Интересни факти за двореца Евксиноград - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за двореца Евксиноград
Автор: Елена Исаева

България е страна, която е пълна с история. Тази история се вижда по сградите, останали от миналото, далечно и не толкова. Имаме дворци, които стоят гордо и помнят славната ни история. Сами по себе си са и абсолютни архитектурни бижута, на които имаме радостта да се наслаждаваме.

Едно такова бижу е и дворецът Евксиноград, който се намира на българското Черноморие, близо до Варна, само на 8 километра от морската ни столица. Това е първата и най – стара извънградска резиденция на българските владетели от последното българско царство.

Интересни факти за двореца Евксиноград
Снимка: wikipedia.org

Ето и няколко интересни факта за него:

1.Този красив дворец е бил строен за да бъде лятна резиденция на княз Александър Първи Батенберг през 1881 – 1885 г.

2.Първоначално дворецът се е казвал Сандрово от умалителното име на княза на италиански език – Сандро. В последствие през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон – Пармска го преименува на Евксиноград, което от гръцки значи „гостоприемният град“, и идва от името, с което гърците наричат Черно море – „Понтос Евксинос“ или още „Гостоприемното море“.

3.С двореца „Евксиноград“ е свързано едно от най – важните събития в нашата велика и дълга история. Точно тук, на това място, князът подписва указа за Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това става на 6 септември 1885 г.

4.Първоначалният проект за главната сграда на „Евксиноград” е бил изготвен от австрийския архитект Виктор Румпелмайер. Неговото виждане е било, че резиденцията трябва да е във френски шато-стил.

5. Сградата е завършена през 1893 г. когато и с указ подписан от Фердинанд, неговата съпруга Мария-Луиза преименува двореца от „Сандрово“ на „Евксиноград“.

6.Дворецът е бил любимо място и на втората съпруга на цар Фердинанд – царица Елеонора. Тя е прекарвала по – голямата част от времето си тук и именно на това място тя умира на 12 септември 1917 г.

7.В наши дни дворецът „Евксиноград“ е резиденция на държавата и правителството. Той е достъпен за посещения на групи от минимум 10 души, с предварително записване и максимална продължителност до 1 час и 30 минути.

8.На първия етаж на сградата на двореца има голям и просторен хол, който е свързан с няколко приемни зали, музикален салон, трапезария, кабинет и работни помещения. На втория етаж се намират царските спални и стаите за гости.

9.В двореца всяка година се провежда оперният фестивал „Опероса“.

10.Едно от най – красивите и романтични места в двореца е неговият парк. Неговият строеж и облагородяване започва през 1888 г. по идея на френския дендролог Ноймайер от прочутата и престижна „Горска академия“ в Тарант, Германия.

11.В парка има над 50 000 дръвчета от 310 различни видове, които са внесени от много места – Цариград, Италия, Франция, Унгария и други.

12.От 1921 г. дворцовият парк се причислява към Царските ботанически градини. През същата година, парк „Евксиноград“ е обявен и за ботаническа градина, а през 1992 г. е деклариран като паметник на градинското парково изкуство.

13.В двореца има и винарска изба с много пивки вина от различни сортове грозде. Един от управителите на избата е бил Христо Георгиев, който е и автор на първия учебник по винарство в България.

14.Най-старото известно дърво във Варненския регион е „Хималайският Кедър“. Възрастта му е 130 – 135 г., а диаметърът на обиколката му е около 2 м. Срещу него се намира „Калифорнийският кедър“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин