Интересни събития този уикенд (1 - 3 юни) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (1 - 3 юни)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (1 - 3 юни)

Този уикенд ще бъде наистина празничен!


Ще започнем с Деня на детето - 1 юни с много настроение, игри, музика и танци. На 2 юни ще почетем паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

 А междувременно ни очакват не по-малко интересни концерти, филми и фестивали! Вижте кои са те!

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия. 

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Ден на детето в Квадрат 500

1 юни

Заповядайте на 1 юни 2018 (петък) да отпразнувате празника на детето. Включете се в забавната, пъстра и приказна програма на Квадрат 500! Началото е в 11:00 часа  с тебеширени рисунки (пред галерията), представяне на детска книга за правата на децата и театър на открито от деца за деца. Първокласници от 35 СОУ „Добри Войников” ще изпълнят част от спектакъл – театрална игра „Две приказки и една в повече”, откъси от „Гостенчето на Хитър Петър” и „Мечо Пух”. Още информация можете да откриете тук.

*

Мисия Здраве 2018 – празник за цялото семейство!

1 - 3 юни

Мисия Здраве 2018 е идеален повод да излезете в парка с цялото семейство и както е прието да се казва – „да съчетаете полезното с приятното“. Събитието представя както традиционната медицина, така и множество алтернативни методи и продукти за поддържане на добро здраве, красив вид и добра форма. Тридневната програма на сцената ще ви създаде позитивно настроение! Ще има редуване на интересни демонстрации с полезна информация, музика, танци и песни. Игрите с публиката са основна част от програмата – всеки посетител може да участва във викторините и томболите и да спечели някоя от стотиците награди, осигурени от изложителите. Още информация тук.

*

Концерт на Thievery Corporation

2 юни

На 2 юни в София ще се състои концертът на култовата американска банда Thievery Corporation. В дългоочакваното събитие, което ще се проведе под открито небе в Парка на Летище София, се включват също, от българска страна, музикалният експериментатор Иван Шопов и вокална група Авигея. Иван Шопов и вокална група Авигея ще открият концерта и ще представят пред публиката албума си „Канатица“ в нови преработени концертни, както и непредставяни досега нови парчета. Повече информация тук.

*

A Tribute to ADELE

2 юни

Единственият по рода си български „A Tribute to ADELE“ ще зарадва многобройните фенове на британската звезда у нас - на 2 юни в столичния Sofia Live Club oт 22.00 ч. Шоуто е на път да се превърне в традиция, след огромния интерес, който предизвикаха предишните му две издания (през пролетта и есента на 2017 г.). В главната роля на сцената ще видим и чуем прекрасната Александра Александрова, а нейна опора ще са: Алекс Нушев - бас, виртуозният китарист Боян Бояджиев, рок барабанистът Асен Милушев, на рояла ще седне 19-годишната Михаела Колева, на синтезатор е Васил Гешев. Ютюб сензацията Джеси Киневирска - Jessiah (виола и беквокали) е новият член на бенда. Шоуто ще бъде подкрепено и от стилна мултимедиа. Още информация тук.

*

Седмицата на испанското и иберо-американското кино

до 3 юни

Двадесет и петото юбилейно издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино ще бъде открито на 28-ми май от 19:00 ч. с първия епизод от хитовия сериал на National Geographic „Геният: Пикасо“ с Антонио Бандерас, в кино Люмиер Лидл (НДК). Световната ТВ поредица разкрива подробности от забележителния личен и творчески живот на най-прочутия и противоречив художник на XX век, създател на кубизма, и се излъчва всяка неделя от 21:55 часа по National Geographic. Откриващата прожекция от фестивала се осъществява с любезното съдействие на FOX Networks Group и ще бъде само с покани. Всеки желаещ да присъства може да си вземе пропуск от Институт Сервантес след 15-ти май, от понеделник до четвъртък между 09:00 и 18:00 ч., а в петък между 09:00 и 14:00 ч. Още информация тук.

*

Изложба „Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!“

до 17 юни

В Деня на детето 01 юни от 18:00 часа в Националния етнографски музей в София се открива изложбата „Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!“ от проекта „Get involved, fall in love with Varna“. Посетителите ще видят десет артистични инсталации, създадени през лятото на 2017 г. по улиците на Европейската младежка столица – Варна и ще разберат как с игри е била въвлечена любовта на хората за създаването на една по-добра градска среда. Автор на проекта е арх. Александра Бабунска от Студио Анаморфика. Организатори и куратори на изложбата са АНДАРИ – Анатолий Радев Дария Василева. Изложбата се показва с партньорството на ИЕФЕМ-БАН и може да бъде посетена до 17 юни в залите на музея. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Капана Фест 2018

1 - 3 юни

18 внимателно подбрани банди от България и чужбина ще огласят колоритния пловдивски квартал от двете основни сцени на Капана Фест Лято 2018 от 1 до 3 юни.  Организаторите обещават 3 дни, през които ще ни се напълнят очите, умовете и онези кътчета в сърцето, запазени само за най-специалните изживявания. На 1 юни сцената открива ударно със здрави бийтове за феновете на хип-хопа. Всичко започва от грамофоните с гения на DJ Гена, към когото се присъединява убийствената рима на Жлъч. На 2 юни Marten&Rawlandнастройват пулса ни в Soul&Jazz ритъм. На 3 юни „Ядрото“ вибрира в ритъма на инди, попа и трип-хопа от цели 3 държави! Всичко за феста вижте тук.

*

Ден на Ботев 

2 юни

С поклонение, отдаване на почести и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията ще се проведе на 02.06.2018 г., събота, от 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. В нея ще вземат участие Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово ще произнесе проф. Ина Пелева - носител на Награда „Пловдив“ в Раздел „Художествена литература“. Водещ е актрисата Мария Генчева от Драматичен театър – Пловдив. Повече информация тук.

*

Изложба "Път на младите", фотография

до 4 юни

Четиримата млади фотографи от проекта " Път на младите" и тази година се представят на ниво, оставайки верни на творческите си търсения. Ивелина Панайотова, Миряна Бучкова и Тихомир Куртев са от град Варна, а най-младият участник е пловдивчанката  Александра Караджова. Ивелина завършва средно образование с профил изобразително изкуство в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства ,,Константин Преславски’’ в град Варна и се посвещава на фотографията. Работите x показват голямо внимание и усет към детайла. Авторката разказва цели истории само с дребен елемент от най- банални предмети. Информация за другите участници в изложбата вижте тук.

*

Празник на детето в Стария град 

до 10 юни

Не един ден, а 11-дневен пъстър калейдоскоп от събития предвижда Общински институт „Старинен Пловдив“ за Международния ден на детето. Всички малчугани, техните родители, приятели и гости на града са поканени. Предвидените събития са близо двадесет, а входът за всяко едно от тях е безплатен. Тази година проявите стартират от 31 май и продължават до 10 юни, а в богатата и наситена с разнородни събития програма ще се включат „Мери бойс бенд“, Формация за автентичен фолклор „Куклици“, Арт-група „Славена“, Хор на пловдивските момчета“ Стефка Благоева“, детско-юношески хор „Катаян машияш“ от гр. ПориФинландия, ателие за приложни изкуства „Шарено“, Международен фестивал „Здравей, Армения“, ателие „Севколорит“, Съюз „Духовно възраждане – България“, Сдружение „Духовно огледало“, деца и ученици от учебните заведения в Пловдив. Всичко за празника вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ден на Ботев

2 юни

На 2 юни, събота, в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, Община Русе организира Тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение (ул. Александровска“ 120), с начален час 11.30 ч. Допълнителна информация тук.

*

Ruse Summer Free Tour

до 29 септември

За трета поредна година Ruse Summer Free Tour ще посрещне гостите на Русе и региона, за да ги разведе из потайностите на града. Професионалните екскурзоводи очакват желаещите да се потопят в атмосферата на Русе всяка събота, включително и на официалните празници, в 18:00 часа с място на тръгване Паметника на свободата. Безплатните турове се провеждат на английски език, обхващат централните части на града и продължават малко повече от един час и половина. Първата обиколка от тазгодишната програма ще се състои на 5 май. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Приключенска игра за деца на Царевец

1 юни

На 1-ви юни всички деца ще могат да  се забавляват и да опознаят българската история на крепостта Царевец във Велико Търново с приключенската игра „Средновековни криминални загадки -  Тайната на 9-те ключа“. Като подарък за Деня на детето от община Велико Търново, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Регионалния исторически музей, атракцията ще е безплатна за всички малки приключенци и техните придружители, които няма да плащат и вход за архитектурно-музейния резерват. Още за събитието вижте тук.

*

Ден на Ботев

2 юни

Вижте програмата по повод 2-ри юни- Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Нчалото е в 11:30 часа в Градинката пред сградата на Български пощи. Там ще бъдат положени основите на паметник на Христо Ботев. Цялата програма можете да откриете тук.

*

СЪБИТИЯ В КАЗАНЛЪК

Фестивал на розата 2018

до 10 юни

115-тите празници на розата в Казанлък вече започнаха! Те обогатяват и надграждат традиционните събития като: конкурс – спектакъл „Царица Роза“ и избора на 50-та юбилейна носителка на Короната на най-красиво сред красивите момичета на Долината на розите и на тракийските царе. Не пропускайте да се включите в традиционните ритуали розобер и розоварене. Вижте детското шоу „Принцеси на розата“, спектакъла по коронясване на Царица Роза 2018, пищното празнично шествие до площад „Севтополис“, начело с Царица Роза! Всички локации, на които ще се провеждат празничните мероприятия, са емблематични места за Казанлък, наситени с празничния дух и традициите на Долината. Още информация за цялата програма на фестивала вижте ТУК.

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Детско биенале

до 20 юли

На 19 май, денят на Габровския карнавал, в 10 часа, в Музея на хумора и сатирата се открива Биеналето на хумористично–сатиричната детска рисунка, което тази година е посветено на света на карнавала и карнавалите по света. Имената на наградените участници ще станат известни по време на откриването. В конкурса участваха произведения, изпълнени в разнообразни традиционни и съвременни медии и техники. Те бяха на деца и младежи от област Габрово в две категории – индивидуално (в 3 възрастови групи – до 8, 12 и 18 годишна възраст) и екипно. Изложбата на техните творби продължава от 20 май до 20 юли. Още информация тук.

*

Изложба „В ателието на тревненските майстори”

до 31 август

Изложбата „В ателието на тревненските майстори”, с която Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство гостува на ЕМО „Етър”, представя трите най-известни занаята в Трявна: дюлгерство, дърворезба и иконопис. Това е една уникална за България колекция. Копирките и рисунките са от особена важност за занаята и се предават по наследство. Всяко следващо поколение добавя нови модели. В занаята има много специфични инструменти, които всеки майстор прави сам. Още информация тук.  

*

СЪБИТИЯ В ДОЛНА МАЛИНА

DOLNA MALINA OPEN AIR FESTIVAL

1 - 3 юни

DOLNA MALINA OPEN AIR FESTIVAL е тридневен форум, чиято цел е да обедини изкуство, спорт и благотворителност, като даде възможност на автори и спортисти от различни направления да се срещнат и да представят своето изкуство и талант под формата на турнири, състезания, работилници, изложби, концерти, представления, шоута, тематични партита и туризъм. От 1 до 3 юни ще се проведе Танцов Фестивал „Намери своя ритъм 3“ - БЕЗПЛАТНИ танцови работилници за деца и възрастни + танцови надпревари (конкурс). Повече информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин