Интересни събития този уикенд (13 - 15 април) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (13 - 15 април)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (13 - 15 април)

Имате ли идеи за уикенда? Още не? 

Тогава вижте нашите предложения с интересни събития за петък, събота и неделя. Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия. 

Не си забравяйте проелтното настроение, когато тръгвате на път!

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Movie Music Night в Терминал 1

13 април

Movie Music Night e специфично парти, което в един безкраен специално селектиран плейлист, ви кара да пеете и танцувате на фона на емблематични парчета от любимите ви филми. Традицията на провеждане в Строежа и Терминал 1 води началото си далеч назад в годините, установена тогава в първия клуб. Провежда се три-четири пъти годишно, като силният интерес е причината последните няколко издания да бъдат осъщестявани в по-голям клуб, а именно - Терминал 1. Точно това е отново мястото за предстоящото на 13 април, този петък. Различното е, че за първи път част от сетлистът, обикновено достигащ до над десетчасов музикален маратон, ще бъде поет от банда на живо. С предизвикателството се заемат Милица Гладнишка И Михаил Йосифов Секстет. Още информация тук

Nordic Soundscapes – GusGus Edition

13 април

Nordic Soundscapes посвещава фаталната нощ на петък 13-и април на култовите исландци GusGus. Поводът е чисто новият им албум Lies Are More Flexible. Вечерта ще започне с оригиналната музиката от последния, десети студен албум на бандата, който излезе на бял свят през февруари тази година. Кулминацията на вечерта идва със специална визуална разходка из света на GusGus, приготвена в кухнята на видео студиото Elektrick.me и представена от водещия им артист Стоян Стоянов. Още информация тук

*

Детски концерт „Приказка за валса“

15 април

„Приказка за валса“ е последният детски концерт за сезон 2017/2018 от поредицата в програмата на детската образователна програма Фортисимо Фамилия. Приказаният разказ този път ще бъде за възникването и развитието по света и у нас на най-грациозния танц сред балните танци- валсът - на 15 април от 11:30 часа отново в зала България. В концерта участие ще вземат артистите Иван Бърнев и Богдана Трифонова. Диригент на концерта ще бъде маестро Найден Тодоров, който ще поведе оркестърът на софийската филхармония по нотите на подбраните в концерта произведения с валсова музика. Още информация тук.

*

Исторически разходки в София

14 - 15 април

На 14 и 15 април (събота и неделя) от 16:00 ч. можете да изминете пълния маршрут с двете беседи Софийски домове и Софийски „дворци“ на historicalroutes.bg. Ще се разходите по големите булеварди и по обаятелните малки улици на София. Историческият маршрут е пътеводител към познати и позабравени места, които разказват за „шарената” история на София с бляскавата римска Улпия Сердика, изящната архитектура на вдъхновяващите десетилетия след Освобождението и дори внушителните сгради на т. нар. сталински „барок“. На края ще сте преминали през вълнуваща история от 106 г. сл. Хр. до 70-те години на XX век, ще сте преоткрили красивите сгради на българската столица и съдбите зад техните фасади. Повече информация тук.

*

София хартиен арт фест

до 19 април

За втори пореден път СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ гостува на НДК с проекта „МИНАЛО. НАСТОЯЩЕ. БЪДЕЩЕ”. Той е разделен на две експозиции, обединени от една обща идея и представени в две локации на НДК – фоайе - Запад и Мраморно фоайе. Водещата експозиция ,,МИНАЛО. НАСТОЯЩЕ. БЪДЕЩЕ” е истинско предизвикателство и ще представи произведения, свързани с българското културно наследство с дълбок духовен прочит. Втората експозиция е юбилейното издание на международния конкурс за хартиено изкуство АМАТЕРАС. В нея са избрани 67 произведения от 25 държави, сред които могат да се видят такива на изявени автори - членове на Световната асоциация за хартиено изкуство (IAPMA). Още информация тук.

*

Изложба "Нови пространства"

до 21 април

Галерия „ЕТЮД“ представя изложбата „Нови пространства“, която е дебютна самостоятелна изява на художника Любомир Карадех. С нея авторът показва един опит за свой поглед върху изкуството. Едно ново търсене, провокирано от новото време и нелекия му професионален път. Картините на Любомир Карадех, които ще могат да бъдат видяни до 21 април 2018, представят един личен емоционален свят, пречупен през призмата на абстрактната живопис. Линиите и формите са предимно ъгловати и начупени – абстрактни, но в същото време асоциативно подсказващи скрити изображения, които се появяват и изчезват. Още информация тук.

*

Изложба FOOTloose

до 5 май

Изложбата ще се състои в галерия и арт депо „Червената точка“. Обединяващата тема тази година е FOOTloose /в превод – необвързан, свободен/. Привлечени от свободата на изразяване, младите майстори на съвременната графика ще прескочат ограниченията на техниката и ще потърсят себе си в различни изразни средства. Общата им изложба ще представи, разбира се, класическа графика с очаквано неочаквани сюжети, но също така ще включва инсталации, видео арт и живопис. Арт депо „Червената точка“ препоръчва: вижте ги сега, защото догодина ще са много по-различни. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба "Път на младите"

до 30 април

Четирима млади артисти ни показват четири различни живописни "лица" в поредната изложба от проекта "Път на младите", която се открива на 4.04.2018 г. В двете зали на „Бялата къща“ Гергана Балабанова, Иван Кашлаков, Ренета Павлова и Цветомир Илиев представят новите си творби. Иван Кашлаков продължава серията "Архив" - III и IV, наслагва и ревизира отминали преживявания - по-често тъжни и носталгични. Новата тема за нощта и любопитството към нея е само потвърждение за живописния талант на автора. Още информация тук.

*

Изложба „От Виена и Константинопол. Етнография на града“

до 31 май

От 28 март в Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“. Тя е съвместен проект на Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей – Русе. Изложбата представя европеизацията на всекидневието в българските градове и прехода към Модерността в края на ХІХ век. В това време Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Повече информация тук

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Международен форум “Българския дух през вековете”

13 - 15 април

Във Велико Търново стартира международният форум “Българския дух през вековете”, който ще се проведе от 13 до 15 април в Интерхотел Велико Търново. Събитието има за цел да постави така нужните ни духовни мостове, които да свържат и обединят историята, вярванията и действията ни в днешно време към едно истинско единение.  Със свои презентации участие ще вземат авторитетни български и чуждестранни учени, изследователи и етнографи, сред тях проф. Дамян ПопХристов, проф. Христо Смолянов, Юлия Боева и други. Ще се срещнете и с неповторимия акад. Антон Дончев, с когото ще говорите за забравени ценности от нашето духовно наследство и пренасянето им от древността през Средновековието и Ренесанса до нашето съвремие. Освен лекционна част Форумът ще има и редица съпътстващи културни събития. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria

до 30 май

В зала 6 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще можете да поиграете на - Радикалните игри на Molleindustria. Откриването на интерактивната изложба за малки и големи е в 17:30 часа. Игрите са най-популярното изразно средство през 21 век. Милиарди хора по целия свят ги играят, запленени от техния хумор и увлекателност. Но противно на общоприетото схващане, най-популярни не са онези игри, които отнемат часове да бъдат овладяни и дни да бъдат превъртяни. Най-популярни са игрите, които могат да бъдат играни между другото, докато чакаме или имаме време за губене. Още информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин