си. Но войната може също да е помогнала за спасяването на кулата.

Историците смятат, че паузата в строителството е дала време на основата на конструкцията да легне в земята по по-стабилен начин. Без допълнителна тежест, потъването ѝ се е забавило. Ако работата била продължила по план, кулата в Пиза вероятно нямаше да съществува днес.

3. Направени са много корекции, за да се запази

От самото начало архитектите и инженерите се опитват да коригират или сведат до минимум характерния наклон. Някои от тези интервенции влошили нещата, но други били от първостепенно значение за запазването на тази забележителност.

Някои от най-лошите идеи идват от ранните архитекти. Те целенасочено направили нови, по-високи нива от потъващата страна на кулата, за да компенсират наклона. Добавената тежест и липсата на баланс само влошили проблема и почти довели кулата до срутване.

От 1990 до 2001 г. проект за 27 милиона долара значително намаля наклона на кулата.

4. Никой не знае защо кулата не се е сринала

Знаем защо Наклонената кула в Пиза се накланя. Не е била добре проектирана. От самото начало структурата има малка основа, изградена върху мека и нестабилна земя. Но това, което е наистина очарователно е, че никой не разбира защо сградата все още стои. Дори съвременните технологии не успяват да отговорят на този въпрос.

Може би след 200 години нашите потомци ще имат отговор, но засега можем да го припишем на чудо и да се радваме, че не сме загубили тази емблематична забележителност.

5. Наклонената кула в Пиза е част от по-голям исторически комплекс

Най-известната забележителност на Пиза е само една от цели четири сгради, които съставляват Campo dei Miracoli.

Известен също като Piazza dei Miracoli или Площад на чудесата, комплексът е в сърцето на града и се смята за един от най-добрите примери за италианска средновековна романска архитектура.

Истинската звезда на комплекса е вдъхновяващата катедрала от бял мрамор.

6. Галилео използва кулата за експерименти

Според Винченцо Вивиани, сътрудник на Галилей, прочутият учен е използвал кулата в Пиза за един от най-известните си експерименти.

В своя „Исторически разказ за живота на Галилео Галилей“, Вивиани разказва как Галилео е пуснал две гюлета с еднакъв размер, но с различна маса от върха на кулата. Той проверявал дали по-тежките предмети падат по-бързо и бил шокиран да разбере, че не падат по-бързо.

7. Кулата в Пиза е устояла на четири силни земетресения

Слабата на вид кула в Пиза е преживяла четири земетресения, които са съборили доста по-стабилни конструкции. По ирония на съдбата, същата мека почва, която кара сградата да потъва, намалява движението, причинено от трептенията на земните пластове, и съответно спасява кулата при земетресения. 

8. По време на Втората световна война, кулата е мишена на САЩ

Гравитацията е основният враг на Наклонената кула в Пиза от самото начало. Но за кратък период, по време на Втората световна война, Съединените щати също се оказват нейн враг.

Разузнаването вярвало, че германски и италиански войници са превзели кулата и я използват като наблюдателен пункт.

Според легендата, армията на САЩ е трябвало да нахлуе в кулата с надеждата да залови вражески войници. Но според съобщенията, сержант Леон Уекщайн бил толкова очарован от удивителната бяла мраморна катедрала и наклонената кула, че решил, че артилерийски удар би бил грях.

9. Кулата няма да падне скоро

Според същата група инженери, които помогнали за коригирането на наклона през 90-те години, кулата трябва да е годна поне още 200 години.

10. Подобно на италианското вино, кулата става все по-добра с годините

Макар че се очаква кулата да съществува още дълго време, не отлагайте посещението твърде дълго. Наклонената кула в Пиза е доказателство, че грешките са необходими, а понякога и красиви, така че си струва да се види.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин