Интересни събития този уикенд (18 -20 май) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (18 -20 май)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (18 -20 май)

 Кои са най-интересните събития през идния уикенд?

Вижте ги в статията по-долу. Подредили сме ги по дати и градове. А от вас остава да си изберете някое и да му се насладите.

Ако все пак не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия. 

 СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба "Нищо не се губи"

до 18 май

Гьоте-институт стартира поредица от изложби, които представят най-интересното от немската сцена за съвременно изкуство през погледа на български художници. Първата изложба от поредицата е на двамата художници, базирани в Берлин – Викенти Комитски (България) и Франсиско Монтоя Касарес (Мексико). В изложбата те се фокусират върху света не като конфигурация от елементи, а като флуидно цяло, от което нищо никога не се губи, но различни процеси трансформират повърхността. Работите в изложбата - обекти, фотографии, принтове и т.н., търсят опорни точки в различни сфери от физиката, през икономиката до трансцеденталното, за да обрисуват една реалност, в която всяка една величина се измерва във време. Още информация тук.

*

Нощ във Военноисторическия музей 

19 май

С атрактивна програма Националният военноисторически музей се включва за поредна година в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ на 19 май (събота) 2018 г. Входът за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за най-новата изложба „Враг/Приятел“ ще бъде безплатен от 18.00 до 24.00 ч. Цялата програма вижте тук.

*

Нощ в Музея „Земята и хората“ 

19 май

И през 2018 година Националният музей „Земята и хората“ се включва в инициативата – Европейска нощ на музеите (19 май - събота). Посетителите ще могат да видят постоянните и временни експозиции, както и на програма подготвена специално за събитието. Началният час е 18:00 ч. Допълнителна информация тук.

*

Инсталации "Разкази" и "Съзвездни букви"

до 19 май

Регионален исторически музей - София представя интерактивната инсталация "Разкази" и видео инсталацията "Съзвездни букви". Автор е визуалният артист Христо Гелов, който живее и твори в Испания. Интерактивната инсталация "Разкази" се фокусира върху човешките истории и съдби, които витаят навсякъде около нас. Всеки посетител може да премине през инсталацията и да послуша "прелитащите" истории. Те се нашепват посредством звуковете на докоснатите камбанки и чанове, наброяващи общо 170. Видео инсталацията "Съзвездни букви" пък се прожектира директно върху един от куполите в Централното фоайе на Регионалния исторически музей – София. Тя носи идеята за вдигащия се към небето поглед, който преоткрива звездните ориентири и се опитва да разбере накъде ни упътват те сега. Още информация тук.

*

Благотворителен базар на книгата в Южния парк

20 май

Фондация „Бъдеще за таланти“ съвместно с агенция Art Crew подготвя благотворителен базар на книгата по случай 24 май - Ден на българската писменост  и култура. Събитието е в подкрепа на „Скритите таланти на България“ по инициатива на НПО „Операция плюшено мече“. Събитието ще се проведе на 20.05.2018г. от 10:00 до 20:00ч. в Южен парк – голямата поляна откъм бул. "Гоце Делчев”. В момента програмата подкрепя седем деца с творчески заложби, като осигурява финансиране за уроци, семинари, работилници, състезания и нужните материали, които подпомагат за тяхното развитие. Повече информация тук.

*

Многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“

до 30 май

На 15 май от 18 часа  в Националния етнографски музей в София се открива многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева под патронажа на президента на Република България Румен Радев. „ArtExtreme СТРАЖА“ е пето издание на многожанровата изложба „ArtExtreme“ – изкуство на предела в образ на вътрешни преживявания в пространствени среди. Изследва и показва образа на „СТРАЖА“ – свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука Глаголица. Темата е пресъздадена чрез 16 художествени творби; археометрирана мелодия на името на изложбата и буквите от Глаголицата ведно с български ритми; видео филми с преживявания, вплетени в танцови изпълнения. „ArtExtreme“ модели са световни балетни изпълнители и хореографи от България, КанадаСАЩКубаЮжна АфрикаШвейцарияУкрайна и Италия. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

"Нощ в музея" в Старинен Пловдив  

18 май

На 18 май 2018 г. ще се проведе четиринадесетото издание на Европейската нощ на музеите. Общински институт „Старинен Пловдив“ отново участва активно в европейската инициатива, като екипът на културния институт е подготвил седем прояви в часовете между 18.00 и 00.00 часа. Тогава можете да посетите Малката базилика, Балабановата къща, Галерия „Златю Бояджиев“, Римския стадион. Повече информация тук.

*

Изложба "Път на младите", фотография

до 4 юни

Четиримата млади фотографи от проекта " Път на младите" и тази година се представят на ниво, оставайки верни на творческите си търсения. Ивелина Панайотова, Миряна Бучкова и Тихомир Куртев са от град Варна, а най-младият участник е пловдивчанката  Александра Караджова. Ивелина завършва средно образование с профил изобразително изкуство в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства ,,Константин Преславски’’ в град Варна и се посвещава на фотографията. Работите x показват голямо внимание и усет към детайла. Авторката разказва цели истории само с дребен елемент от най- банални предмети. Информация за другите участници в изложбата вижте тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Нощ на Музеите и Галериите – Варна 2018

19 май

Над 50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща третото издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите. Всички варненски музеи ще участват на 19.05 – събота, с различно работно време и свободен вход за посещения. През деня в събота за посещение с вход свободен ще бъдат отворени Археологическият музей и Римските терми. За по-активната публика интерес ще предизвикат по-отдалечените комплекси като Побити камъни, Аладжа манастир, Фанагория, Музеят на стъклото в Белослав, Етнографски център „Роден край” които също ще работят безплатно през деня на 19 май. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ В БУРГАС

Нощ на музеите в Бургас

19 май

На 19 май 2018 г., събота, Регионален исторически музей-Бургас ще се включи за 14-та поредна година в Европейската нощ на музеите. Четирите експозиции на РИМ-Бургас - Археологическа, Етнографска, Природонаучна и Историческа, ще работят със свободен достъп от 18:00 до 00:00 ч. Празничната програма ще започне в 18:00 часа от зала "Трезор" на Археологическия музей. От 18:30 часа в Историческия музей ще бъде открита изложбата "Българите светци". За още събития вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Петнайста Пълна Нощ в музея

19 септември

Повече от 20 събития – игри, изложби, танцови изпълнения, уъркшопи, възстановки, театрални миниатюри, концерти, прожекции и презентации, ще се случат в експозициите на русенския музей в рамките на „Петнайста Пълна Нощ в музея“ на 19 май. Програмата е насочена към аудитории от различни възрасти и с разностранни интереси. За присъстващите са предвидени множество забавления, образователни инициативи, практически занимания, демонстрации, срещи с интересни творци, млади изпълнители и нови проекти, както и досег с традициите на региона. Всички събития са с вход свободен. Допълнителна информация тук

*

Ruse Summer Free Tour

до 29 септември

За трета поредна година Ruse Summer Free Tour ще посрещне гостите на Русе и региона, за да ги разведе из потайностите на града. Професионалните екскурзоводи очакват желаещите да се потопят в атмосферата на Русе всяка събота, включително и на официалните празници, в 18:00 часа с място на тръгване Паметника на свободата. Безплатните турове се провеждат на английски език, обхващат централните части на града и продължават малко повече от един час и половина. Първата обиколка от тазгодишната програма ще се състои на 5 май. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Нощ на музеите 2018

19 май

За четиринадесети път Регионален исторически музей-Велико Търново се включва в инициативата Европейска Нощ на музеите и галериите на Френския културен институт. На 19 май 2018 г. форматът ще се проведе в музеите "Констанцалиева къща", "Хаджиилиева къша" и църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил" в- с. Арбанаси. Посетителите ще могат да се потопят в атмосферата на възрожденското селище, участвайки пряко в масовите сцени, ако са облечени в дрехи, кореспондиращи с духа на епохата. Повече информация тук

*

Нощ в парк на миниатюрите "Търновград"

19 май

Паркът на миниатюрите "Търновград - духът на хилядолетна България" в старата столица за първи път ще се включи в европейската инициативата "Нощ на музеите и галериите".  На 19 май 2018 г. той ще е отворен за безплатни посещения от 18,00 до 21,00 часа за приятна вечерна разходка сред колекцията макети „Мини България“. В парка под Балдуиновата кула са експонирани над 52 миниатюри на исторически и природни забележителности от цяла България. Макетите са в мащаб 1:25, направени са по  фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите в най-малки детайл. Още информация тук.

*

Старопланински събор Балкан фолк 2018

10 - 20 май

IX Български национален шампионат по фолклор “Euro folk“ и Световна купа по фолклор – Велико Търново 2018 се провеждат едновременно със Старопланинския събор. Изпълнители от БългарияИранИндияИндонезия, Грузия, Словакия се готвят за участие в "Балкан фолк 2018". Фолклорните образци от съкровищницата на българския, европейския и световния фолклор ще бъдат представени в Летния театър на Велико Търново. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Международен фестивал 6Fest

18 - 20 май

За втора поредна година амбицията на фестивала 6Fest е да превърне Столицата на хумора Габрово в Столица на уличните изкуства. Артисти от България и чужбина ще представят циркови представления, светлинен карнавален парад, марионетно шоу, опасни каскади и други с вход свободен. Международният фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest отново ще се проведе паралелно с традиционния Карнавал на Габрово. Повечето от събитията на 18 и 19 май ще бъдат в централната градска част на Габрово – пешеходната улица „Радецка“ и градската градина, известна като Градинката с мечето. За първи път в Габрово 6Fest организира Gabrovo Free Tour – безплатен тур по маршрут в центъра на Габрово, разкриващ пред желаещите тайните истории, места и събития на Габрово. Всички участници във фестивала вижде тук.

Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria

до 30 май

В зала 6 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще можете да поиграете на - Радикалните игри на Molleindustria. Откриването на интерактивната изложба за малки и големи е в 17:30 часа. Игрите са най-популярното изразно средство през 21 век. Милиарди хора по целия свят ги играят, запленени от техния хумор и увлекателност. Но противно на общоприетото схващане, най-популярни не са онези игри, които отнемат часове да бъдат овладяни и дни да бъдат превъртяни. Най-популярни са игрите, които могат да бъдат играни между другото, докато чакаме или имаме време за губене. Още информация тук.

*

Детско биенале

до 20 юли

На 19 май, денят на Габровския карнавал, в 10 часа, в Музея на хумора и сатирата се открива Биеналето на хумористично–сатиричната детска рисунка, което тази година е посветено на света на карнавала и карнавалите по света. Имената на наградените участници ще станат известни по време на откриването. В конкурса участваха произведения, изпълнени в разнообразни традиционни и съвременни медии и техники. Те бяха на деца и младежи от област Габрово в две категории – индивидуално (в 3 възрастови групи – до 8, 12 и 18 годишна възраст) и екипно. Изложбата на техните творби продължава от 20 май до 20 юли. Още информация тук.

*

Изложба „В ателието на тревненските майстори”

до 31 август

Изложбата „В ателието на тревненските майстори”, с която Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство гостува на ЕМО „Етър”, представя трите най-известни занаята в Трявна: дюлгерство, дърворезба и иконопис. Това е една уникална за България колекция. Копирките и рисунките са от особена важност за занаята и се предават по наследство. Всяко следващо поколение добавя нови модели. В занаята има много специфични инструменти, които всеки майстор прави сам. Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В АРБАНАСИ

Нощ на музеите 2018 

19 май

За четиринадесети път Регионален исторически музей-Велико Търново се включва в инициативата Европейска Нощ на музеите и галериите на Френския културен институт. На 19 май 2018 г. форматът ще се проведе в музеите "Констанцалиева къща", "Хаджиилиева къша" и църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил" в- с. Арбанаси. Посетителите ще могат да се потопят в атмосферата на възрожденското селище, участвайки пряко в масовите сцени, ако са облечени в дрехи, кореспондиращи с духа на епохата. Повече информация тук

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин