Интересни събития този уикенд (29-31 май) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (29-31 май)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (29-31 май)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Къде какво интересно се случва този уикенд - от безплатен етно фестивал в Ямбол до демонстрация на малко познатия спорт панна, концерти, празник на розата, загрявка за 1 юни... Вижте и препоръчаните събития за деца. Или открийте стотици идеи за пътуване в категория Уикенд

ДОМА Арт Фест 2015: Нордика

28 май – 20 юни, София

Съвременно изкуство и култура от Северна Европа ще се вихрят над София през месеците май и юни, като част от програмата на третия ДОМА Арт Фест. За първи път фестивалът, представящ ежегодно културата на различна държава, ще ни запознае не с една, а с цял регион - пет държави, обединени под названието Нордика – имагинерна страна, съставена от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. Бурните северни ветрове ще довеят в София инсталации, перформанси, видео арт, пластики, дизайн, фотографии, графики, илюстрации, кино, литература, кулинария и музика за над 20 фестивални дни. Началото е на 29 май, когато силните северни ветрове ще се завихрят в бившия хладилен завод „Мраз“ в София и директно от Норвегия ще довеят хитовия мулти-инструменталист, диджей и продуцент Lindstrøm, който гостува у нас за пръв път. Вижте още за ДОМА Арт Фест 2015.

*

София хартиен арт фест

до 6 юни, София

За пети пореден път в София ще се проведе Хартиен Арт фест в периода. Тазгодишното издание ще представи 152 визуални артисти от 32 държави в двата раздела за професионални автори. Най-мащабният от тях - Биеналето за хартиено изкуство, тази година показва произведения с актуална тематика към градската среда, новите технологии, духовните процеси в съвременното общество, липсващата връзка на човек и Вселена, провокирана от цивилизацията и нейните проблеми. Биеналето е за високи достижения на голямоформатни произведения и тази година ще бъде предимно представено в две основни локации – Виваком Арт Хол и Музей за история на София. Вижте още от програмата на София хартиен арт фест. 

*

Balkan flavors - изложение

30-31 май, София

В лятната градина на Гранд Хотел София едновременно ще се проведат изложението Balkan Flavors и Балкански Международен Винен Конкурс и Фестивал - „The Balkans Wine Competition”. “Balkan flavors” е Изложение за кулинарни туристически атракции. Повече за Balkan Flavors.

*

Пробуждане - фестивал

30-31 май, парка на Ямбол

Този фестивал включва както музикална сцена, така и експо на тема здравословен живот, личностно и духовно развитие, търсене и пробуждане. Музикалната програма включва български и международни артисти, сред които аудио-визуалния проект на Иван Шопов (Balkansky) и Теодосий Спасов, както и самия Теодосий с неговия квинтет; суфи колектива от Кония HIC Foundation, които ще се представят с въртящи се дервиши, музика и калиграфия; експерименталната фолк група  Kayno Yesno Slonce и много други. Подробности и програма на фестивал Пробуждане.

*

Panna демонстрации в Пловдив

29 и 30 май, Пловдив

На 29 и 30 май 2015 г. един от най-добрите европейски отбори по уличен фрийстайл футбол - Copenhagen Panna House – ще посети Пловдив, като част от европейското си турне и кампанията NowWeMOVE. Основното събитие е на 29-ти май, петък, от 16.00 часа в ОУ „Найден Геров” – Столипиново, и от 18.00 часа на пл. Стефан Стамболов.

*

Златната липа - филмов фестивал

30 май - 3 юни, Стара Загора

Фестивалната програма включва 35 филма от 16 европейски страни - Косово, ЕстонияШвецияБелгияПолшаУнгарияЛатвияИспанияХоландияРусияМакедонияСърбияТурцияАвстрияДания и България. Филмът, с който ще бъде открит фестивалът тази година, е украинската драма „Русалке моя, моя Лорелай", режисирана от Нана Джорджадзе. Тя ще бъде специален гост на откриването на „Златната липа". И тази година старозагорци и гостите на града ще могат да гледат всички филми, да присъстват на откриването и да посетят събитията от съпътстващата програма напълно безплатно. Повече за фестивала Златна липа.

*

Празник на розата

8 май - 7 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2015.

*

Нестинарско шествие - село Граматиково

31 май, село Граматиково

От село Граматиково до Голямата аязма (Влахов дол) всяка година се провежда Нестинарско шествие, което предшества традициите на празника на св.св. Константин и Елена на 3 юни вечерта. Прочетете и подробна статия за традициите на нестинарите.

***

В ЧУЖБИНА

Автошоу Истанбул

22-31 май, Истанбул

Парад на лъскави нови модели, автошоуто привлича пресата, бизнеса и обикновената публика в CNR Expo в Истанбул. Подробности за Автошоу Истанбул 2015.

***

Всички още събития в България и по света.

Вижте идеи къде да отидем уикенда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин