Интересни събития този уикенд (30 март - 1 април) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (30 март - 1 април)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (30 март - 1 април)

Този уикенд ни очакват много екстремни събития, любопитни изложби и забавления за мални и големи.

Събитията, които сме ви подбрали, със сигурност ще направят пролетното време още по-цветно и приятно. За ваше улеснение сме ги подредили по дати и градове. Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

Не си забравяйте проелтното настроение, когато тръгвате на път!

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

30 март - 1 април

В Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”. Участие са заявили 65 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан, Сърбия и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и разнообразни изделия от тях. Ще има изненади и работилници за най-малките. Още информация тук.

*

Да преоткрием духа на София!

31 март - 1 април

Включете се в беседите по историческия маршрут на historicalroutes.bg, с които ще се разходите по големите булеварди и по обаятелните малки улици на София. Историческият маршрут е пътеводител към познати и позабравени места, които разказват за „шарената” история на София и пазят нейния автентичен дух. Маршрутът е разделен на две части, като първата част е посветена повече на старите софийски домове, докато втората част представя поредица от представителни сгради и символи на българската държава. Повече информация тук.

*

HANDMADE DESIGN MARKET

31 март - 1 април

HANDMADE DESIGN MARKET е пресечна точка на творци на идеи и предмети, Работилници, Благотворителни каузи, Хапване и Пийване, Зони за релакс, приятна Музика, Игри и хора, търсещи и стремящи се към хармония и красота в заобикалящата ги среда.  TOП дизайнери на мода, бижута, аксесоари, декор за дома, играчки, козметика, деликатеси, сладкиши се събират под един покрив в уикенда на най-пролетния ден от годината - Цветница. Още информация тук.

*

Изложба "В светлината на Освобождението"

до 15 април 

Реионален исторически муззей – София представя изложбата "В светлината на Освобождението", посветена на 140 години от Освобождението на България. Откриването е на 27 февруари 2018 г. (вторник) в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16) от 17:30 ч. "В светлината на Освобождението" е експозиция, описваща борбата на българите за самостоятелна държава. Изложбата се посвещава на 140 години от Освобождението на България от османско владичество като фокусът пада върху случващото се в София. Още информация тук

*

Изложба "Паметта на софийската шевица"

22 март - 30 юни

"Паметта на софийската шевица" е изложба, занимаваща се с традициите, иновациите и дизайнерските експерименти в областта на везбарското приложно изкуство. Посвещава се на 90-годишнината от основаването на Регионалния исторически музей – София. Временната експозиция представя традиционни софийски шевици, изработвани в селата около София. Впоследствие те се разпространяват като модели в целия регион. Става въпрос за шевици върху облекла (ризи) и аксесоари (чорапи, колани) или декоративни елементи за бита (покривки, тишлайфери, калъфки за възглавници). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба „От Виена и Константинопол. Етнография на града“

до 31 май

От 28 март в Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“. Тя е съвместен проект на Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей – Русе. Изложбата представя европеизацията на всекидневието в българските градове и прехода към Модерността в края на ХІХ век. В това време Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Повече информация тук

*

Freestyle Battles Vol. IV

31 март

Affirmative Action ви предизвиква на ХИП ХОП ЛИРИЧЕН ДУЕЛ на 31-ви март, събота, в Post-Culture Stage. Вратите отварят в 21:00 часа, битките започват в 23:00. Повече информация за регламента, наградния фонд, съдиите и записването можете да откриете тук.

*

Мартенската изложба от проекта "Път на младите"

до 2 април

Мартенската изложба от проекта "Път на младите" е с общо минорно настроение, макар че авторите, които се представят, за първи път се срещат в галерийното пространство на Културен център  "Бялата къща ". В монотипиите на Станка Александрова се долавя чистият полъх на вятъра , който преминава над "По-кривите", покрай "Фасадите" и се заиграва в "Лилавото село". Повече информация можете да намерите тук

*

СЪБИТИЯ В КРЕСНА

Outdoor & White Water Fest в Кресненското дефиле

30 март - 1 април

През уикенда на 31 март и 1 април, за втора поредна година, край бреговете на река Струма ще се проведе Outdoor & White Water Fest, с който ще бъде дадено официално началото на рафтинг и каяк сезона в Кресненското дефиле. Домакин е Център за приключения и рафтинг кемп Адвенчър Нет. След като близо 800 човека посетиха първото издание на събитието миналата година, през 2018 г. се очаква фестивалът със свободен достъп да посрещне над 1200 човека с атрактивна целодневна програма, съчетаваща разнообразни спортни активности сред природата (рафтинг, колела, катерене, летене с парапланер, пейнтбол), музика на живо, DJ парти и прожекции на тематични филми. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria

29 март - 30 май

В зала 6 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще можете да поиграете на - Радикалните игри на Molleindustria. Откриването на интерактивната изложба за малки и големи е в 17:30 часа. Игрите са най-популярното изразно средство през 21 век. Милиарди хора по целия свят ги играят, запленени от техния хумор и увлекателност. Но противно на общоприетото схващане, най-популярни не са онези игри, които отнемат часове да бъдат овладяни и дни да бъдат превъртяни. Най-популярни са игрите, които могат да бъдат играни между другото, докато чакаме или имаме време за губене. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба "Един миг мечтан цели пет столетия"

до 31 март

На 29 януари 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей - Търговище, съвместно с Художествена галерия ,,Никола Маринов” – Търговище, представят изложбата „…ЕДИН МИГ МЕЧТАН ЦЕЛИ ПЕТ СТОЛЕТИЯ”. Тя ще бъде открита на 25 януари /четвъртък/ от 17:00 часа в Славейковото училище. В експозицията са изложени експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на гр. Търговище. Още информация тук

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин