Интересни събития този уикенд (22-24 април) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (22-24 април)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (22-24 април)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Нашите любими събития този уикенд. За повече информация последвайте линковете. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествияВижте и списъка с любимите ни събития за деца.

Ц Я Л А  Б Ъ Л Г А Р И Я

Пусни книга на свобода в Световния ден на книгата

23 април, цяла България

За трета поредна година много градове в страната ще отбележат по оригинален начин Световния ден на книгата и авторското право - 23 април. Чрез инициативата “Пусни книга на свобода за Деня на книгата” в обществените пространства ще бъдат “освободени” възможно най-голям брой книги. Всеки може да се включи в инициативата “Пусни книга на свобода за Деня на книгата”, като регистрира свои книги тук, залепи върху тях етикет с уникалния идентификационен номер, който те ще получат на сайта, и на 23 април ги остави на подходящи обществени места или официални буккросинг зони. Повече за инициативата.

20-26 април, София, библиотеката на НБУ 

Библиотеката на Нов български университет пуска „на свобода“ 100 книги. Всеки може да се включи като донесе свои книги на бюро „Заемна служба“. Те ще получат идентификационен номер и ще бъдат разположени в буккросинг зоната на първи етаж. Заетите книги се регистрират от буккросърите в сайта, а след прочитане се „освобождават“ за пътешествие в някоя от буккросинг зоните. Повече за събитието.

СОФИЯ

На театър в Младежкия театър

22-24 април, Младежки театър

Този уикенд в Младежкия театър гледайте:

22 петък     
19:00 Голяма зала - Господин Балкански
19:00 Камерна зала - Нордост - приказка за разрушението

23 събота     
11:00 Голяма зала - Спящата красавица

24 неделя     
11:00 Голяма зала - Приказка за Рицаря без Кон
18:00 Голяма зала - Трите феи...

Вижте още от програмата на Младежкия театър.

*

П Л О В Д И В

Freestyle Hip-Hop Battles

23 април, Move Club

Хип-хоп в най-чистата му форма тази събота в Пловдив. Аffirmative Action & Move Music Club ви канят да участвате и да бъдете свидетели на Freestyle Hip-Hop Battles тази събота, 23-ти април в Move Club, Пловдив. Батълите ще се проведат в 3 рунда. Повече за събитието. 

*

Г А Р А  Б О В

Пролетно почистване - oт гара Бов до водопада Скакля

23 април, гара Бов

За трета поредна година Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм ще организира пролетно почистване. Този път се в района около гара Бов и водопада Скакля. Сборният пункт е гара Бов в 9:30 ч. на 23.04. Достъпът до там е лесен - с кола или с влак (в 8:30 тръгва влак от Централна ЖП гара, спиращ на гара Бов). Необходима екипировка: вода, храна, удобни обувки и ръкавици. Ако нямате, ще ви дадат. Районът е красив за разходки след края на почистването. Повече за събитието.

*

М Е Л Н И К

Лазаровден във винарска изба Вила Мелник

23 април, Вила Мелник край с. Хърсово

Това е празник с любовно-женитбен характер и е свързан с пролетта и обновлението на природата! Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. А най-желаните егрени са тези, които пият хубаво мелнишко вино (така е в легендата). Заповядайте във винарната до с. Хърсово, Мелнишко на 23 април от 11:00 ч.

Дрескод: Който желае да заповяда облечен в български национални носии. Обещават: "Ще берем цветя и ще вием венци. Ще представим новата реколта от бели вина и розе. Ще имаме урок по народни танци. Специални награди за най-красивите носии и още много изненади". Повече за събитието.

Д Р А Г О М А Н

Байк и Рън за Чепън

23 април, Драгоман, Чепън планина

През 2016 г. ежегодното състезание „Байк и рън за Чепън“ навършва своите първи 5 години! Традиционната надпревара ще се проведе на 23 април 2016 г. и за пореден път ще  привлече в района на Драгоман и Чепън планина любителите на планинското бягане и колоездене от всички възрасти и степен на подготвеност. И по двете направления – бягане и колоездене, желаещите да участват отново ще могат да избират между дисциплините маратон (42 км, мъже/жени) и полумаратон (21,3 км, мъже/жени). Категориите по възраст остават непроменени – юноши (до 18 г.) и старша (над 18 г.). Подробности за събитието.

*

В Е Л И К О  Т Ъ Р Н О В О

Книги за смет

24 април, Mall Veliko Tarnovo, 10-13 часа

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата. Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за четвърта поредна година. Най-успешната инициатива, обединяваща четенето и отговорното отношение към околната среда, ще бъде този уикенд във Велико Търново и Плевен. Подробности за кампанията Книги за смет.

*

С Е В Л И Е В О

Семе българско - национален фестивал

23-24 април, парк Казармите

Третият национален фестивал „Семе българско“, който ще се проведе на 23 и 24 април в парк „Казармите“ (Севлиево), отново ще събере над 100 български изложители и асоциации от областта на селското стопанство, екологията и био производството, разсадници, овощници, билкарии, цветари, местни производители, земеделски кооперации, билкопроизводители, лозаропроизводители, винопроизводители,  мелници, хлебопроизводители и други.  Плюс музика, селски мол, игри, конкурси и още. Вижте пълната програма на Семе българско 2016. 

*

П Л Е В Е Н

Книги за смет

23 април, пред Драматичния театър, 10-13 часа

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата. Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за четвърта поредна година. Най-успешната инициатива, обединяваща четенето и отговорното отношение към околната среда, ще бъде този уикенд във Велико Търново и Плевен. Подробности за кампанията Книги за смет.

*

Р У С Е

Световен ден на книгата в Русе

23 април, културен център BH

По повод Световния ден на книгата ще има целодневна програма в културен център BH, посветена на книгите и буккросинг инициативата. Поканени са родители и деца при нас още в 11 ч., когато ще започне дентя с работилница по творческо писане за деца в ученическа възраст, в която специални гости ще бъдат младите и талантливи деца от Клуб по творческо писане "Фантазия" към Фондация "Бистра и Галина". Необходими са ви само творческо настроение и химикал. От 19 ч. донесете книга, която да “пуснете” в нашия свободен книжен базар. Условието е да опаковате книгата така, чe да не се разбира коя е и да сложите кратко описание какво чувство е оставила тази книга у вас. Целта е да си тръгнем с книга, която сме избрали не по корицата, а по описанието и преживяването, което тя дава. Повече за събитието.

С Т А Р А  З А Г О Р А

Звездите на бъдещето

23 април, фоайето на Държавна опера Стара Загора, 11 часа

На 23 април можете да чуете Русалина Мочукова, представена от Христина Ангелакова. Април е разнообразен - от Моцарт до опера за деца и бебоци - следете актуалната програма на Операта в Стара Загора.

*

Б У Р Г А С

Великденски фестивал/ Easter Festival Burgas

22-24 април, експозиционен център Флора

Седмица преди Великден, в дните от 22 до 24 април, експозиционен център "Флора" ще бъде домакин на Easter Festival Burgas. Събитието обещава много изненади, творци, цветя, пресни храни, торти, сладкиши и музика. В рамките на фестивала ще има няколко творчески работилници и забавления на открито. Повече за Великденски фестивал Бургас.

*

Плейбек театър Тук и сега

23 април, Морско казино

Театър, в който действието зависи от реакциите на публиката - нещо, каквото още не сте гледали в България. Подробности за Плейбек театър.

В  Ч У Ж Б И Н А 

Фестивал на лалето

1-30 април, Истанбул

От първите дни на април Истанбул става няколко пъти по-цветен и се превръща в столица на лалетата. Шарените цветя можете да видите навсякъде из града, има и няколко свързани изложби. Подробности за Фестивала на лалето в Истанбул.

***

К О Н К У Р С И

Морето не е за една ваканция - конкурс за графика и живопис

Цяла България, до 15 май

Морето не е за една ваканция е кампания, която има за цел да насочи вниманието към проблема с отпадъците в морето ни. Последиците за околната среда от употребата на пластмаса са не просто видими, а драматични. Всяка година стотици хиляди морски обитатели умират, защото бъркат пластмасовите отпадъци с храна. Малките пластмасови частици също така достигат и до нашата трапеза, като консумираме морска храна. Проблемите са видими, но има и решения. Можеш да помогнеш за опазването на Черно море. Проучи какво се случва с отпадъците в Черно море и ни покажи твоята визия. Можеш да покажеш и решенията, които виждаш за опазване на Черно море и ограничаване на пластмасата за еднократна употреба. Темата е „Морето не е за една ваканция“. Рисунките ще бъдат селектирани от жури и след това ще участват в пътуваща изложба, част на кампанията. В изложбата могат да участват автори от цялата страна без ограничение във възрастта. Повече за конкурса.

***

К А У З И

Колело за смет, за дете велосипед - благотворителна кампания

до 5 юни, цяла България

"Една кампания на работилница за велосипеди 1bike.bg: По време на кампанията хора от цялата страна ни изпращат техните стари, счупени или здрави велосипеди, които не използват. Ние ги събираме, ремонтираме счупените и заедно със социалните служби определяме кой велосипед за кое дете ще е най-подходящ. В първото издание на кампанията през 2015 г. хора и компании дариха 110 велосипеда, като от тях успяхме да отремонтираме и подарим 70 на социално слаби деца от Дряново." Целта за 2016 година е да бъдат събрани и отремонтирани 200 велосипеда. Научи как да дариш велосипед тук.

*

Подкрепи пътуващата библиотека на колела

Представете си каравана с удобно кресло в единия край, с кана хубав чай до него. Малка плетена масичка и красива нощна лампа. В другия край - голяма дървена библиотека с половин тон книги. Свещи, приятно ухание на старо и на книги. Уют.  Ето така Александър Караджов от Смолян си представя реализиран проекта си за първата библиотека на колела, която ще обикаля из България. Ако идеята ви харесва и искате да допринесете за осъществяването й, можете да направите дарение тук. Повече за пътуващата библиотека на колела.

*

Търсете сред стотици интересни събития у нас и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин