Интересни събития този уикенд (12 - 14 януари) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (12 - 14 януари)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (12 - 14 януари)

Кино, музика, изобразително изкуство - всичко това събрано в един уикенд - следващия!

Разгледайте най-интересните предстоящи събития. Подредили сме ги по дати и градове.

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Филмов фестивал Sofia MENAR

12 - 28 януари

Десетото издание на фестивала за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще бъде открито на 12 януари в Дома на киното с иранския филм „Кръговрат” („Immortality”) на режисьора Мехди Фард Гадери. Един от акцентите в програмата на фестивала е суперпродукцията на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Земя”. Sofia MENAR ще продължи до 28 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешкия център. Програмата на фестивала ще предложи над 50 премиерни игрални, документални и късометражни филми. Още информация тук

*

140 години от рождението на Пейо Яворов

13 януари

На 13 януари (събота), по повод 140-годишнината от рождението на големия български творец Пейо Яворов, от 11.30 до 13.00 часа, в двора на къщa музей  „П. К. Яворов”, на ул. „Г. С Раковски” в столицата, студенти-поети от Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще представят свои творби, посветени на П. К. Яворов. Експозицията на къщата-музей може да бъда разгледана в рамките на работното време в съботния ден - от 10.00 ч. до 17.00 ч. Входът е безплатен! Повече информация тук

*

Изложба „Арт старт“

13 януари - 9 февруари

Гьоте-институт и галерия Credo Bonum представят отново годишната изложба „Арт старт“, в която са селектирани най-интересните млади художници до 35 години, които не трябва да изпускате от поглед през предстоящата година. „Арт старт“ има за цел да търси и открива новото, да идентифицира тенденции и, преди всичко, да подпомага млади автори и да ги насърчава да продължат да се занимават с изкуство. Повече информация тук.

*

Изложба “Художникът среща писателя"

до 11 февруари

Изложбата е подготвена по повод на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Представени са интересни и непознати за публиката портрети, пейзажи и илюстрации от 49 художници, както и живописни и графични творби на писатели, изкушени от рисуването. Произведенията са доказателство за личните и творческите познанства между големи имена от българския интелектуален елит от следосвобожденската епоха до края на XX в. и несъмнено свидетелстват за тяхното талантливо присъствие на европейската творческа сцена. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Група РЕВЮ в клуб VOID

12 януари

Основоположниците на пънк - ню уейв музиката в България, група Ревюще ни посетят в Club VOID на 12-ти януари, петък, за да взривим предела на емоционалния си контрол. Вратите на клуба отварят в 21:00 часа, а шоуто започва в 22:00 часа. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

ЕДНА НОЩ В ОПЕРАТА

14 януари

На 14 януари от 19:00 ч. във Фестивален център очаквайте музикален сблъсък между двата жанра рок и опера. Последният креативен проект на Николо Коцев се нарича „Една нощ в операта”. На варненска сцена ще имаме шанса да чуете цяло съзвездие от имена и прогресивната хард рок банда Кикимора с изпълнение на незабравими оперни арии, увертюри и рок химни, изпълнени с грандиозен състав рок и оперни певци, заедно с хора и оркестъра на Русенска опера. Програмата е съставена от произведения на Моцарт, Верди, Пучини, Бизе, Вагнер и рок композитори в рядка за ценителите симбиоза с изразните средства на две "несъвместими" музикални измерения и със специалното участие на Нора Караиванова. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В КАЗАНЛЪК

Изложба на руски художници за Освободителната война

до 31 януари

Изложба с репродукции на картини от известни руски художници, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война /1877-1878/, бе открита в „Художествена галерия“ – Казанлък. Чувства и събития от войната, уловени моменти през очите на известни майстори на изобразителното изкуство от Русия представят 38 репродукции, сред които „Генерал М.Д. Скобелев на кон” на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II” на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана” на Павел Ковалевски, „Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка” на Василий Верешчагин и др. Оригиналите на картините са част от постоянните колекции на различни градове в Русия - Минск, КиевМосква, както и от частни колекции по цял свят. Някои от картините са рисувани по оригинални фотоси от самата война. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен десант 2017

до 1 март 

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще открие новия творчески сезон с традиционното си събитие от есенния културен календар, посветено на изкуството на карикатурата – „Карикатурен десант“. Залите на Веселата къща вече се „окупират“ от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят. Посетителите ще могат да разгледат 7 мащабни изложби с над 500 творби на 150 автори. Всички изложби, които ще гостуват в Габрово, можете да видите тук.

*

СЪБИТИЯ В СМОЛЯН

Изложба "Уста Славо"

до 30 януари

Сградата на старото училище и камбанарията на храм „Св. пророк Илия” в село Славейно, област Смолян, са архитектурни паметници и характерни символи. Те създават неповторимата атмосфера на родопското село, заедно с величествената природа, славното минало и енергията, която влагат жителите и свързаните родом със селото хора за съхраняване на родовата памет, културата и обичаите. Всичко това вдъхновява Сияна Струнчева и я провокира да работи и подреди изложбата „Уста Славо“. Архитектурното наследство на прочутия майстор в Родопите, Беломорието, Гюмюрджина, Одринско и Пловдивско, Славо Райчевски (1861-1943), родом от Славейно я вълнува и защото семейството на съпруга й има родствена връзка с него. Повече информция тук.

*

СЪБИТИЯ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

15 световен конкурс за детско хайку

до 15 февруари

Включете се в 15-ия Световен конкурс за детско хайку с рисунка! България е 53-та страна, в която конкурсът ще се проведе с любезното сътрудничество на Български хайку съюз. В конкурса могат да участват деца до и на 15-годишна възраст. Краен срок за участие: 15 февруари 2018 г. Повече информация за конкурса можете да получите тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин