Интересни събития този уикенд (28-30 август) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (28-30 август)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Мария Ангелова
Интересни събития този уикенд (28-30 август)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Няколко идеи за интересни фестивали и събития този уикенд, заради които си струва да попътувате (вижте и любимите ни събития за деца). Ако не откриете своето събитие, разгледайте категорията ни Уикенд с хиляди идеи за пътуване из всички кътчета на България. Или се включете в предизвикателството 50 места, които да обиколите в България през 2015 г.

 

Беглика фест 

27-30 август, Беглика, Родопите

Седмото поредно издание на Беглика фест, който ще се случи на традиционното за фестивала място – яз. Голям Беглик, Западни Родопи, се посвещава на живия, осъзнат обмен. Обмен на знания, обмен на стоки и услуги, обмен на емоции и идеи за бъдещето. Беглика фест отваря пространството си и предоставя време на всички присъстващи – участници, гости и приятели, да взаимодействат свободно едни с други. Йога, музика, специална програма за деца, реална  приключенска игра в първо лице - и през 2015 г. Беглика няма да изневери на любимите си посоки. Акценти от програмата на Беглика 2015.

*

Мога Фест Етрополе

28-30 август, Етрополе

Организира се от 2011 г. и тази година прави 5 години. Фестивалът е абсолютно безплатен и обещава някои сериозни артисти като ПИФ, Митко Таралежков и др. Освен това включва много дейности, семинари и състезания - никога не става скучно. Намира се близо до София и предлага прекрасна природа, място за палатка и милион звезди в небето. Програма на Мога Фест Етрополе.

*

Преход до връх Вола и Околчица по пътя на Ботевата чета

29 август, Врачански Балкан

Природен парк Врачански Балкан организира преход до връх Вола и Околчица по пътя на Ботевата чета. Маршрут: Ботев път – м. „Таушаница” – в. „Околчица” – с. Паволче – гр. Враца. Времетраене: 6 часа (с включени 1 час почивка за обяд). Цена 2 лв. за възрастен, 1 лев за дете. Подробности, записване и друга информация за преходите в Природен парк Врачански Балкан.

*

Празник на Чипровци

30 август - 6 септември, Чипровци

Традиционния празник на община Чипровци се провежда всяка година около 6 септември. Тази година тържествата съвпадат с отбелязване на 360 години от рождението на Георги Пеячевич - водач на Чипровското въстание от 1688 г. Празничната програма включва научна конференция, фолкорна програма, организиран поход до Чипровския водопад, беседа в музея, а за децата са предвидени специални работилници. Вижте програмата за празника на Чипровци. 

*

World Folk - световен шампионат по фолклор

до 30 август, Несебър, Слънчев бряг, Бургас, Обзор и Свети Влас

Петото издание на Световния шампионат по фолклор World Folk 2015 ще се проведе от 20 до 30 август в Несебър, Слънчев бряг, Бургас, Обзор и Свети Влас. Юбилейното издание на събитието събира повече от 100 фолклорни групи от 20 държави в целия свят – България, Грузия, Малайзия, Русия, Хърватска, иран, Босна и Херцеговина, Корея, Латвия, Перу, Румъния, Китай, Ирландия, Монголия, Индонезия, Молдова, Италия, САЩ, Полша и др. Освен конкурсните концерти, програмата включва съпътстващи събития като дефиле, фотоизложба, работни срещи и др. Повече за шампионата Wolrd Folk.

*

Сватбата - единство и многообразие - фолклорен фестивал в Етъра

29-30 август, Етъра

Запознайте се с традиционните обреди при сватбите на българи, македонци, сърби, турци, както и на траки, шопи, турлаци и хърцои. Желаещите могат да се включат в демонстрациите. Научете повече за балканския фолклорен фестивал Сватбата - единство и многообразие.

*

Кинодвор - лятно кино в Културен център G8 

август, София

Не е нужно лятното кино да е мащабна проява и прожекциите в двора на Културен център G8 го доказват. Там можете да гледате интересни заглавия в уютна атмосфера и камерен състав. Билет + Aperol Spritz ще струват 10 лв. Следете програмата на културния център тук.

*

Празници в Долината на тракийските царе

28-30 август, Казанлък

Празниците в Долината на тракийските царе всяка година събират на едно място археолози, траколози, учени. Има изложби и турове до тракийски монументи, а на Панаира на тракийските занаяти можете да видите в действие майстори на сувенири и древни тракийски накити, керамика и кожарство. Подробности и програма за Празници в Долината на тракийските царе.

*

Действителна честота - изложба

до 13 септември, Троян

От 18 август до 13 септевмри в галерия „Серякова къща” можете да видите изложбата „Действителна честота” на двама млади автори - Александра Коцева и Стефан Велев - и тяхната изложба "Действителна честота”. Двамата автори са не само тандем в изкуството от стъкло, но и в живота. Привлечени от магията на материала, се запознават един с друг в ателиетата на Нов Български университет. Повече за изложбата Действителна честота.

*

Пътуващо лятно кино на БНТ1

28 август, Созопол

Лятното кино на БНТ отново тръгва на път в десетки градове в България. Прожекциите започват от 21 часа, а входът е свободен. На 28 август е закриването на амфитеатър Аполония в Созопол. Разберете цялата програма на Пътуващо лятно кино на БНТ1.

*

Фестивал на пясъчните фигури

до 30 септември, Бургас 

Всяка година в Морската градина на Бургас се появява магичен свят от пясък. През 2015 г. темата е "На сафари с фотоапарат". Повече информация за Фестивала на пясъчните фигури в Бургас.

*

В ЧУЖБИНА

Funky Forest Fest

29 август, Цариброд, Сърбия

Един колкото непретенциозен, толкова и симпатичен фест се случва в сръбския граничен град Цариброд (Димитровград), за да отбележи края на лятото. Funky Forest Fest е с няколко думи: фънк и джаз музика в борова гора. Палатки. Студена бира. Музиката на събитието е на запис, но лежерната атмосфера и прохладната борова гора си заслужават минаването от другата страна на граничната бразда. Вход свободен. Повече за Funky Forest Fest.

*

Ла Томатина

26 август, БуньолИспания

Посетете най-големия бой с домати в света в испанското градче Буньол. Прочетете още за Ла Томатина (и вижте галерия).

*

Рощилиада – фестивал на сръбската скара

31 август – 6 септември, ЛесковацСърбия

Ако обичате сръбска скара, това е вашият фестивал. А ако не обичате – тук ще заобичате. Прочетете още за Рощилиада.

***

Открийте още идеи за интересни събития в България и по света в нашата секция Събития.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин