Интересни събития този уикенд (13-15 май) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (13-15 май)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития за деца
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (13-15 май)

Нашите любими събития този уикенд - подредени по градове и дати. За повече информация последвайте линковете. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия

С О Ф И Я

Кино панорама Фасбиндер в Дом на киното

10-18 май, Дом на киното, София

Специална кинопанорама на емблемата на новото немско кино и Дома на киното за първи път се превръща в парти зона. Пет култови филма на великия режисьор от течението „ново немско кино“ Райнер-Вернер Фасбиндер ще бъдат показани на българската публика между 10 и 18 май в Дом на киното, София. Кинопанорамата е част от обновената платформа на арт фондация Дома, която трансформира познатия Дома Арт Фест в поредица от разнообразни културни събития, провеждащи се през цялата година. Повече за кинопанорамата.

*

Златен кукер - международен фестивал на анимационния филм

9-15 май

Тази година 7-мото издание на Международния Фестивал на анимационния филм "Златен Кукер - София" ще се проведе под мотото София – творчески град на киното, по програмата на Юнеско! Фестивала ще се състои от 9 до 15 май, основно в НАТФИЗ, едновременно с това и в Дом на Културата Искър. Ще има майсторски класове, а на 14 май от 18 часа ще има карнавално шествие. Повече за Златен кукер 2016.

*

Концерт на Джошуа Бел

13 май, НДК, София

Прочутият американски цигулар и носител на награда „Грами“ Джошуа Бел е голямата звезда в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2016. Той ще пристигне в България през май за концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Изпълнителят ще свири за българските си почитатели на своя уникален инструмент – цигулката Gibson ex-Huberman, изработена от Антонио Страдивари през 1713 г. Събитието е на 13 май в зала 1 на НДК от 20:00 ч. Подробности за концерта.

*

Тънкостите на коучинг уменията

14 май, Hill Tower Business Center

Задълбочената и обстойна програма за групова супервизия и менторство, създадена и предлагана екслузивно от Ноубъл Манхатан Коучинг, специално предвид нуждите на коучинг професионалисти, HR мениджъри, лидери и други професионалисти, желаещи да развият практическите си умения в областта на Executive Coaching, Персонален Коучинг и Екипен Коучинг, ви приветства отново и този месец. Повече за семинара.

*

На театър в Младежкия театър

13-15 май, Младежки театър

Този уикенд в Младежкия театър гледайте:

13 петък     
19:00 Голяма зала - Някои го предпочитат...
19:00 Вятърът в тополите /гостува в Перник/

14 събота 
11:00 Голяма зала - Пинокио

15 неделя     
11:00 Голяма зала - Приказка за Рицаря без Кон

Вижте още от програмата на Младежкия театър.

*

Л А К А Т Н И К

Алпийски тролей на Лакатнишките скали

14 май, Алпийска поляна

Повече от деситилетие вече направата на алпийски тролей над Алпийска поляна на Лакатнишките скали е неизменна част от традиционните двудневни празници на Гара Лакатник по случай събора на селото. От 2003 г. насам всяка втора събота на месец май спасители от ПСС – Лакатник правят 100-метров тролей посредством стоманено и алпийски въжета с демонстрационна и атракционна цел. През целия ден момчета от отряда спускат смелчаци по него и бдят за сигурността на десетките туристи, дошли да се включат в необичайните атракции или просто да се полюбуват на красивата природа и впечатляващите панорами към Искърското дефиле. Повече за събитието.

*

П Л О В Д И В

Обръщане към вътрешното ни пространство - семинар

15 май, Пловдивски Културен Институт

Проектът „Рахася“ представя мистичните индийски изкуства, съчетавайки танца, изобразителното изкуство и музиката с философията и практиката на йога. Семинарът е подходящ за хора, които имат желание да намерят различен начин и гледна точка, за да погледнат към вътрешното си пространство. Известно е, че индийските изкуства и йога са врати към това пространство или по-точно ключ за отваряне на тези мистични врати. Дали това пространство има граници? Дали е безкрайно? Ще потърсим отговори на тези въпроси, използвайки различните сетива и тялото. Повече за семинара. 

*

К А З А Н Л Ъ К

Празник на розата

13 май - 5 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2016.

*

В Е Л И К О  Т Ъ Р Н О В О

Старопланински събор Балкан фолк и Национален шампионат по фолклор Евро фолк

12-22 май, Велико Търново

Старопланински събор „Балкан фолк” ще се проведе от12 до 22 май в гр. Велико Търново. В рамките на шест дни на сцена „Летен театър” в парк Марно поле ще се изявят повече от 5000 участници от над 200 колектива, както и индивидуални изпълнители от всички фолкорни жанрове и етнографски области на България. Едновременно с това ще се проведе и Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк”. Подробности за фолклорните събития.

*

Т Ъ Р Г О В И Щ Е

Вълшебната завеса - международен фестивал на спектакли за деца

9-1 май

Започва 17-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца в Търговище. Общо 17 спектакъла ще могат да видят малките зрители на града през фестивалната седмица. Всички те са подбрани от селекционера Аве Иванова. „Изкуството – по-добрата реалност” е мотото, което тя е избрала, за да обобщи своята идея за подбора. Повече за фестивала.

*

С Т А Р А  З А Г О Р А

Опера за бебоци и за деца в Държавна опера Стара Загора

13 и 14 май, фоайето на Държавна опера Стара Загора

На 13 май можете да чуете симфоничен концерт или До ре ми в пелени (опера за бебоци). На 14 май пак за деца е операта "Едно лято в едно блато". Май е разнообразен - от симфонични концерти и опера до опера за деца и бебоци - следете актуалната програма на Операта в Стара Загора.

*

Б У Р Г А С

Книги за смет

14 май, Бургас

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата. Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за четвърта поредна година. През май събитието ще се проведе в Бургас и в Кюстендил. Организаторите ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци. Подробности за кампанията Книги за смет.

*

Индийски танци - семинар

14 май, Студио за танци и йога "Сътворение" 

Заповядайте, да се потопите за няколко часа в магията на Индия, вдъхновени от красотата на танца. След семинара желаещите дами ще имат възожност да бъдат изрисувани с къна. С вас ще бъде Михаела Иванова - инструктор и хореограф по индийски танци от школа ,,Суря", с многобройни участия и дълъг опит в преподаването на изкуството. Семинарът е подходящ за всяка възраст и ниво. Повече за семинара.

*

В  Ч У Ж Б И Н А 

Фестивал на цветята/ Temps de Flors

10-18 май, Жирона, Испания

Всяка година през месец май живописният каталунски град Жирона се превръща в цветна приказка. Улиците, площадите, галериите се изпълват с цветни композиции, килими от цветя и музика на живо. Паралелно с цветните събития се провежда богата културна програма и редица кулинарни събития. Ресторантите в града подготвят тематични менюта, коктейли, десерти, включващи украса от цветя. Подробности за Фестивала на цветята в Жирона.

***

Чешки фестивал на бирата

12-28 май, Прага

Чешкият фестивал на бирата събира в Прага както топ производители на пиво, така и по-малко известни пивоварни. Всяка шатра на изложението представя своя продукт и организира собствени забавления и изненади за посетителите. Бирата е един от символите на Прага и Чехия, затова и фестивалът се радва на хиляди гости от цял свят. Подробности за фестивала на бирата в Прага.

*

К О Н К У Р С И

Морето не е за една ваканция - конкурс за графика и живопис

Цяла България, до 15 май

Морето не е за една ваканция е кампания, която има за цел да насочи вниманието към проблема с отпадъците в морето ни. Последиците за околната среда от употребата на пластмаса са не просто видими, а драматични. Всяка година стотици хиляди морски обитатели умират, защото бъркат пластмасовите отпадъци с храна. Малките пластмасови частици също така достигат и до нашата трапеза, като консумираме морска храна. Проблемите са видими, но има и решения. Можеш да помогнеш за опазването на Черно море. Проучи какво се случва с отпадъците в Черно море и ни покажи твоята визия. Можеш да покажеш и решенията, които виждаш за опазване на Черно море и ограничаване на пластмасата за еднократна употреба. Темата е „Морето не е за една ваканция“. Рисунките ще бъдат селектирани от жури и след това ще участват в пътуваща изложба, част на кампанията. В изложбата могат да участват автори от цялата страна без ограничение във възрастта. Повече за конкурса.

***

К А У З И

Колело за смет, за дете велосипед - благотворителна кампания

до 5 юни, цяла България

"Една кампания на работилница за велосипеди 1bike.bg: По време на кампанията хора от цялата страна ни изпращат техните стари, счупени или здрави велосипеди, които не използват. Ние ги събираме, ремонтираме счупените и заедно със социалните служби определяме кой велосипед за кое дете ще е най-подходящ. В първото издание на кампанията през 2015 г. хора и компании дариха 110 велосипеда, като от тях успяхме да отремонтираме и подарим 70 на социално слаби деца от Дряново." Целта за 2016 година е да бъдат събрани и отремонтирани 200 велосипеда. Научи как да дариш велосипед тук.

*

Подкрепи пътуващата библиотека на колела

Представете си каравана с удобно кресло в единия край, с кана хубав чай до него. Малка плетена масичка и красива нощна лампа. В другия край - голяма дървена библиотека с половин тон книги. Свещи, приятно ухание на старо и на книги. Уют.  Ето така Александър Караджов от Смолян си представя реализиран проекта си за първата библиотека на колела, която ще обикаля из България. Ако идеята ви харесва и искате да допринесете за осъществяването й, можете да направите дарение тук. Повече за пътуващата библиотека на колела.

*

Търсете сред стотици интересни събития у нас и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин