Интересни събития през уикенда (3-5 юни) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития през уикенда (3-5 юни)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития за деца
Автор: Peika.bg
Интересни събития през уикенда (3-5 юни)

Нашите любими събития този уикенд - подредени по градове и дати.

За повече информация последвайте линковете. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия

С О Ф И Я

Изложба на емблематичния фотограф Стив Маккъри (Steve McCurry)

до 17 юни

Изключителни фотографии и документални кадри от портфолиото на Steve McCurry ще бъдат изложени в столичната галерия "Vivacom Art Hall". Едни от най-емблематичните творби на популярния фотограф ще могат да бъдат разгледани от 25-ти май до 17-ти юни. Чрез снимки с уникална интензивност и красота, Steve McCurry отразява огромните промени в света, в който живеем. Американецът вижда себе си като хроникьор, който със своя свят от образи, разказва истории за изчезващи култури и последствията от глобализацията. Повече за изложбата.

*

Концерт на Sentimental Swingers

3 юни, Sofia Live Club

Рокли, перли, диаманти и лъскави обувки  - в компанията на три очарователни дами и група заразителни музиканти – всичко това ви очаква на 3-ти юни, от 22.00 часа, в София Лайв Клуб! Деси, Рони и Вера, от Sentimental Swingers ви канят да споделите енергията от златните години на суинга,  и да се потопите в ритъма на музиката с виртуозния секстет на Михаил Йосифов, с предстоящите до края на годината концерти Diamonds and Pearls. Поводът за юнския концерт е премиерата на видеото към песента „Аз не правя така”- написана специално за дамите (и текст и музика) от тромпетиста и композитор Михаил Йосифов. Подробности за концерта.

*

Въведение в коучинга

3 юни

Въведение в коучинга с Катрин Прентис, AМC (IIC&M), Управляващ Директор на "Ноубъл Манхатан Коучинг" за България, Гърция и южнобалкански регион. Еднодневен семинар за същността, ползите и приложенията на коучинга. Ще научите в детайли за базисните опори на коучинга, за неговите възможни приложения и за възможности за обучение квалификация в областта. Ще имате възможност също да преживеете лично коучинг „в действие“ и да експериментирате доколко личният ви стил на общуване и работа е в съзвучие с принципите  на този подход. Повече за събитието.

*

На театър в Младежкия театър

3-4 юни, Младежки театър

Този уикенд в Младежкия театър гледайте:

03 петък 
19:00 Камерна зала - Нордост-приказка за разрушението

04 събота     
19:00 Голяма зала - Някои го предпочитат...
19:00 Камерна зала - Вятърът в тополите

05 неделя     
11:00 Голяма зала - Приказка за Рицаря без Кон

Вижте още от програмата на Младежкия театър.

*

С А М О К О В

Национални фолклорни игри

4 юни

Това е събитието, където за първи път може да изпробвате своите умения в специално подготвени дисциплини като скачане в чувал, търкаляне на бyре, пренасяне на дърва, носене на менци с кобилица. Включете се с колеги, приятели или роднини и решете дългогодишен спор, забавлявайте се, изпитайте своята бързина, издръжливост сред останалите играчи и си заслужете титлата Национален шампион в Национални фолклорни игри. Подробности и информация за записване.

*

В Е Л И К О  Т Ъ Р Н О В О

XIII детски етно фестивал Отворено сърце

3-5 юни, парк "Марно поле"

Вече 13 години Център “Амалипе” и Община Велико Търново организират Международен детски етно фестивал “Отворено сърце”, в който участват ученици от различни етноси от цялата страна. Фестивалът постепенно се утвърди като неделима част от културния календар на гр. Велико Търново. В същото време той е и единствена сцена за представяне на творчеството и уменията на ученици от десетки училища, разположени в малки населени места, във всички краища на България. Събитието е достъпно за публика, парк "Марно поле" е в центъра на Велико Търново, а сцената на фестивала е в Летния театър. Първият ден, 3-ти юни, ще завърши с дефиле по ул. Васил Левски от 18 до 19 ч. Повече за събитието.

*

В Р А Ч А Н С К И  Б А Л К А Н

На разходка в Природен парк Врачански Балкан

юни, Врачански Балкан

За седма поредна година Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите и Природозащитен център „Натура” организират еднодневни летни излети на територията на парка. В определени съботни дни по график граждани, туристи и гости на Враца ще могат да се включат в организирани посещения по Врачанската екопътека, водопада „Скакля” и пещера „Леденика”. Приятното и безопасно преминаване през маршрутите ще бъде осигурено от квалифициран планински водач. Вижте програмата на разходките. 

*

ЕТЪРА

Ден на детето в Етъра

1-5 юни

На 1 юни, Ден на детето, възрастни без придружаващи ги малчугани до музейния детски кът в ЕМО „Етър” не се допускат. Развлеченията, които екипът е подготвил са напълно безплатни.

От 11:30 ч. на разположената наблизо сцената ще се изяви Детски фолклорен ансамбъл „Сборенка”, който идва в музейния кът „Открий какво умееш”, за да представи част от своята програма. Малчуганите от публиката също могат да покажат талантите си. Всяко дете, което има желание, може да се качи на сцената, да рецитира стихотворение или да изпее любима песен. Подгответе се добре! Вярно е, че „чичко Гугъл” знае всичко, но не е лошо да поговорите със своите дядо и баба. Така ще сте сигурни в успешното си участие в конкурса за броилки, скоропоговорки и гатанки. Водещата Натали знае стотици, но може да се опитате да я изненадате, все нещо може да й е убягнало.

Децата, които посетят музеен детски кът „Открий какво умееш” ще научат игрите от времето на своите баби и дядовци. Оказва се, че много от сегашните подрастващи знаят как се играят „Рибар и рибки” и „Отвари, кральо, порти”, но някой показвал ли Ви е колко много „Челик” прилича на американския бейзбол? Пълна програма на ателиетата от 1 до 5 юни.

*

К О П Р И В Щ И Ц А

Музей на хляба и традиционните храни - откриване

4 юни

На 4 юни официално ще отвори врати "Музей на хляба и традиционните храни" в Копривщица. Програмата включва печене на жив тракийски хляб с покълнал лимец, засаждане на билки и зеленчуци в Юнашката градина, ловене на риба с Лескова въдица и коркова тапа в Юнашкото езерце, дегустация на Юнашки кюфтаци, домашни лютеници, ръчен хляб, овче кисело мляко от местна порода, овчи кашкавал и сирене и още много традиционни храни. Вижте пълна програма на откриването на музея.

*

Т Р О Я Н

70-годишнина на художника Енчо Ганковски - изложба

до 20 юни, Серякова къща

В деня на честванията на 70-годишнината на художника Енчо Ганковски, 20 май, от 17 ч. в културно-информационния център в Троян ще се излъчи филм за художника, дело на Музея на занаятите, част от поредицата филми „Личности”. От 18 ч. в галерия „Серякова къща” ще се открие самостоятелна юбилейна изложба керамика с произведенията на Енчо Ганковски. Повече за изложбата на Енчо Ганковски, която ще продължи в Серяковата къща до 20 юни.

*

К А З А Н Л Ъ К

Празник на розата

13 май - 5 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2016.

*

Л О В Е Ч

Почистване на Ловешкия зоопарк

4 юни

Група ентусиасти за втора поредна година се заема с почистване на Ловешкия зоопарк. Територията на парка е много голяма, в гориста местност, затова от миналата година е останала доста работа - почистване на зелени площи, рязане на храсти и клони, пренасянето им до камиони за извозване, боядисване на огради и пейки. Също така миналата година имаше сериозен проблем за екипа на парка при почистването на клетките на хищниците заради нуждата от смяна на заключващите механизми на отделните секции на клетките. Ще проследим развитието и по този въпрос, за да помогнем да бъде разрешен максимално бързо и обитателите на тези клетки да живеят в нормални условия. Подробности за събитието и как да се включиш.

*

К А У З И

Колело за смет, за дете велосипед - благотворителна кампания

до 5 юни, цяла България

"Една кампания на работилница за велосипеди 1bike.bg: По време на кампанията хора от цялата страна ни изпращат техните стари, счупени или здрави велосипеди, които не използват. Ние ги събираме, ремонтираме счупените и заедно със социалните служби определяме кой велосипед за кое дете ще е най-подходящ. В първото издание на кампанията през 2015 г. хора и компании дариха 110 велосипеда, като от тях успяхме да отремонтираме и подарим 70 на социално слаби деца от Дряново." Целта за 2016 година е да бъдат събрани и отремонтирани 200 велосипеда. Научи как да дариш велосипед тук.

*

Подкрепи пътуващата библиотека на колела

Представете си каравана с удобно кресло в единия край, с кана хубав чай до него. Малка плетена масичка и красива нощна лампа. В другия край - голяма дървена библиотека с половин тон книги. Свещи, приятно ухание на старо и на книги. Уют.  Ето така Александър Караджов от Смолян си представя реализиран проекта си за първата библиотека на колела, която ще обикаля из България. Ако идеята ви харесва и искате да допринесете за осъществяването й, можете да направите дарение тук. Повече за пътуващата библиотека на колела.

*

Търсете сред стотици интересни събития у нас и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин