Интересни събития този уикенд (14-16 октомври) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (14-16 октомври)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития за деца
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (14-16 октомври)

Нашите любими събития този уикенд - подредени по градове и по дати.

 

За повече информация последвайте линковете.

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

CineLibri - кино-литературен фестивал

до 16 октомври

Над сто прожекции на осемнайсет пълнометражни и един документален филм влизат в програмата на CineLibri 2016. Второто издание на кино-литературния фестивал ще покаже 10 национални и една световна премиера от 5 до 16 октомври в СофияПловдивВарнаЛовечВрацаВидинТърговище и Сливен. Специалните гости тази година ще са Фредерик Бегбеде, Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн – знаменитости от световна величина с неоспорими постижения в областта на киното и литературата. Вижте повече за фестивала CineLibri, както и нашите любими филми от фестивала.

*

Фестивал на комедията

6-25 октомври

20 поредни дни комедия на световно ниво. Този октомври фестивалът ще се проведе за трети път и се очаква да събере над 3000 фена на стендъп жанра. Официалното откриване ще бъде на 6 октомври. Събитието ще продължи до 25ти октомври. В рамките на фестивала ще можем да гледаме 25 шоута с най-забавните български стендъп артисти и световноизвестни комедианти от чужбина, да разгледаме изложба с историята на стендъп комедията и да разберем повече за най-добрите комици от цял свят. За ентусиастите аматьори ще има двудневен уъркшоп с професионални комедианти, които ще разкрият някои от тайните на сценичното изкуство, а също и възможност да се пробват на сцената в Open Mic вечери, в които непрофесионалисти застават пред отворения микрофон и изпитват таланта си да разсмиват хората. Подробности за Фестивала на комедията.

*

HackConf - вход свободен

15-16 октомври, зала 3 на НДК

HackConf е ежегодна технологична и мотивационна конференция, състояща се в СофияБългария. HackConf 2016 ще надгради започнатото през миналата година, темата ще бъде "Как да станем по-добри програмисти и IT специалисти?". 
HackConf2016 е безплатна и отворена за хора от цялата страна! Подходяща е за младши и опитни разработчици, ученици, студенти и любители. Повече за събитието.

*

Уикеда - концерт в клуб Maze

14 октомври

В петък на сцената на клуб Maze ще излезе любимата група Уикеда. Вижте и цялата програма на клуб Maze.

*

Изложба There is Light - на Nasimo и Urban Creatures - вход свободен

15-23 октомври

На 15 октомври от 20 ч. подземния паркинг на метростанция Интер Експо Център (ИЕЦ) – Цариградско шосе в София ще посрещне посетителите на поредния съвместен проект на Nasimo и Urban Creatures. There is Light ще откъсне посетителите от ритъма на ежедневието им и ще ги потопи в друга реалност. Пътувайки през тунелите на метрото към изложбата, те вече ще бъдат част от нея. Тунелите на метрото са кръвоносните съдове на града, а огромния около 400 на 100 метра бетонен паркинг ще бъде неговият най-нов храм. Изложбата ще продължи само една седмица и ще бъде отворена всеки ден от 15 до 23 октомври от 12:00 ч. на обяд до 12:00 ч. вечерта. Входът е свободен. Повече за изложбата.

*

Младежки театър - театър за деца и възрастни

14-16 октомври

14 петък     
19:00 Голяма зала - Д-р
19:00 Камерна зала - Иванов

15 събота     
11:00 Голяма зала - Спящата красавица
19:00 Камерна зала - Любовна песен

16 неделя     
11:00 Голяма зала - Алиса в страната на чудесата

Вижте цялата програма на Младежкия театър.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Капана фест - вход свободен

14-16 октомври

Този октомври ще се проведе 4-то издание на превърналия се в една от емблемите на Пловдив - Капана Фест, традиционно разположен в сърцето на творческия квартал на Града под тепетата! Тази есен картата на дейностите  в "Капана" се разширява, музикалните сцени се увеличават, а публиката, до която достигат активностите става още по-многочислена, благодарение на  техническо нововъведение - видео стрийминг, който ще предава всичко най-интересно в реално време. Повече за Капана фест. 

*

One Dance Week

9-30 октомври

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс One Dance Week се завръща в Пловдив от 9 до 30 октомври. Деветото издание на фестивала ще представи работата както на най-новите имена от света на съвременния танц, така и на световно известни компании, определящи тенденциите в сферата на изпълнителските изкуства. Тазгодишната селекция на фестивала включва хореографи и компании от САЩКанадаШвейцарияИспания, Корея, ТайванЧехия и Франция, които ще демонстрират различията и многообразието на съвременния танц. Повече от акцентите на One Dance Week.

*

Между два свята - изложба на Найден Станчев

до 29 януари, културен център Бялата къща

С изложбата „Между два свята” Найден Станчев отваря пред нас една врата на мисли, усещания и преживявания, свързани не само с жената и мъжа, а с минало и настояще. Свят на легенди, свят на приказки, на чудното и необикновеното. Найден е магьосник-разказвач. Попаднали в магията на картините му,  ние се връщаме към онзи, запечатан в паметта ни момент на необикновеното, приказното и прекрасното. Повече за изложбата. 

*

СЪБИТИЯ В СТАРА ЗАГОРА

Държавен куклен театър 

16 октомври

„Звездичко” - 11.00 ч. 

Режисура - Венелин Кьосев
Сценография - Майя Петрова
Музика - Хайгашот Агасян
Хората обичат да гледат звездите, но не знаят, 
че звездите също гледат към тях. Главният герой - Звездичко, слиза на земята, за да опознае този странен свят и… за да открие приятелството.

Вижте и цялата програма на кукления театър в Стара Загора.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Есенен салон - изложба в галерия Серякова къща

до 12 ноември

По традиция, в навечерието на Петковден, празник на град Троян, галерия „Серякова къща” ще представи своя Есенен салон. Тази година, в него отново ще могат да се видят най-новите творби на Троянските художници, но също и 19 графични рисунки на художника и краевед Петър Хаджиев. Рисунките наречени „Истории за къщи, хора и събития” са правени през 40 – 50-те години на ХХ век вероятно по спомени и описания на възрастни троянци. Те бяха рамкирани и върнати към нов живот от Музея на занаятите и се превърнаха в една стилна мобилна изложба с голямо познавателно значение за историята на град Троян. Подробности за Есенния салон.

*

Направи си селфи в Троян от 30-те - спечели награда

до 31 октомври

Инициативата на Община Троян „Селфи в Троян през 30-те“ ти предлага да спечелиш награди. Какво да направиш? Намери сградата с невероятния цветен стенопис, изобразяващ Троянска улица от 30-те години на миналия век и си направи селфи на фона на стенописа. Харесай страницата ни във фейсбук Красив Троян, качи своето селфи на стената и сложи хаштаг #КрасивТроян. Остава само на 31.10.2016 г. да бъдеш изтеглен от Кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова като един от печелившите. А какво ще кажеш селифито, събрало най-много лайкове до 16:00 ч. на 31.10.2016 г., да донесе на автора си безплатна професионална фото-сесия в Троян? ОК, няма проблеми! И един малък жокер – намери паркинга на Общината, за да откриеш и цветната сграда. Повече за инициативата.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен десант в музея Дом на хумора и сатирата

7 октомври – 30 ноември

В традиционната си есенна програма „Карикатурен десант“ Домът на хумора и сатирата предлага на габровци и гости на града поредна вълнуваща среща с хумористичното изкуство на български и чуждестранни творци. Две от залите на Веселата къща вече са окупирани от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове. Нашествието на творбите към столицата на хумора е в отговор на поканата към партньори и приятели на Дома на хумора и сатирата да гостуват с подбрани колекции от своите фондове и ателиета – 4 мащабни изложби с над 300 карикатури на 140 автори от десетки държави вече завладяват музейната територия. Подробности за изложбата. 

*

СЕЛО СЕЛАНОВЦИ

Кукурузени усмивки - фолклорен събор  - вход свободен

14-15 октомври

Предстои провеждането на 14 и 15 октомври 2016 г. по време на празника на село Селановци - Петковден, вече по традиция на Единадесети международен фолклорен фестивал „Кукурузени усмивки“. Освен “Кукурузени усмивки”, селановският събор предлага различни мероприятия, които гостите могат да посетят по време на панаирните дни: празник в детската градина; спортен празник, включващ игри, крос и майсторски умения по колоездене; изложба на селановски творци; народни борби; канадска борба; футболни срещи на ФК “Дунав 2016” Селановци с гостуващи отбори и тенис на масаПодробности за събора. 

***

В ЧУЖБИНА

Skopje Jazz Fest

13-16 октомври, Скопие, Македония

Джаз през октомври в западната ни съседка може да означава само едно – отново е време за джаз фестивала в Скопие. Световни имена и местни изпълнители свирят в клубовете до сутринта. Повече за Skopje Jazz Fest.

Eurochocolate – Фестивал на шоколада

14-23 октомври, Перуджа, Италия

По време на ежегодния фестивал Eurochocolate италианският град Перуджа се превръща в истинска висококалорична приказка. Твърде изкушаващо, за да е истина. Повече за Eurochocolate – Фестивал на шоколада.

*

Вижте всички събития в България и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин