Интересни събития този дълъг уикенд (3-6 септември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този дълъг уикенд (3-6 септември)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития за деца
Автор: Peika.bg
Интересни събития този дълъг уикенд (3-6 септември)

Нашите любими събития за предстоящия дълъг уикенд от 3 до 6 септемвриподредени по градове и по дати.

 

За повече информация последвайте линковете.

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

After Fest – безплатен музикален фест на Витоша

3-5 септември, поляната до хижа „Момина скала“

Голямото афтър парти след летните плажни препускания и отпуски ще се състои насред планината! В началото на месец септември – от 3 до 5 включително, на поляната до хижа „Момина скала“ в Природен парк „Витоша“ ще се състои пилотното издание на “After Fest”, в рамките на който ще се изявят отбрани изпълнители, комбинация от вече доказали се и тепърва изгряващи млади музиканти. В три поредни дни на сцената ще излязат “Jeremy?”, “Oratnitza”, “Smallman”, “Southhwick”, “So Called Crew”, “Dead Man’s Hat”, Vlada Tomova, “Belonoga”, “Lady&Gents”, “Out In Space”, “Krekhaus Jam” и “Nu/Ance”. Повече за After Fest.

*

Клетвени девици - фотоизложба за последните мъже-жени в Европа

до 25 септември (почива на 5 и 6 септември), Национална галерия

В една европейска държава и до днес съществува традицията жени да бъдат отглеждани като мъже. Научете техните истории и се запознайте с тях в снимките на българския фотограф Пепа Христова. В Северна Албания, в Прокълнатите планини, създадени, според легендите, от самия Дявол, все още е жива традицията на клетвените девици - последните мъже-жени на Европа. Изложбата на Пепа Христова се открива на 1 септември в Националната галерия (пл. „Княз Александър I” 1), в присъствието на авторката, и ще може да бъде посетена до 25 септемвриПовече за изложбата. 

*

Алея на книгата

6-11 септември, бул. Витоша

На пешеходната част на бул. "Витоша", между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Гладстон" от 6 до 11 септември, 10:00 - 20:00 часа ще се състои четвъртото издание на „Алея на книгата“ в София. Официално откриване е на 6 септември, 17:00 часа, в Литературния кът откъм бул. "Патриарх Евтимий". В 17.30 ч. ще има концерт на Джаз формация „София“. За втори път „Алея на книгата“ ще се спре в центъра на София – на пешеходния бул. „Витоша“. В частта между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Гладстон“ ще бъдат разположени 16 шатри и ще участват над 40 изложители. Традиционна част от „Алея на книгата“ ще е и Литературният кът със специална културна програма, включваща премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, както и игри и работилници за деца.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Национални есенни изложби - Огледало

1-30 септември, Пловдив

Националните есенни изложби се откриват през месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив. С тях започва Есенен салон на изкуствата в Пловдив. Изложбите са едно  от традиционните събития в културния календар на града, форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за една артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където  публиката се среща обичайно с визуалното изкуство. Научете повече за Национални есенни изложби - Огледало.

*

Фестивал Shake That Хълм - вход свободен

2-6 септември, Пловдив

Поляната на Младежкия хълм ще се превърне в сцена на фестивала Shake That Хълм, където ще можете да се насладите на 2 сцени, 80 часа музика и с множество допълнителни събития, танци, работилници и студиа на открито. Ще можете да положите снага на Айляк Хамак под сенките на дърветата около Поляната, да пазите баланс по слаклайн или Yoga Fly, класове по традиционна йога, работилница за оригами, тренировки по Kangoo и функционален фитнес и Айкидо демонстрации... Родителите и децата в никакъв случай не са забравени, като ще има и специална "Зона за Децата". Програма на фестивала Shake That Хълм.

*

СЪБИТИЯ В БУРГАС

Фестивал на пясъчните фигури

до края на септември, Бургас 

Всяка година в Морската градина на Бургас се появява магичен свят от пясък. Очаквайте актуална информация за Фестивала на пясъчните фигури в Бургас.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Какво да правя с живота си в дигиталната ера - безплатен семинар

1-3 септември, BH културен център

Лектор на уъркшопа ще бъде Камен Петров от Варна, който е успешен предприемач, софтуерен инженер и флилансър с практика от приблизително 12 години. Той ще сподели научените уроци в хода на неговата кариера и ще даде ценни съвети на участниците в събитието, които търсят своя път на развитие в областта на информационните технологии. Уъркшопът ще се реализира в интерактивен формат, който стимулира дискусията и постигането на съвместно разбиране и позиция по обсъжданите въпроси. Събитието е подходящ за хора, които имат поне 6 месеца до 1 година работен стаж в областта на ИТ или имат основни познания относно 

- Как работи интернет;
- Защо имаме нужда от софтуер;
- Каква е разликата между back-end и front-end;
- Какви усилия, постоянство и упоритост са необходими за развиване на нови умения.

Подробности за събитието.

*

СЪБИТИЯ В БАНСКО

Балкански фестивал Бохеми - вход свободен

3-4 септември

Пирински напеви, DIA, бански фукли и много настроение на балкански фестивал Бохеми. За второто издание на „Бохеми” - 3-ти, 4-ти септември, организаторите са поканили сензацията на българската музикална сцена – DIA. На фестивала ще чуете още „Алкохол Джаззз Оркестър”, „Карандила”, Дино Мерлин, тръбачите на Кристиян Азирович и несравнимия Magnifico. Вижте повече информация за фестивала. 

*

СЪБИТИЯ В ПРИМОРСКО

Notes on the Sand - детски музикален фестивал

1-4 септември. детски център Хелиос

Всички талантливи деца и младежи от България и чужбина са поканени да вземат участие в първото издание на международния фестивал с конкурсен характер за млади поп и рок изпълнители „Ноти по пясъка”. Три дни гласовити момчета и момичета от различни възрастови групи ще имат възможност да покажат дарбите си и да се борят за призовите места. Победителите ще имат възможност да пеят на гала концерта с рок група на живо, заснети и излъчени по национална медия и БНР. Подробности и регламент за участие на фестивала Notes on the Sand.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Летни изложби в Дома на хумора и сатирата

до 30 септември, Дом на хумора и сатирата

В разгара на летния сезон екипът на Дома на хумора и сатирата предлага на всички габровци и гости на града нова доза усмивки и добро настроение с две атрактивни изложби - "Детство мое, реално и вълшебно“ включва 82 черно-бели и цветни фотографии на автори от 24 държави, а втората тематична изложба е под надслов „Ябълката“ и включва 68 творби от няколко жанра. Повече за летните изложби на Дома на хумора и сатирата.

*

Хартиени фенери в Габрово

6 септември, площад Възраждане

 

Всяка година, през месец септември в Габрово се провежда фестивал „Хартиени фенери“, който чества свободата, любовта и мира. Малко след като слънцето се скрие, стотиците участници в инициативата пускат едновременно във въздуха своите летящи фенери и само след минути небето е обсипано с множество светещи обекти. Повече за Хартиени фенери в Габрово.

*

СЪБИТИЯ КРАЙ ВРАЦА

Преход за наблюдение на лешояди край Враца - вход свободен

3 септември, с. Долно Оризово

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ ви кани на отбелязването на Международният ден на лешоядите. В тази връзка ще бъде организирано наблюдение на белоглави лешояди в района на село Долно Озирово. Сборен пункт: 8.00 ч. в центъра на с. Долно Озирово. Обща дължина на прехода е до 8 км при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани белоглави лешояди в района на площадката за подхранване, адаптационната клетка и скалните масиви над с. Долно Озирово. Подробности за събитието.

*

СЪБИТИЯ В МЪГЛИЖ

Рокфест We Are Going to Мъглиж - вход свободен

3-4 септември, Мъглиж

На четвъртото издание на We Are Going To Мъглиж на открито в планината, фестивалът отново ще срещне почитателите на твърдия звук с групи от българската авторска рок сцена. Двата фестивални дни – 3 и 4 септември – ще предоставят възможност за изява на 11 рок банди от цялата страна, а на феновете – добро забавление насред невероятна природа. Мястото предоставя много добра възможност за устройване на палаткови лагери. В зоната на фестивала се предлагат храна и напитки, както и допълнителни забавления за гостите. Повече за We Are Going to Мъглиж.

*

СЪБИТИЯ В ЕТЪРА

Международен панаир на занаятите 

2-6 септември, Етъра

В панаира на занаятите ще се включат десетки майстори, като в заключителния етап се провежда майсторска надпревара, която през тази година е в занаята „Тъкане на колани „на кори“. Преди две години този занаят е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство". В Музеен детски кът „Открий какво умееш“ децата ще имат възможност да изработят традиционни предмети за обреди и празници; да разкрият тайната на занаятите с помощта на майстори и етнографи. Организаторите не са забравили и възстановките на домашни занятия и народни обичаи - пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, приготвяне на хляб с квас, възстановки на седянки и народни обичаи. Научете повече за панаира на занаятите.

*

В ЧУЖБИНА

Рощилиада – фестивал на сръбската скара

29 август – 4 септември, ЛесковацСърбия

Ако обичате сръбска скара, това е вашият фестивал. А ако не обичате – тук ще заобичате. Лесковачката скара ви очаква. Прочетете още за Рощилиада.

*

Вижте всички събития по света и у нас!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин