Интересни събития този уикенд (23-25 февруари) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (23-25 февруари)
Интересни събития този уикенд (23-25 февруари)

Освен обичайните събития за петък, събота и неделя сега ще ви представим и едно специално събитие, още в четвъртък (22 февруари)!

Това е представянето на най-новата книга на Peika.bg "Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици" в Казанлък! На 22.02.2018 г. от 17:30 часа ще ви очакваме в Информационния център на ул. Искра №4.

Там авторът и фотограф на книгата - Боряна Кръстева ще ви разкаже за нови и интересни маршрути за пътешествия, ще узнаете причудливи истории, събрани от различни кътчета на България и ще чуете някои от най-приказните легенди! 

Събитието се организира съвместно с Община Казанлък и Общинска библиотека "Искра". Ще очакваме всички пътешественици този четвъртък! А дотогава следете събитието във фейсбук!

Интересни събития този уикенд (23-25 февруари)


СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Детска работилница „Да си направим постер за стая“ 

25 февруари

Събитието ще даде възможност на децата да разгърнат фантазията си на воля. Под ръководството на най-добрите преподаватели, те ще изработят постер, който после могат да принтират и да сложат в стаята си, за да не забравят никога уникалното приключение, което ги очаква на 25 февруари от 11:00 часа. Малките герои ще използват Adobe Photoshop като пръв помощник в създаването на постер за стаята си. Още информация тук.

*

Изложба "Книги в картини"

до 28 февруари

От 14 февруари културното пространство на Галерия Сезони ще приюти отдавна замисляната изложба с картини на проф. дфн Мони Алмалех. Така езиковедът чества приключването на десетилетния си труд върху тетралогията „Библията в цвят“. Рисуването е другата страст на професор Алмалех, чиито приносни трудове са в пресечните точки на съпоставителното езикознание, теорията на превода, семиотиката и херменевтиката. Голяма част от мащабните му монографии са илюстрирани с негови картини. Синтетична по характер, изложбата представя разнообразното единство на книги и картини, в които белият лист засиява с чистотата на светлината и цветовете.  Още информация тук.

*

Изложба "Същества и случки"

до 28 февруари

През целия месец февруари от стените на зелената къща на SOHO ще ни гледат точно 45 чудати “Същества и случки”, умело илюстрирани от Елена Владинова - архитект по професия и художник и нещотърсач по душа. Стилът ѝ може да се определи като наивизъм с леко анимационен характер, където точните контури срещат непредвидимостта на акварела. Дебютната ѝ изложба включва серия от селектирани и специално създадени за повода илюстрации - пъстри и весели картини, плод на потребността ѝ да екстернализира вътрешния си свят. Повече информация тук.

*

Изложба YOUTHEXHIBITION/VOL.2

до 3 март

Проектът МЛАДОСТ/YOUTH  обгръща различни поколения от българската художествена сцена, извеждайки зрънцето младост на всяко от тях. Сред авторите, чиито творби са отсети за изложбата, има както утвърдени имена, така и млади таланти, познати и не толкова. При всички случаи обединяващото между тях е не популярността им, а отношението им към живота, запазило младежкия поглед към реалността или към вътрешния творчески свят. А младостта според кураторите не е само свежест, но и терзание, съмнение, моментът преди да намериш себе си, но вече предчувствайки, че си тръгнал накъдето трябва. Повече информация тук

*

Интеркативна образователна изложба "Германия - страна на откриватели"

до 7 март

Изложбата „Германия - страна на откриватели“ тематизира световнозначими германски открития в природо-научните дисциплини в областите информатика, енергия, мобилност, комуникация, медицина, оптика и материали. Към всяка област има пет или шест експоната, които са обяснени и онагледени чрез снимки и текстове. Интерактивни елементи ни канят за активно участие. Филми и станции за слушане допълват експозицията. В централната част посетителят получава информация за следване и изследователска дейност в Германия. Фокусът е насочен както към исторически открития, така и към определящи  бъдещето иновации. Още информация за изложбата тук.

*

„Имане” - изложба на Хубен Черкелов

до 11 март

„Имане” е първата самостоятелна изложба на Хубен Черкелов от 18 години насам. Специално за нея художникът създава 10 платна, интерпретиращи картини на значими за изкуството ни имена като: Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти. През последните години, за основа на своята живопис авторът използва визуални образи взети от финансови документи като банкноти, монети, чекове, облигации размишлявайки върху връзката между политика, финанси, история и изкуство. Освен паричен знак, за художника банкнотата e визуален код, сбор от символи и знаци, средство за познаване и оценяване на изкуството като стойност. Още информация тук

*

Два вдъхновяващи концерта за малки и големи от Фортисимо Фамилия

25 февруари - 24 март

На 25-ти февруари (неделя) от 11:30 часа е първият от трите концерта на Фортисимо Фамилия за февруари и март. „Приказка за триангел и концертен орган“ ще разкрие на малките зрители дошли в зала „България“ любопитните истории на най- големия и най- малкия музикален инструмент във филхармоничния оркестър. Специален солист на концерта е органист № 1 в България- Велин Илиев. Приказната музикална история е поверена на Деян и Дарин Ангелови, артисти от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. А Павел Златаров ще дирижира оркестъра на Софийска филхармония. За другия концерт вижте тук.

*  

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба "Път на младите"

до 5 март

Проектът "Път на младите" на културен център "Бялата къща" продължава. През изминалата 2017 година над 20 млади автори от цялата страна - фотографи, художници и скулптори показаха творбите си пред пловдивската публика и я спечелиха завинаги! Предстоящите шест изложби отново ще ни направят съпричастни  с емоционалните и философски търсения  на младите. Началото за 2018 г. поставят Поли Велкова, Петко Недялков и Христомир Великов на 7 февруари /сряда/ от 18.30 часа. Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Работилничка за мартеници

24 -25 февруари

Работилничка за мартеници ще отвори врати в Екомузей с аквариум през почивните дни. Мотото тази година е "Посади си мартеница". Основният материал, от който ще се правят мартениците, е ръчно изработена хартия, която съдържа семена на цветя. Мартеницата може да се посади в саксия или директно в градината, където ще израснат красиви далии, тагетес и циния. Желаещите да се включат заплащат само входната такса на Екомузея. Повече информация тук

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен десант 2017

до 1 март 

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще открие новия творчески сезон с традиционното си събитие от есенния културен календар, посветено на изкуството на карикатурата – „Карикатурен десант“. Залите на Веселата къща вече се „окупират“ от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят. Посетителите ще могат да разгледат 7 мащабни изложби с над 500 творби на 150 автори. Всички изложби, които ще гостуват в Габрово, можете да видите тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба "Един миг мечтан цели пет столетия"

до 31 март

На 29 януари 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей - Търговище, съвместно с Художествена галерия ,,Никола Маринов” – Търговище, представят изложбата „…ЕДИН МИГ МЕЧТАН ЦЕЛИ ПЕТ СТОЛЕТИЯ”. Тя ще бъде открита на 25 януари /четвъртък/ от 17:00 часа в Славейковото училище. В експозицията са изложени експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на гр. Търговище. Още информация тук

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин