Интересни събития този уикенд (24-26 април) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (24-26 април)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (24-26 април)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Време е да се порадваме на пролетта по всякакви възможни начини. Вижте кои са нашите любими събития за този уикенд. Вижте и препоръчаните събития за деца. Или открийте стотици идеи за пътуване в категория Уикенд

Пътуващо автокино в 24 български града

6-30 април, различни градове в България

Пътуващо автокино ще посети 24 областни града на България между 6 и 30 април 2015 г. Киновечерите ще представят различни актуални български, европейски и американски филми. Автокиното се състои от голям външен филмов екран, операторска кабина, щанд за храни и напитки и паркинг за автомобили. Прочетете повече и вижте датите на Пътуващото автокино във вашия град.

*

Книги за смет

25 април - 16 май, България

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата. Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за трета поредна година от 26 април до 16 май. „Книги за смет” ще се състои на 25 април в Пловдив, на 26 април в София, на 9 май в Плевен и на 16 май в Бургас. Организаторите ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци. Подробности за кампанията Книги за смет.

*

Нощен театър в НДК - "Чикаго"

24 април, София

Гледайте като част от нощната програма на Нов театър НДК мюзикълът "Чикаго" тази събота от 22 часа.

*

Форум нови и действащи алтернативи в образованието

25-26 април, София

На 25 и 26 април ще се състои дебютното издание на Форум „Нови и действащи алтернативи в образованието“. Целта на форума е да предостави трибуна на нови и действащи училища и организации, използващи алтернативни методи на преподаване и общуване. Организатор на събитието е “Серендипити” - пространство от нов тип за срещи, дебати и общуване. Вижте акценти и програма на форума.

*

Светът на мебелите и Техномебел - изложение

до 25 април, София

В дните от 21 до 25 април в Интер Експо Център изложенията в сектора на дървообработващата и мебелната промишленост ще бъдат домакини на редица събития и на участници от Източна и Централна Европа. Към момента компаниите са близо 150, като те ще представят над 300 фирми от 29 страни. Подробности за изложението Светът на мебелите и Техномебел.

*

Колело за смет, за дете велосипед - кампания

до 1 юни, цяла България

1bike.bg, Drag Bicycles и сдружение МОГА-Дряново стартират кампания, в която от стари велосипеди и части ще сглобят максимално много работещи колелета, които да дарят на деца в неравностойно положение от град Дряново. Всички, които имат стари и непотребни велосипеди или велосипедни части, са поканени да ги дарят. За предпочитане са по-малки велосипеди, но и големи ще свършат работа (децата са на възраст между 8 и 19 години). Старите части от мазето или гаража за вас може да са боклук, но на могат да помогнат за сглобяването на работещ велосипед. Научете повече за това как да дарите колело в кампанията "Колело за смет, за дете велосипед".

*

Карикалтура! - изложба на карикатури

22-29 април, София

Едно наистина уникално събитие ще ни отведе към края на месец април, при това със специална мисия. На 22-и април общата изложба на Стефан Стефанов и Давид Вълков не просто ще представи визуалните интерпретации на реалността от страна на двамата автори, но има и дори по-амбициозна задача. Една от основните задачи на събитието „Карикалтура“ в Ink. BAR ще е да заяви съществуването на самобитно българско карикатурно/шарж изкуство, богато захранвано от случващата се действителност по света и у нас. Повече за изложбата Карикалтура!

*

Балканско Гуча парти - дрескод агро

24 април, София 

Балканско Гуча Парти ви кани на пролетния карнавал на балканската лудост и радост в столичния клуб MAZE. И тъй като сега е моментът, в който красивата и плодородна българска земя има нужда от обработка, това издание е посветено на агрогкултурата. Нека видим колкото се може повече крале, князе, принцове и принцеси да се вихрят на хорцето, преоблечени в доспехите на орачи, животновъди, селски тарикати и други тематични агро представители. Повече за Балканско Гуча парти.

*

Почистване на Лозенска планина

26 април, с. Долни Лозен

За втора пролет Младежки клуб за пешеходен и велотуризъм организира почистване на Лозенска планина. Тази година има една разлика - ще се включат и хората от село Лозен. Носете си вода, храна и ръкавици (ако имате, по-добре си вземете, иначе ще има и осигурени), може да вземете и децата. От кметството на село Лозен ще осигурят чували и ръкавици. Подробности за събитието.

*

The Balkan OGs Night – нощ на четирима от пионерите на балканския хип-хоп

25 април, Пловдив

Истинският ХИП-ХОП не само че е жив, а и рита! Провери това на 25-ти април в Пловдив - The Balkan OG’s Night - поредната Балканска хип-хоп среща, организирана в града от Affirmative Re-Action. Цяла нощ на сцената на клуб Библиотеката ще бъдат четирима от основните строители на хип-хопа на Балканите - Pikisipi, Vido, Podnulevia и Ударната Група. Вижте повече за нощта на балканския хип-хоп в клуб Библиотеката.

Пролетен панаир на занаятите със Събор на хлебари и пекари

23-26 април, Пловдив

На бившата Узун чаршия в Пловдив (ул. Райко Даскалов) ще се състои международният панаир на занаятите със Събор на пекари и хлебари. Потопете се в занаятите от миналото и ги покажете на децата си! Подробности за панаира на занаятите.

*

Байк и Рън за Чепън

25 април, Драгоман и Чепън планина

Ежегодното състезание Байк и рън за Чепън и тази година ще бъде откриващо събитие от програмата на форума за устойчив туризъм, отговорен бизнес и зелени идеи „Зелени дни“ (22-24 май). За втори път форматът на състезанието наред с маршрут за планинско колоездене ще включва и част бягане. Посрещнало над 290 колоездачи и бегачи през 2014 г., тази година се очаква за състезателната програма да се регистрират близо 500 души в двете й направления. В състезанието могат да участват както възрастни, така и юноши(до 18 години). Повече за Байк и Рън за Чепън.

*

Почистване на Ловешки зоопарк

25 април, Ловеч 

В съботната сутрин група ентусиасти ще помогне на екипа на Ловешкия зоопарк за пълното му почистване. Става дума за територията на парка извън клетките - хората там имат желание да изчистят парка, но имат нужда от подкрепа, защото площта е доста голяма, а служителите са малко и през почти цялото време се налага да се грижат за животните. Този зоопарк е вторият по големина в България, построен по оригинален начин като част от релефен горски терен. За жалост и той като повечето зоопаркове в България, по една или друга причина, има недостиг на труд и материални ресурси. Ако искаш да отделиш един ден и да помогнеш да го приведем в чист и спретнат вид, да направиш едно добро дело за обитателите му и за себе си, чувствай се добре дошъл и се присъедини към останалите работливи доброжелатели - повече информация за почистването тук.

*

Фотоизложба Балканът и хората - националните паркове - наш дом, нашето бъдеще

до 30 април, Своге

Насладете се на тези 30 кадъра не просто с очите си, но и със сърцето си - оставете го да затупти в дивия ритъм на планинския вятър, върнете се за миг към корените си - волното детство и тичането по поляните, процеждащия се магично през дърветата лъч, вълшебните есенни мъгли, бързия любопитен поглед на една сърна, нежния допир на кадифе, когато галиш коня… В Арт Рок Кафе в Своге. Повече за изложбата тук.

*

От киноцентъра до музейната витрина - изложба

До 30 април, Смолян

В историческия музей „Стою Шишков“ - Смолян гостува изложба „От киноцентъра до музейната витрина“ (реквизит от филма „Капитан Петко войвода“ и вещи на кинооператора Димо Коларов) на Исторически музей-Попово. Научете повече за това какво можете да видите в изложбата "От киноцентъра до музейната витрина".

*

Габровски шеги

5 февруари - 30 април, Габрово

Откъде идват габровските шеги и кои са първите, превърнали града в Столица на смеха? Изложбата "Габровски шеги" е посветена на 155 години от обявяването на Габрово за град. Подробности за изложбата.

*

Светилище на Тракийския конник при село Лозен - изложба

11-29 април, село Лозен, Хасковско

Село Лозен посреща изложбата „Светилище на Тракийския конник при село Лозен“. Светилището е открито през 1893 г. и е едно от най-интересните и големи светилища в България. От оброчището край Лозен са известни 62 вотивни плочки и 14 статуетки на Хероса, колективна находка от римски монети и др. 122 години след откриването им, най-отличителните паметници се завръщат в Лозен. Част от изложбата ще бъдат два забележителни релефа на Тракийския конник. Научете повече за изложбата, посветена на светилището на Тракийския конник при село Лозен.

*

В ЧУЖБИНА

Фестивал на лалето

1-30 април, Истанбул

От първите дни на април Истанбул става няколко пъти по-цветен и се превръща в столица на лалетата. Шарените цветя можете да видите навсякъде из града, има и няколко свързани изложби. Подробности за Фестивала на лалето в Истанбул.

*

Празник на розовия цвят

25 април, Венеция

25 април е по-специална дата за жителите на Венеция - на този ден мъжете подаряват на съпругите, майките, сестрите си рози. Научете откъде идва традицията на Фестивала на розовия цвят.

*

Сезонът на лалетата в Кукенхоф

До 18 май, Лисе, Холандия

Тези изумителни градини с лалета край холандския град Лисе са отворени само 2 месеца годишно. Разгледайте милиони как цъфтят милиони луковици, засадени на ръка, по време на сезона на лалетата в Кукенхоф

***

Вижте всичко от секция Събития по дати, теми и градове!

Вижте идеи къде да отидем уикенда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин