Интересни събития този уикенд (15 - 17 юни) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (15 - 17 юни)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (15 - 17 юни)

Имате ли идеи за уикенда? Още не? 

Тогава вижте нашите предложения с интересни събития за петък, събота и неделя. Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.  

Не си забравяйте доброто настроение, когато тръгвате на път!

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Огледало- кабаре и други истории

15 юни

Подарете си една юнска софийска вечер, в ситуация на музикална илюзия, където ще бъдете не само зрители. Вие ще станете част от настроението на кабарето, споделяща иронията сама със себе си, наслаждаваща се на изобилието от изразни средства. Ще го направят и те, артистите: Ина Кънчева - оперна певица, Людмил Ангелов - пианист и  със специалното участие на Ицко Финци - актьор с цигулка. Насладете се на музиката на Курт Вайл, Ерик Сати, Уилям Болкъм, Стивън Зондхайм, Самуел Барбър и др. Повече информация тук.

*

Ден на бащата във Военноисторическия музей

16 юни

На 16 юни (събота) от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен и многобройни атракции в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между таткото и детето. За седма поредна година в началото на лятната ваканция децата и техните родители ще могат да се забавляват в музея, който ще се превърне в арена на увлекателни игри, детски смях, подаръци и веселие. Повече информация тук.

*

Милица Гладнишка и Михаил Йосифов секстет в клуб Маймунарника

16 юни

Неповторимата Милица, заедно с верните ѝ партньори в “музикалните престъпления”  - шестимата превъзходни музиканти от Михаил Йосифов секстет, представят за първи път на сцената на клуб Маймунарника атрактивния концерт-спектакъл  “Да хвърлим операта в джаза”. Специален гост ще бъде любимият ни музикант, пианист и композитор Васил Спасов. Вратите на клуба отварят в 19:00 ч., а началото на концерта е предвидено за 21:00 ч. Още информация тук.

*

Изложба „Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!“

до 17 юни

В Деня на детето 01 юни от 18:00 часа в Националния етнографски музей в София се открива изложбата „Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!“ от проекта „Get involved, fall in love with Varna“. Посетителите ще видят десет артистични инсталации, създадени през лятото на 2017 г. по улиците на Европейската младежка столица – Варна и ще разберат как с игри е била въвлечена любовта на хората за създаването на една по-добра градска среда. Автор на проекта е арх. Александра Бабунска от Студио Анаморфика. Организатори и куратори на изложбата са АНДАРИ – Анатолий Радев Дария Василева. Изложбата се показва с партньорството на ИЕФЕМ-БАН и може да бъде посетена до 17 юни в залите на музея. Още информация тук.

*

Изложба TAKE MY PILL

до 30 юни

„Вземи моето хапче“ е серия от плакати, обръщащи внимание на елементи, лекуващи душата и тялото, забравени от хората. В тях се набляга на връзката на човека, природата и изкуството. „Моите хапчета“ се приемат от много хора като даденост, а всъщност ако обръщаме внимание, когато ги консумираме, бихме могли съзнателно да излекуваме умовете и душата си. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Групова изложба "Път на младите"

до 4 юли

Галина Александрова, Калина Миланова, Стоян Кавалов и Явор Костадинов са авторите от поредната групова изложба "Път на младите" в “Бялата къща“ на 6 юни. Бихме могли да наречем тази изложба "Единство". Творбите на четиримата са обединени от общо внушение, независимо от изразните средства. Водеща е не формата, а това, което е в нея - мислите, емоциите, настроенията на младите автори. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Фолклорна танцова панорама 2018 

17 юни

 На 17 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър във Варна ще се качат ансамбъл „Добруджа“, ансамбъл „Варна“, ансамбъл „Гергана“, ансамбъл „Одесос“ и Танцов театър „Родина“.Разнообразната програма ще завърши с „Варненски танци“, хореография на  Белчо Станев, в изпълнение на ансамбъл „Варна“. В програмата са произведения на Димитър Манов, Даниела Дженева, Стефан Желязков, Свилен Христов, Радослав Иванов, Георги Велев и други. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

до 29 септември

За трета поредна година Ruse Summer Free Tour ще посрещне гостите на Русе и региона, за да ги разведе из потайностите на града. Професионалните екскурзоводи очакват желаещите да се потопят в атмосферата на Русе всяка събота, включително и на официалните празници, в 18:00 часа с място на тръгване Паметника на свободата. Безплатните турове се провеждат на английски език, обхващат централните части на града и продължават малко повече от един час и половина. Първата обиколка от тазгодишната програма ще се състои на 5 май. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Международен фестивал  „Средновековен Търновград“

29 юни - 1 юли

На крепостта Царевец във Велико Търново за четвърта поредна година ще се проведе Международният фестивал „Средновековен Търновград”. Историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век като истински мост във времето ще пренесат посетителите в една друга, загадъчна и пълна с приятни изживявания епоха. Фестивалът е посветен на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II. В дните на фестивала  ще бъде показан животът на средновековния град от времето на Второ българско царство и средновековна Европа и различни занаяти - горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Детско биенале

до 20 юли

На 19 май, денят на Габровския карнавал, в 10 часа, в Музея на хумора и сатирата се открива Биеналето на хумористично–сатиричната детска рисунка, което тази година е посветено на света на карнавала и карнавалите по света. Имената на наградените участници ще станат известни по време на откриването. В конкурса участваха произведения, изпълнени в разнообразни традиционни и съвременни медии и техники. Те бяха на деца и младежи от област Габрово в две категории – индивидуално (в 3 възрастови групи – до 8, 12 и 18 годишна възраст) и екипно. Изложбата на техните творби продължава от 20 май до 20 юли. Още информация тук.

*

Изложба „В ателието на тревненските майстори”

до 31 август

Изложбата „В ателието на тревненските майстори”, с която Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство гостува на ЕМО „Етър”, представя трите най-известни занаята в Трявна: дюлгерство, дърворезба и иконопис. Това е една уникална за България колекция. Копирките и рисунките са от особена важност за занаята и се предават по наследство. Всяко следващо поколение добавя нови модели. В занаята има много специфични инструменти, които всеки майстор прави сам. Още информация тук.  

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба „Фрагменти” – живопис и керамика

6 - 30 юни

На 6-ти юни от 18.00 часа в залите на Етаж 1 на галерия „Серякова къща” се открива изложбата „Фрагменти” – живопис и керамика на Николай Николов. „ФРАГМЕНТИ” е поглед върху творческия процес на художника Николай Николов след обучението му в ССХУПИ – ТРОЯН и ХА – СОФИЯ до настоящия момент. Това е почти 25 – годишен период на творчество, през който автора работи в различни направления от създаването на глинения съд, през академичното обучение в дизайн на керамика-стъкло и метал, към изява в живописта и скулптурата. Още информация тук.

*

Изложба „Морски полъх”

до 30 юни

На 12 юни от 18,00 часа в залите на етаж 2 на галерия „Серякова къща” се открива изложбата  „Морски полъх” живопис на художника Роман Попов. В настоящата изложба ще се покажат около 40 творби с морска тематика. Тя ще бъде открита от Илиян Илиев, бивш класен ръководител на Роман. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ДОЛНА МАЛИНА

DOLNA MALINA OPEN AIR FESTIVAL

1 - 24 юни

DOLNA MALINA OPEN AIR FESTIVAL е тридневен форум, чиято цел е да обедини изкуство, спорт и благотворителност, като даде възможност на автори и спортисти от различни направления да се срещнат и да представят своето изкуство и талант под формата на турнири, състезания, работилници, изложби, концерти, представления, шоута, тематични партита и туризъм. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В С. СКЛАВЕ

Спартакови игри и римски възстановки

16 юни

Възстановките и традиционния панаир, които ще се проведат на 16 юни, 19:30 ч. в село Склаве, ще  запознаят туристите и местните жители с древната Антична епоха и провеждалите се тогава събития. В демонстрациите ще участват около 30 възстановчика от групата Legio I Italica и специални гости гладиатори от Gruppo Storico Romano, РимИталия. Допълнителна информация тук

*** 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин