Интересни събития този уикенд (15-17 септември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (15-17 септември)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (15-17 септември)
Снимка: www.borovets-bg.com

15-ти септември - за някои начало на учебната година, за други начало на много арт събития!


Очакват ви интересни събития в цялата страна. След летни отпуск някои най-големите градове в България - София, Пловдив, Русе, Ловеч ще ви изненадат с много интересни преживявания. Не ги пропускайте! 

Ето ги нашите предложения за петък, събота и неделя - подредени по градове и по дати. За повече информация последвайте линковете. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

 СЪБИТИЯ В СОФИЯ

„квАРТал фестивал“ 2017

15 -17 септември 

Атрактивният градски фест ще се разпростре върху познатия периметър между булевардите „Дондуков“,  „Васил Левски, „Сливница“ и „Мария Луиза“. Той ще докаже на всички жители и гости на столицата, че и София може да има свое собствено място за култура, забавление и активен начин на живот! И през 2017 г. главната цел остава същата, а именно - представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на Стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони на София до средата на миналия век, който днес се събужда за нов живот и отваря вратите си за всички гости и жители на София, именно в деня на официалния й празник – 17 септември. Още информация тук

*

Софийски Велокарнавал

16 септември 

Както подобава на всеки карнавал, така и на този ще бъде организирано карнавално шествие. Разликата е, че по време на Велокарнавала шествието се осъществява с велосипеди, които  преминават по предварително зададен маршрут. Сборният пунт е главният вход на Южен парк. Честванията ще бъдат както на сборната локация, така и на финалната. В карнавала ще могат да се включат всички жители и гости на София, без ограничение във възрастта. Допълнителна информация тук

*

Сетивни градски пътувания

16 септември

Сетивните градски пътувания ти помагат да забавиш темпото и да изпробваш доколко можеш да се довериш на другия; да си отговориш на въпроси като: Къде са границите ти? Кои са страховете ти? Как се чувстваш по-комфортно – като водач или като следващ? Пътуванията са подходящи за експериментатори, за откриватели и за всички, които търсят поетичното измерение на живота около нас. Това са пътувания, които имат добавена стойност и за всяка двойка, защото ни дава достъп до по-фина информация, свързана с доверието, свързаността и синхонността между двама души. Повече информация  тук.

*

Изложбата “Отпечатъци” в SOHO

16 септември - 20 октомври

SOHO ви кани да поровите в душата си с изложбата “Отпечатъци” на Марио Ангелов. Завладян от подобни размисли, той подчинява творбите си на концепцията "позитив-негатив", "духовност-материя", "аз - отпечатъкът в мен и след мен". Подобно на човешката същност, образите в картините са отражение на емоциите, думите и личните ни моменти, оставили траен отпечатък в душите и съзнанието ни. Отпечатъци, които ни правят повече или по-малко хората, които сме днес. Повече информация тук.

*

Европейските дни на наследството в музея "Земята и хората“

16 септември - 21 септември

Тази година Европейските дни на наследството преминават под общоевропейската тема „Наследство и природа: Пейзаж от възможности“. Провеждането на инициативата съвпада с Празника на грас София и Международния ден на минералното разнообразие – 17 септември. Празничната атмосфера на града се допълва от множество културни събития свързани с красотата, опазването и популяризирането на културното и природното ни наследство. Цялата програма вижте тук.

*

Изложба "Храмът, времето и ние" 

5 септември - 1 октомври

Официалното откриване е на 5 септември 2017 г. (вторник), 18:00 ч. "Храмът, времето и ние" е изложба, разказваща историята на базиликата Света София паралелно в няколко аспекта. Визуалните прoмени в храма се проследяват чрез подбрани картини от кр. на XIX и XX в. Авторите им са известни художници и документалисти, рисували църквата: Йозеф Обербауер, Йосиф Питер, Ото Хорейши, Петър Морозов, Марин Устагенов, Васил Захариев, Харалампи Тачев, Цанко Лавренов. Още информация тук.

*

Изложба Накити и български народни носии

до 2 октомври

На 19 май от 18:00 часа в Централното фоайе на Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър I” 1) ще открием изложбата „Накити и български народни носии“, с куратор Веска Борисова.Изложбата пълноценно представя прелестното многообразие, което се съхранява в две от най-интересните и най-големи колекции от фонда на Националния етнографски музей. Колекция „Българско народно облекло“ наброява повече от 23 000 предмета, а колекция „Накити“ – над 6 000. Повече информация тук

*

Изложба „Един пояс, един път“

до 15 октомври

Това е един от най-мащабните проекти в съвременната история на Китай. Той придава ново значение на древния Път на коприната във връзките на страната с останалите държави. Печатната графика е квинтесенцията на китайската култура, отличаваща се с уникално развитие и характерен стил. Под инициативата „Печелившо сътрудничество/Един пояс, един път“, Творческата графична база в Гуанлан, Китай, кани изявени  местни художници и автори от страните, разположени по „Пояса и Пътя“, с цел осъществяване на културен обмен. Базата за оригинална печатна графика e място за създаването на графични произведения, отпечатване, излагане, колекциониране, обучение и изследователска дейност. Още информация тук

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

ПЛАЦЕБО - Национални есенни изложби Пловдив 2017

1 - 30 септември 

Проектът включва изложби на девет селектирани български автора, работещи със средствата на живописта, графиката, пластиката, фотографията. В основата на концепцията стои способността на изкуството да въздейства по типологично сходен модел на плацебо-ефекта, който разполага винаги с една видимост, зад която надничат възли от очаквания и парадокси. С ефекта плацебо се означава такова подлежащо на измерване позитивно въздействие върху организма на манипулация, която има единствено символно въздействие. Повече информация вижте тук.

*

НОЩ/Пловдив 2017

15 - 17 септември

През 2017 за първи път програмата на НОЩ/Пловдив е в три вечери на 15, 16, 17 септември и включва разнообразие от изложби, концерти, пърформанси, работилници и музикални събития на повече от 70 локации в града под тепетата.В рамките на тринайстото издание на НОЩ/Пловдив ще бъде представена програма, която тази година ще продължи три дни и цели да представи НОЩта като мултижанров фестивал, включващ няколко основни теми, насочени към различни интереси на посетителите. Допълнителна информация тук.

*

Фортисимо фест "Музика под звездите"

16 септември 

Този септември фестивалът за класическа музика на открито - Фортисимо Фест “Музика под звездите” - празнува 7 години с голям концерт в Пловдив. Той ще е със звездното участие на Дони, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова и актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов. Диригент: Максим Ешкенази. Концертът ще се състои в Античния театър. Повече информация тук.

*

Концерт на DRUM and JAZZ

16 септември 

Drum and Jazz е първото по рода си събитие на родна земя, което се превърна в нарицателно за един нов тип забавление, представящо с вкус съчетания от стилове като дръм енд бейс, джаз, класически рок’н’рол, експериментален и IDM звук, български фолклор. През 2017 форматът за първи път се случва в Пловдив, а домакин ще бъде Club VOID. Програмата тази година предлага изпълнения на над 15 изпълнителя от България и чужбина. Акценти са THEODOSII SPASSOV JAZZ QUARTET и дръм енд бейс машината от UK BIG BUD. За още подробности вижте тук.

*

Дни на музиката в Балабановата къща

17 септември - 26 октомври 

Започнете есента с класическа музика. Вижте цялата програма, включваща всичко концерти от осмия музикален фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” - есенно издание тук.

*

Есенен салон на изкуствата

до 4 ноември

И тази година Есенен салон на изкуствата обединява над 20 фестивала, стотици събития и продължава до 4 ноември 2017г. Организиран от община Пловдив и партньори, той е най-големият културен формат в града. Тринадесетото му издание ще бъде открито с разтърсващия концерт „50 години ЩУРЦИТЕ“ на 3 септември на Античния театър. Всички събития вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Римски пазар на крепостта Сексагинта Приста

15 -16 септември

Традиционно и през тази година посетителите на крепостта ще станат свидетели на възстановки, представящи всекидневни практики, игри и картини от римско време. На специално изградени шатри местни фермери ще предлагат своята продукция, а майстори от различни части на страната ще демонстрират автентични занаяти от епохата на римляните. Традиционно римският пазар ще предложи вкусни блюда и напитки от римската кухня с продукти от преди Колумб. Известно е, че през този период са били популярни ястия, приготвени от риба, леща, овесени ядки, свинско месо, маслини. За доброто настроение на гостите на Римския пазар ще се погрижат площадни актьори и разказвачи на истории. Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В ЛОВЕЧ

Концерт на S.A.R.S. в крепостта “Хисаря” 

16 септември

Най-новият и свеж музикален фестивал у нас - Love Change Music Festival, който този уикенд събра хиляди фенове в Ловеч продължава и на 16 септември с много специален концерт на любимците от Сърбия - S.A.R.S. Мястото, където ще се състои е едно от най-красивите в града - средновековната ловешка крепост “Хисаря”. Началото е в 19.30ч. Билети за събитието се пускат в продажба от днес, а цената им е 15 лв. Те могат да се закупят от касата на на Ловчанско читалище „Наука “, в Туристическия информационен център на Покрития мост или онлайн. Повече  информация тук.

*

СЪБИТИЯ В КОПРИВЩИЦА

Изложба „Тракийски принцеси“ в Палавееви къщи

15 септември

Изложбата на художника Христо Христов - „Тракийски принцеси“, специално подготвена за къща-музей Палавееви къщи, е част от едни по- мащабен проект, свързан с националното културно наследство и отражението му в изобразителното изкуство. Авторът е професионален илюстратор, живописец и едновременно с това изследовател на историята в нейния културологичен смисъл. Интересите му в тази посока са плод не само на любопитство и натрупвания във времето. Те са художествена интерпретация на националната ни културна принадлежност, своеобразна почит към ген, родови корени, израстване и  ценности, не само като  фактологичен и исторически прочит на миналото. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Изложба Майсторство от близо и далеч

до 30 септември 

Изложбата е посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти. Можете да я видите в Етнографски музей на открито „Етър“, Габрово. Експозицията проследява развитието на Панаира през годините. Тя включва богат видео и фото материал и над 100  дарени и откупени изделия, съхранявани във фонда на ЕМО „Етър”. Повече информация тук

*

СЪБИТИЯ В ПЛАНИНАТА

Уроци по катерене на скалите на обект "Водохващането" в Рила

16-17 септември 

„Бороспорт“, съвместно с двама от най-опитните катерачи в България Виктор Варошкин и Мартин Марков, организира уъркшоп, посветен на сигурността в катеренето. Занятията ще се проведат на 16 и 17 септември от 10 до 17 часа. Минималната възраст за участие е 5 години, а записването ще става в Borovets Adventure Center срещу символичната такса от 10 лв. Застраховката ще струва на участниците допълнителни 4 лв. на ден. Сборният пункт ще е в Borovets Adventure Center, откъдето групата ще тръгне в 9.30 за „Водохващането“. Заниманията започват в 10.00 часа. Още информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин