Интересни събития този уикенд (27-29 май) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (27-29 май)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (27-29 май)

Нашите любими събития този уикенд - подредени по градове и дати. За повече информация последвайте линковете. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия

С О Ф И Я

Пролетен панаир на книгата

24-29 май, НДК

В периода 24-29 май 2016 г. в пространствата на Националния дворец на културата (НДК) ще се проведе традиционният "Пролетен панаир на книгата", част от литературната програма на XXI "Салон на изкуствата"! В рамките на дните на изложението в НДК, от 10:00 до 20:00 ч., ще се проведат над 55 събития – премиери на книги, четения и срещи с повече от 50 български автори. Повече за Панаира на книгата.

*

Изложба на емблематичния фотограф Стив Маккъри (Steve McCurry)

до 17 юни

Изключителни фотографии и документални кадри от портфолиото на Steve McCurry ще бъдат изложени в столичната галерия "Vivacom Art Hall". Едни от най-емблематичните творби на популярния фотограф ще могат да бъдат разгледани от 25-ти май до 17-ти юни. Чрез снимки с уникална интензивност и красота, Steve McCurry отразява огромните промени в света, в който живеем. Американецът вижда себе си като хроникьор, който със своя свят от образи, разказва истории за изчезващи култури и последствията от глобализацията. Повече за изложбата.

*

Ден на Африка

28 май 

Близо 16-часова програма с дневни танцувални и музикални работилници и диджей Рансидо от Холандия през нощта очакват всички почитатели на афро културата в София. На 28 май Soul Fiction и Ubuntu Messengers влизат в сътрудничество, за да осъществят значима обща кауза – да обединят българи и африканци по случай честването на Световния ден на Африка. Очаква се празник на сетивата под формата на разнообразна дневно-вечерна програма, която ще се пренесе на изцяло клубно ниво в по-късните часове, заедно с едно от най-актуалните и интересни имена на афро и дийп хаус сцената в Холандия – младият и перспективен диджей и продуцент Rancido. Повече за събитието.

*

На театър в Младежкия театър

27-29 май, Младежки театър

Този уикенд в Младежкия театър гледайте:

27 петък    
19:00 Голяма зала - Господин Балкански

28 събота    
19:00 Голяма зала - Семеен албум

29 неделя    
11:00 Голяма зала - Алиса в страната на чудесата
19:00 Камерна зала - Любовна песен

Вижте още от програмата на Младежкия театър.

*

Семейна събота в музея  

28 май, Политехнически музей

Темата на месец май: Розата и розовото масло – течното злато на България. Стойността на 1 грам розово масло е почти сравнима с цената на златото, но от всяка роза ли можем да се сдобием с розово масло? Как става това? Тази семейна събота ще ви разкрием деликатната тайна на казанлъшките рози и на Българската розова индустрия. Заповядайте на сладко от рози и още по-сладки приказки. Повече за семейната събота.

*

Да се докоснем до арменската душевност - спектакъл със 100 арменски носии

29 май, Държавен музикален и балетен център

На 29 май 2016 г. от 18:00 ч. в Държавен музикален и балетен център - София, „Парекордзаган“ /AGBU София организира спектакъл под надслов „Да се докоснем до арменската душевност”, посветен на 25-годишнината от отбелязването на независимостта на Армения и на 110 г. от основаването на AGBU. Ще бъдат представени 100 традиционни арменски костюма, танци и музика.

*

П Л О В Д И В

Куклен театър в Държавния куклен театър

27 и 28 май

Този уикенд гледайте в пловдивския куклен театър:

28.05.16 г. събота „Спящата красавица” /реж. В. Бойдев/ - 10.30 ч. и 11.45 ч.  

29.05.16 г. неделя „Голямото пътешествие на малкото крокодилче” - 10.30 ч. и 11.45 ч. Вижте още от месечната програма на Пловдивския куклен театър.

*

Т Р О Я Н

70-годишнина на художника Енчо Ганковски - изложба

до 20 юни, Серякова къща

В деня на честванията на 70-годишнината на художника Енчо Ганковски, 20 май, от 17 ч. в културно-информационния център в Троян ще се излъчи филм за художника, дело на Музея на занаятите, част от поредицата филми „Личности”. От 18 ч. в галерия „Серякова къща” ще се открие самостоятелна юбилейна изложба керамика с произведенията на Енчо Ганковски. Повече за изложбата на Енчо Ганковски, която ще продължи в Серяковата къща до 20 юни.

*

К А З А Н Л Ъ К

Празник на розата

13 май - 5 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2016.

*

А П Р И Л Ц И

Велосъстезание Байканджии

28 май, събота

На 28 май от 10:00 ч. ще се проведе второто състезание по планинско колоездене в Априлци. Старт и финал – на площада в кв. Острец. Организатори – Младежки клуб за пешеходен и велотуризъм и регионално сдружение Тур клуб РеМарк, които ще докажат, че планинският туризъм е целогодишен, а не е само през ски-сезона. И че наистина велосипедизмът е най-популярният спорт след футбола... и най-екологичният спорт! Колоезденето е радост от движението, отговорност към околната среда... То е не само начин на придвижване, но и философия на живота! За всички участници са приготвени керамични чаши и глинени гърнета за айрян. Повече за велосъстезание Байканджии. 

*

М А Л К О  Т Ъ Р Н О В О

Хоро в Странджа – фолклорен фестивал

28 май

От 10.30 ч. в гр. Малко Търново ще бъде открит първият Национален фолклорен фестивал „Хоро в Странджа“. За  фестивала са заявили участие 9 танцови клуба, а гостуваща ще бъде украинска певческа група „Калина“. Подробности за събитието. 

*

В  Ч У Ж Б И Н А 

Чешки фестивал на бирата

12-28 май, Прага

Чешкият фестивал на бирата събира в Прага както топ производители на пиво, така и по-малко известни пивоварни. Всяка шатра на изложението представя своя продукт и организира собствени забавления и изненади за посетителите. Бирата е един от символите на Прага и Чехия, затова и фестивалът се радва на хиляди гости от цял свят. Подробности за фестивала на бирата в Прага.

*

К А У З И

Колело за смет, за дете велосипед - благотворителна кампания

до 5 юни, цяла България

"Една кампания на работилница за велосипеди 1bike.bg: По време на кампанията хора от цялата страна ни изпращат техните стари, счупени или здрави велосипеди, които не използват. Ние ги събираме, ремонтираме счупените и заедно със социалните служби определяме кой велосипед за кое дете ще е най-подходящ. В първото издание на кампанията през 2015 г. хора и компании дариха 110 велосипеда, като от тях успяхме да отремонтираме и подарим 70 на социално слаби деца от Дряново." Целта за 2016 година е да бъдат събрани и отремонтирани 200 велосипеда. Научи как да дариш велосипед тук.

*

Подкрепи пътуващата библиотека на колела

Представете си каравана с удобно кресло в единия край, с кана хубав чай до него. Малка плетена масичка и красива нощна лампа. В другия край - голяма дървена библиотека с половин тон книги. Свещи, приятно ухание на старо и на книги. Уют.  Ето така Александър Караджов от Смолян си представя реализиран проекта си за първата библиотека на колела, която ще обикаля из България. Ако идеята ви харесва и искате да допринесете за осъществяването й, можете да направите дарение тук. Повече за пътуващата библиотека на колела.

*

Търсете сред стотици интересни събития у нас и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин