Интересни събития този уикенд (22 - 24 март) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (22 - 24 март)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (22 - 24 март)

Пролетта вече е тук и е време да ѝ се порадваме с интересни събития!

Изложби, концерти, събития за деца - всичко това е събрано в един уикенд!

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба "Пространството помежду ни"

до 29 март

През 2018 г. галерията на Гьоте-институт България стартира програмата „1+1: Арт сцена Германия“, която от една страна цели да представи най-актуалното от немската сцена за съвременно изкуство, а от друга да обърне внимание на българските художници, живеещи в Германия. Всяка година Гьоте-институт кани по един български художник да се включи и да направи съвместна изложба (бито то като автор или куратор) с още един артист от Германия. В първото издание на програмата Викенти Комитски представи за първи път в България немския художник от мексикански произход Франсиско Монтоя Касарес. През 2019 г. в рамките на „1+1: Арт сцена Германия“ Гьоте-институт ще представи проекта „Пространството помежду ни“ на живеещите в Берлин Марта Джурина и Лиза Петерс. Изложбата ще се открие на 5 март, вторник, от 18:30 ч. и ще може да бъде видяна до края на месеца. Още информация тук.

*

„Вълшебното одеяло“ в Квадрат 500

23 март

Полетете с „Вълшебното одеяло“ на Националната галерия, което веднъж месечно се приземява в Квадрат 500. Заедно с мама, татко, баба или дядо се насладете на приказки, вдъхновени от произведенията в галерията. Този месец пред нас ще оживеят илюстрациите от изложбата „Нарисувани думи“, която събира на едно място някои от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство от последните години. Място на провеждане: Национална галерия - Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1. Начален час на събитието 12:00 часа. То е подходящо за деца от 2 до 5 години, с придружител. Повече информация тук.

 *

Концерти на Максим Ешкенази

24 март

След детските и тийнейджърски образователни концерти идва ред и на Фортисимо Академия (24 март, неделя, 19 часа), в която влизат всички навършили 16 години и нагоре, а приемът е лесен, с билет. Повече информация тук.

*

Съзнателно зачеване - курс за двойки

24 март

Заповядайте на прекрасно събитие, посветено на създаването на нов живот във вашето семейство. Предназначено е за двойки, които планират създаването на дете или за тези, които вече от известно време правят опити, но щастливият положителен резултат така и не е налице. Курсът ще бъде разделен на две части – лекционна и практическа. Ще засегне теми, свързани със зачеването, повишаване на фертилитета и отношенията с партньора. Заповядайте на 24 март, неделя от 10:30 часа в Център "Св. Св. Константин и Елена" на ул. Любен Каравелов №42. Повече информация тук.

*

"Омагьосано Царство" - 130 години от рождението на Николай Райнов

до 7 април

Изложбата "Омагьосано Царство" е резултат от дългогодишно проучване върху творчеството на Николай Райнов, една от най-значителните фигури в историята на българското изкуство от първата половина на ХХ в. Голямата известност и митовете около личността му се дължат преди всичко на неговото литературно и публицистично творчество. Той остава в историята и като авторът на първата българска история на изкуството и на едни от първите монографии за българско изкуство. В изложбата са включени над 120 произведения на Николай Райнов, обособени в две части. Повете информация тук.

*

Изложба “Изгубените светове” в Музейко

до 21 април

С изложбата “Изгубените светове” Музейко ще ни спусне в дълбините на Черно море както никога досега и ще предложи ново преживяване на своите посетители - виртуална разходка в потънал кораб! Изложбата документира една от най-големите морски археологически експедиции, провеждани някога в света - Black Sea MAP. Експедицията разкрива тайните на морското дъно, спускайки се в дълбините на Черно море. Благодарение на нейните открития, посетителите на Музейко ще се потопят в едни от най-загадъчните му тайни и хилядолетна история, заснети и описани по време на едноименната експедиция. Повече информация тук.

*

Изложба „Нарисувани думи“ в Национална галерия/Квадрат 500

до 12 май

Изложбата „Нарисувани думи“ гостува в Национална галерия/Квадрат 500 със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство. Официално откриване е на 16 март, събота, от 14:00 ч. в Образователен център на Национална галерия/Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1). Изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превърнала илюстрацията в масова, въздействаща форма на изкуството. Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестни заглавия като „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата “Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път. Още информация тук.

*

Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

до 30 юни

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове. В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в. Още информация тук.

*

Интересни събития този уикенд (22 - 24 март)

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Melformator представя Cardinal Direction

23 март

Пловдив, София, Варна и Велико Търново намират пресечна точка в клуб VOID на 23 март. Зад пулта ще видим и чуем представители на четирите кандидати за европейска столица на културата и притегателни културни центрове в страната - Пловдив, Варна, Велико Търново и София. Концепцията на Cardinal Direction деликатно напомня, че където и да се намираш, качествената музика и нейните представители са някъде наоколо, а от теб се иска само да ги намериш. Събитието е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Допълнителна информация тук.

*

Изложба живопис и фотография „Път на младите II”

до 12 април

За поредна година културен център „Бялата къща“ е мястото, в което младите артисти на България ще се срещнат чрез творбите си и на живо в конкурсния проект „Път на младите – II “. В това издание участниците са 29 и ще се представят с живопис, графика, скулптура и фотография в 4 общи изложби през 2019 г. Първата от тях е на 27.02 и включва авторите: Гергана Божикова, Дафина Терзиева и Станислав Вълевски с живопис, а Петя Алексиева, Николай Шабарков, Владислава Григорова и Добрина Митовска ще покажат свои фотографии. Още информация тук.

*

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

Интересни събития този уикенд (22 - 24 март)

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Изложба „Учредителите. Търново и българската държавност”

22 март

Официалното откриване на изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност” е в 15,00 ч. на 22 март. В нея са включени 80 движими културни ценности, предимно лични вещи и служебни пособия, принадлежали на нашите законотворци. Експозицията представя както водещите политически фигури в Учредителното събрание, така и по-слабо известни участници в „Събора”, които задават основните начала на Търновската конституция и определят бъдещото държавно устройство. Представени са културни ценности, принадлежали на 14 народни представители – либерали, консерватори и с неопределени политически пристрастия. Сред тях се открояват либералите Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, д-р Георги Странски, Иван Кършовски и Сава Илиев. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба „Разговори за жени” в Троян

до 20 април

На 14 март от 17.30 часа в галерия „Серякова къща” ще се открие изложбата „Разговори за жени”. В нея ще се представят 27 художествени творби с женски портрети от колекцията на Музея на занаятите. Авторите им са утвърдени български художници: Иван Пеевски, Иван Филчев, Теофан Сокеров, Григор Първев, Владимир Киров и др. Повечето творби са непоказвани пред публика до момента. В сюжетите на творбите присъстват женски образи интерпретирани от творците с различни художествени техники. Допълнителна информация за изложбата тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Изложба ВНИМАНИЕ! в Музея на хумора и сатирата

до 30 април

От 24 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбата ВНИМАНИЕ!. Откриването ще се състои на 23 ноември от 18:00 часа в зала 3 на Музея. Изложбата ВНИМАНИЕ! е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към едни познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали път към реализация и утвърждаване  във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Още информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин