Интересни събития този уикенд (22-24 май) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (22-24 май)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (22-24 май)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Къде какво интересно се случва този уикенд - от Пролетния базар на книгата до фестивала Зелени дни, велосъстезание... Вижте и препоръчаните събития за деца. Или открийте стотици идеи за пътуване в категория Уикенд

Пролетен базар на книгата

19-24 май, София

За поредна година през май НДК ще е домакин на Пролетния панаир на книгата. Там освен че можете да закупите стотици заглавия с намаление, ще откриете и пътешественическата кутия на Peika.bg, с която можете да спечелите почивка в Пирин (търсете ни на щанд 320 на Ozone.bg). Повече за играта на Peika.bg на Панаир на книгата.

*

Зелени дни 

21-24 май, София

Посетете за поредна година фестивала за нов туризъм, чиста храна и здравословен начин на живот - Зелени дни, който се провежда пред паметника на съветската армия. Биопродукти, еко каузи, спортни състезания, театър, концерти - вижте тези и още акценти от програмата на Зелени дни. 

*

60 000 км с колело от Полярния кръг до Огнена земя

21 май, София

Велосипедната експедиция “Cycle Americas”, ще стартира на 27 май 2015 г. от северния полярен кръг, начална точка Дедхорс, щата Аляска. Експедицията ще посети всички държави в Северна и Южна Америка до самият край – огнената земя, УшуаяАржентина, през пролетта на 2017 г. Инициаторите са Вячеслав Стоянов и Яна Меламед, които са обединени от идеята да приложат нестандартен подход за подобряването на живота на планетата. Презентацията на проекта ще се състои на 21 май 2015 г., от 17:00 ч. на фестивала "Зелени Дни".  Подробности за велоекспедицията четете тук.

*

КолелоТУ - велосъстезание за любители

21 май, София

Студентски съвет към ТУ - София организира за пета поредна година традиционното велосъстезание за любители – „КолелоТУ”. Събитието се провежда като част от еко инициативата „Зелен месец”. Повече информация за велосъстезанието КолелоТУ.

*

Идеалният град? - проект на сдружение "Хамалогика"

22-23 май, Русе

Хамалогика е бургаска организация, която работи в сферата на културните и творческите индустрии, образованието и социалните иновации. В Културен център BH в Русе хамалозите ще представят своя проект "Идеалният град?", както и измислената от тях игра „Хамалополи“. В рамките на два поредни дни ще се говори за отношението на хората към града, в който живеят, за стремежа към подобряване на средата на живот и за добри практики от света за творческа намеса в градската среда. Повече за събитието Идеалния град.

*

Семе българско - фестивал

23-24 май, Севлиево

За втора поредна година Севлиево е домакин на националния фестивал „Семе българско”, който ще се проведе на 23 и 24 май 2015 г. в парк „Казармите“. Акцентът на фестивала е запазването на традициите и продължаването във вековете на българските семена, сортове и видове. Семето като носител на идентичност, нов живот, традиция и продължение. Водещата цел на събитието е „Заедно сега за бъдещето на децата ни и плодовете на земята ни”. Подробности за фестивала "Семе българско".

*

Славейково училище в Търговище - вход свободен

24 май, Търговище

Регионален исторически музей – Търговище съобщава, че на празничния 24 май (неделя) 2015 г. – Ден на българската просвета и култура и славянска писменост , от 9.30 до 13.00 ч. отворено за посещение ще бъде Славейковото училищеВижте какво можете да видите в Славейковото училище.

*

София хартиен арт фест

до 6 юни, София

За пети пореден път в София ще се проведе Хартиен Арт фест в периода. Тазгодишното издание ще представи 152 визуални артисти от 32 държави в двата раздела за професионални автори. Най-мащабният от тях - Биеналето за хартиено изкуство, тази година показва произведения с актуална тематика към градската среда, новите технологии, духовните процеси в съвременното общество, липсващата връзка на човек и Вселена, провокирана от цивилизацията и нейните проблеми. Биеналето е за високи достижения на голямоформатни произведения и тази година ще бъде предимно представено в две основни локации – Виваком Арт Хол и Музей за история на София. Вижте още от програмата на София хартиен арт фест. 

*

Психеделичен паноптикум

20 май, София

Психеделичният паноптикум е опит психеделичното да се възведе отново на равнището на своето символно значение: там, където средството се самопоражда на пресечната точка между сетивото и съзнанието. В отделните издания ще се опитаме да покажем различните му измерения през срещи с музика, танц, графика, кино, театър, литература, фотография, лекции и други образователни форми. Вход свободен. Начало: 20 часа, Маймунарника. Подробности за Психеделичен паноптикум.

*

Празник на розата

до 7 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2015.

***

В ЧУЖБИНА

Автошоу Истанбул

22-31 май, Истанбул

Парад на лъскави нови модели, автошоуто привлича пресата, бизнеса и обикновената публика в CNR Expo в Истанбул. Подробности за Автошоу Истанбул 2015.

***

Вижте всичко от секция Събития по дати, теми и градове!

Вижте идеи къде да отидем уикенда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин