Интересни събития този уикенд (16-18 февруари) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (16-18 февруари)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (16-18 февруари)

Искате да планирате нещо интересно и различно за идния уикенд? Тогава разгледайте нашите предложения за събития в столицата и страната.

Тук сме събрали най-интересните предстоящи събития, подредени по дати и градове. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Нощ на книгите за Хари Потър

18  февруари

Ежегодното събитие, посветено на героя от фантастичните романи на Джоан Роулинг – Хари Потър, ще събере отново всички негови почитатели на едно място в „Нощ на книгите за Хари Потър“. Събитието ще се състои на 18 февруари (събота) от 11:00 до 19:00 часа в Литературен клуб „Перото”, а вълшебната тема тази година е Фантастични животни, включваща идеи от всичките седем книги от поредицата, както и от допълнителните книги от колекцията на хогуортската библиотека. Допълнителна информация тук.

*

Фотоизложба "Епопея за незабравимите български опълченци"

до 18 февруари

Регионален исторически музей - София представя фотографската изложба "Епопея за незабравимите български опълченци". Неин автор и куратор е д-р Тошо Пейков. Тя се посвещава на 140 години от Освобождението на София и България. В 140 фотографии се представят символично 140 мига от живота на Българското опълчение. Дава се подробна справка за събитията, предхождащи Руско-турската война (1877– 1878 г.). Отделено е внимание на застъпниците на българската кауза (Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Дмитрий Менделеев, Оскар Уайлд, Уйлям Гладстон, Джанюариъс Макгахан, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго и др.). Още информация тук

*

Изложба "Книги в картини"

до 28 февруари

От 14 февруари културното пространство на Галерия Сезони ще приюти отдавна замисляната изложба с картини на проф. дфн Мони Алмалех. Така езиковедът чества приключването на десетилетния си труд върху тетралогията „Библията в цвят“. Рисуването е другата страст на професор Алмалех, чиито приносни трудове са в пресечните точки на съпоставителното езикознание, теорията на превода, семиотиката и херменевтиката. Голяма част от мащабните му монографии са илюстрирани с негови картини. Синтетична по характер, изложбата представя разнообразното единство на книги и картини, в които белият лист засиява с чистотата на светлината и цветовете.  Още информация тук.

*

Изложба "Същества и случки"

до 28 февруари

През целия месец февруари от стените на зелената къща на SOHO ще ни гледат точно 45 чудати “Същества и случки”, умело илюстрирани от Елена Владинова - архитект по професия и художник и нещотърсач по душа. Стилът ѝ може да се определи като наивизъм с леко анимационен характер, където точните контури срещат непредвидимостта на акварела. Дебютната ѝ изложба включва серия от селектирани и специално създадени за повода илюстрации - пъстри и весели картини, плод на потребността ѝ да екстернализира вътрешния си свят. Повече информация тук.

*

„Имане” - изложба на Хубен Черкелов

до 11 март

„Имане” е първата самостоятелна изложба на Хубен Черкелов от 18 години насам. Специално за нея художникът създава 10 платна, интерпретиращи картини на значими за изкуството ни имена като: Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти. През последните години, за основа на своята живопис авторът използва визуални образи взети от финансови документи като банкноти, монети, чекове, облигации размишлявайки върху връзката между политика, финанси, история и изкуство. Освен паричен знак, за художника банкнотата e визуален код, сбор от символи и знаци, средство за познаване и оценяване на изкуството като стойност. Още информация тук

*

 

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба на умалени машини от бойната и гражданската техника

16 февруари

От 12 до 16 февруари 2018 г. в Централното фоайе на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще може да бъде видяна изложба стендов моделизъм на група ентусиасти от нашия град. Тя представя умалени, но детайлно пресъздадени машини от бойната и гражданската техника. При стендовия моделизъм може да се изработи почти всяка техника - от чертежите на Леонардо Да Винчи до най-модерните самолети. Повече информация тук.

*

Изложба "Път на младите"

до 5 март

Проектът "Път на младите" на културен център "Бялата къща" продължава. През изминалата 2017 година над 20 млади автори от цялата страна - фотографи, художници и скулптори показаха творбите си пред пловдивската публика и я спечелиха завинаги! Предстоящите шест изложби отново ще ни направят съпричастни  с емоционалните и философски търсения  на младите. Началото за 2018 г. поставят Поли Велкова, Петко Недялков и Христомир Великов на 7 февруари /сряда/ от 18.30 часа. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В МЕЛНИК

Дни на отворените врати в Мелнишко

17 - 18 февруари

За втора поредна година, винарните в Долината на Струма се обединяват, за да обявят общ  празник за региона на Мелник – „Дни на отворените врати“ по случай Празника на винарите и лозарите на 17-18.02.2018г. Предният уикенд, 10-11.02 е Фестивалът на Мелнишкото вино „Златен Грозд“ в гр. Мелник. Целта е да се привлекат повече български и чуждестранни туристи в този емблематичен за българското вино край, за да могат да го опознаят и обикнат в цялата му прелест – чрез виното, храната, фолклора, традициите и природата. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен десант 2017

до 1 март 

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще открие новия творчески сезон с традиционното си събитие от есенния културен календар, посветено на изкуството на карикатурата – „Карикатурен десант“. Залите на Веселата къща вече се „окупират“ от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят. Посетителите ще могат да разгледат 7 мащабни изложби с над 500 творби на 150 автори. Всички изложби, които ще гостуват в Габрово, можете да видите тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба "Мисионис - 2017"

 до 20 февруари

В навечерието на Трифон Зарезан - Ден на археолога, Регионален исторически музей - Търговище представя изложбата „Мисионис – 2017”. Тя е посветена на 20-години от подновяването на археологическите проучвания на Крумово кале, добил вече популярност с името Мисионис. Изложбата ще бъде открита на 13 февруари /вторник/ от 17:00 часа в Археологическата експозиция на музея. Още информация тук

*

Изложба "Един миг мечтан цели пет столетия"

до 31 март

На 29 януари 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей - Търговище, съвместно с Художествена галерия ,,Никола Маринов” – Търговище, представят изложбата „…ЕДИН МИГ МЕЧТАН ЦЕЛИ ПЕТ СТОЛЕТИЯ”. Тя ще бъде открита на 25 януари /четвъртък/ от 17:00 часа в Славейковото училище. В експозицията са изложени експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на гр. Търговище. Още информация тук

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин