Интересни събития този уикенд (26-28 януари) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (26-28 януари)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (26-28 януари)
Снимка: perunlodge.com

Изкуство, фестивали, традиции, събития на открито - всичко това в последния уикенд на януари!

Разгледайте най-интересните предстоящи събития, подредени по дати и градове. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Филмов фестивал Sofia MENAR

до 28 януари

Десетото издание на фестивала за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще бъде открито на 12 януари в Дома на киното с иранския филм „Кръговрат” („Immortality”) на режисьора Мехди Фард Гадери. Един от акцентите в програмата на фестивала е суперпродукцията на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Земя”. Sofia MENAR ще продължи до 28 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешкия център. Програмата на фестивала ще предложи над 50 премиерни игрални, документални и късометражни филми. Още информация тук

*

Изложба „Арт старт“

до 9 февруари

Гьоте-институт и галерия Credo Bonum представят отново годишната изложба „Арт старт“, в която са селектирани най-интересните млади художници до 35 години, които не трябва да изпускате от поглед през предстоящата година. „Арт старт“ има за цел да търси и открива новото, да идентифицира тенденции и, преди всичко, да подпомага млади автори и да ги насърчава да продължат да се занимават с изкуство. Повече информация тук.

*

Изложба Художникът среща писателя"

до 11 февруари

Изложбата е подготвена по повод на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Представени са интересни и непознати за публиката портрети, пейзажи и илюстрации от 49 художници, както и живописни и графични творби на писатели, изкушени от рисуването. Произведенията са доказателство за личните и творческите познанства между големи имена от българския интелектуален елит от следосвобожденската епоха до края на XX в. и несъмнено свидетелстват за тяхното талантливо присъствие на европейската творческа сцена. Още информация тук.

*

Фотоизложба "Епопея за незабравимите български опълченци"

до 18 февруари

Регионален исторически музей - София представя фотографската изложба "Епопея за незабравимите български опълченци". Неин автор и куратор е д-р Тошо Пейков. Тя се посвещава на 140 години от Освобождението на София и България. В 140 фотографии се представят символично 140 мига от живота на Българското опълчение. Дава се подробна справка за събитията, предхождащи Руско-турската война (1877– 1878 г.). Отделено е внимание на застъпниците на българската кауза (Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Дмитрий Менделеев, Оскар Уайлд, Уйлям Гладстон, Джанюариъс Макгахан, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго и др.). Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложбата „Моята Индия

до 9 февруари

От 18 януари до 9 февруари във фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде представена изложбата „Моята Индия“. Тя съдържа двадесет и един образа на Индия, създадени чрез възможностите на фотографията, колажа, текста и монтажа от дипломирани и настоящи студенти от специалност „Индология“ на Софийския университет „Климент Охридски“. Те са имали възможността да отидат на едногодишна специализация в Централния институт по хинди в гр. Агра – Индия. Още за изложбата тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЕРНИК

Сурва 2018

26 -28 януари

Тази година се чества 26-тото издание в 50-годишната история на фестивала. Ще имате възможност да се потопите във фестивалното шествие, в което ще вземат участие около 6000 кукери от над 100 маскарадни групи. Тук ще видите участници от всички етнографски райони на България, както и международни представители от Европа, Африка и Азия. Учасниците идват на състезанието за емоцията, за веселбата и признанието, че са участвали в този престижен Международен фестивал, а гостите от цялата страна да споделят емоцията и магията от игрите, да докоснат и видят маските на живо, и да си пожелаят здраве и късмет. Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В КАЗАНЛЪК

Изложба на руски художници за Освободителната война

до 31 януари

Изложба с репродукции на картини от известни руски художници, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война /1877-1878/, бе открита в „Художествена галерия“ – Казанлък. Чувства и събития от войната, уловени моменти през очите на известни майстори на изобразителното изкуство от Русия представят 38 репродукции, сред които „Генерал М.Д. Скобелев на кон” на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II” на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана” на Павел Ковалевски, „Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка” на Василий Верешчагин и др. Оригиналите на картините са част от постоянните колекции на различни градове в Русия - Минск, КиевМосква, както и от частни колекции по цял свят. Някои от картините са рисувани по оригинални фотоси от самата война. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен десант 2017

до 1 март 

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще открие новия творчески сезон с традиционното си събитие от есенния културен календар, посветено на изкуството на карикатурата – „Карикатурен десант“. Залите на Веселата къща вече се „окупират“ от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят. Посетителите ще могат да разгледат 7 мащабни изложби с над 500 творби на 150 автори. Всички изложби, които ще гостуват в Габрово, можете да видите тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба "Един миг мечтан цели пет столетия"

до 31 март

На 29 януари 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей - Търговище, съвместно с Художествена галерия ,,Никола Маринов” – Търговище, представят изложбата „…ЕДИН МИГ МЕЧТАН ЦЕЛИ ПЕТ СТОЛЕТИЯ”. Тя ще бъде открита на 25 януари /четвъртък/ от 17:00 часа в Славейковото училище. В експозицията са изложени експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на гр. Търговище. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СМОЛЯН

Изложба "Уста Славо"

до 30 януари

Сградата на старото училище и камбанарията на храм „Св. пророк Илия” в село Славейно, област Смолян, са архитектурни паметници и характерни символи. Те създават неповторимата атмосфера на родопското село, заедно с величествената природа, славното минало и енергията, която влагат жителите и свързаните родом със селото хора за съхраняване на родовата памет, културата и обичаите. Всичко това вдъхновява Сияна Струнчева и я провокира да работи и подреди изложбата „Уста Славо“. Архитектурното наследство на прочутия майстор в Родопите, Беломорието, Гюмюрджина, Одринско и Пловдивско, Славо Райчевски (1861-1943), родом от Славейно я вълнува и защото семейството на съпруга й има родствена връзка с него. Повече информция тук.

*

СЪБИТИЯ В БОРОВЕЦ

Eкстремни демонстрации по сноуборд в Боровец

27 януари

30 професионални сноубордисти от САЩНорвегияФинландияКанада и Австралия пристигат в Боровец в събота за екстремни демонстрации по сноуборд. „Стинки Сокс сноубординг демо“ започва в 11 часа в Сноу парк „Бороспорт“ пред хотел „Рила“. Най-известните карачи, които ще стъпят в първия планински курорт на Балканите, са: Маркъс Ранд, Марк Гоодал, Иън Дейли, Ерик Леон, Джейк Шаебъл, Джефи Габрик. В екшъна ще се включат и част от екипите, спонсорирани от „Стинки“ - Strange Brew и GBP. От 14 до 16 часа следва най-дивата част от програмата на „Стинки Фемили“. Про-тата ще покажат най-сложните номера в свободното каране, ще правят трикове по елементите в Сноу парка и ще импровизират по трасето пред „Рила“. Следват разговори и сесия за автографи. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

15 световен конкурс за детско хайку

до 15 февруари

Включете се в 15-ия Световен конкурс за детско хайку с рисунка! България е 53-та страна, в която конкурсът ще се проведе с любезното сътрудничество на Български хайку съюз. В конкурса могат да участват деца до и на 15-годишна възраст. Краен срок за участие: 15 февруари 2018 г. Повече информация за конкурса можете да получите тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин