Интересни събития този уикенд (5-7 февруари) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (5-7 февруари)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (5-7 февруари)

Нашите любими събития този уикенд. За повече информация последвайте линковете. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествияВижте и списъка с любимите ни събития за деца.

СОФИЯ

Пепеляшки ООД - постановка в ДНК

4, 5, 6, 9 и 10 февруари, 20 ч.

Можете да гледате един театрален разказ за съвременните Пепеляшки – „Пепеляшки ООД”. Българо-немската театрална копродукция, „наръчник за (разочаровани) принцеси на три езика“, атакува представите ни за образа на жената и ролята ѝ в обществото. В културно пространство ДНК в НДК. Вижте още от програмата на ДНК.

*

Ехо от Банско Филм Фест

3-9 февруари, Полски институт

Няколко дни в залата на Полския Институт в София (ул. „Веслец“ 12) ще можете да видите всички наградени филми, както и още няколко страхотни ленти от програмата на Банскофилмфест 2015. Пет вечери, 24 филма, 100% adrenaline, 100% extreme, 100% adventure! Подробности за програмата тук.

*

Легендите в Sofia Live Club 

5 и 6 февруари

Легендите на живо в две поредни вечери в Sofia Live Club. Вижте пълната програма на Sofia Live Club.

ПЛОВДИВ


Ума и Дума - хип-хоп на живо

 6 февруари, club Move

Ако следиш родната хип-хоп сцена, значи определено знаеш кои са Ума и Дума. А ако си пропуснал да ги чуеш, сега е твоята възможност да се запознаеш с тях, лице в лице. Защо? Защото магията на музиката се случва наживо, а за тези момчета знаем, че се раздават докрай! Подробности за участието им Пловдив.

МЕЛНИК

Златен грозд - фестивал на мелнишкото вино - ВХОД СВОБОДЕН

6 и 7 февруари

За пети път ще се проведе фестивалът за мелнишко вино "Златен грозд". Както предполага името на събитието, ще имате възможността да опитате вина, произведени в региона, заедно с подходящи мезета. Фестивалът е допълнен от фолклорна програма, а и ще можете да научите повече за местните обичаи и традиции. Повече за събитието можете да научите тук. 

ИЛИНДЕНЦИ

Празник на боговете на виното в Илинденци - ВХОД СВОБОДЕН

6 февруари

От върховете на Пирин слизат древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският - Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Свитата на боговете и мома Кераца е придружена от шумни вакханки и спират в м. Валоги, където изпълняват тракийския обред „Розалий”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и  тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината. Подробности и програма за празника на боговете на виното в Илинденци.

ПЪРВОМАЙ

Празник на виното в Първомай - ВХОД СВОБОДЕН

6 февруари

На площада пред читалището в Първомай ще се проведе за 11-и път празник на виното и винопроизводството – Първомай 2016 с представяне производството на винарски изби от страната и с конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2015 година. Подробности и програма за Празник на виното в Първомай.

ДЕЛЧЕВО

Празник на любовта и виното в село Делчево - ВХОД СВОБОДЕН

6-7 февруари, село Делчево, край Гоце Делчев

Станете част от традиционния празник на виното, който се провежда с народни носии и шумни празненства в село Делчево. Самото село също си заслужава посещение - заради старите къщи и невероятната гледка към Гоце Делчев. Повече за Празник на любовта и виното в село Делчево.

ВАРНА

Sofia MENAR Film Fest във Варна

до 7 февруари

Ако ти се пътува по света на цената на един билет за кино, кинофестивалът Sofia MENAR е събитието, което да запишеш в календара си. Фестивалът е с фокус върху филмите от Близкия изток и Северна Африка и ще те срещне с филми, които няма къде другаде да видиш. След изданията в София и Пловдив, фестивалът пристига и във Варна. Подробности  акценти за Sofia MENAR във Варна. 

Нашите любими филми за пътешествия от Sofia MENAR.

РУСЕ

Христина Белева и Петър Миланов - ВХОД СВОБОДЕН

5 февруари, 21 ч., културен център ВН

Чуйте на живо Христина Белева (гъдулка, вокал) и Петър Миланов (китара, тамбулир), по-известни като Белева и Миланов дуо. Повече за музикалната вечер в Русе.

МАЛКО ТЪРНОВО

Зимен поход до могилен некропол в м. Пропада

6 февруари, 11 ч.

Облечете се подходящо, заредете фотоапаратите и телефоните си, направете сандвич и направете преход от Малко Търново до могилния некропол в местността Пропада. Преходът е пеш, като от града до отбивката за обекта се стига с личен автомобил. Подробности и записване тук.

ТРОЯН

Разговор за живата вода - изложба в галерия Серякова къща

до 20 февруари

Първата изложба в галерия „Серякова къща” за настоящата година ще бъде на художничката Нина Иванова-Донковска и се открива на 21-ви януари от  17.30 ч. Изложбата ще се нарича „Разговор за живата вода”, което е и името на титулната картина. Работно време в събота: 10:15 часа. Подробности за изложбата.

В  Ч У Ж Б И Н А

Карнавалът във Венеция

23 януари до 9 февруари, Венеция, Италия

Карнавалът във Венеция е едно от най-известните мероприятия от този род и има защо! Атмосферата е досущ като от времето на дожите, а улиците са претъпкани, шумни и цветни. Всяка година, 40 дни преди Великден, забавленията и маските поглъщат Венеция и създават едно събитие, което не е за изпускане. Прочетете още за Карнавала във Венеция. Вижте оферти за Карнавала във Венеция

*

Карнавалът в Рио де Жанейро

5-10 февруари, Рио де Жанейро, Бразилия

Карнавалът в Рио де Жанейро е база за сравнение на всички карнавали по света. За четири дни целият град е обхванат от дух и енергия, които увличат всичко живо в ритъма на самбата. Цветната и лудо забавна фиеста се подготвя с месеци, но крайният резултат е зашеметяващ. Повече за Карнавала в Рио.

К О Н К У Р С И

Конкурс за изработка на кукли мартеници в Арт къща Куклите

до 12 февруари, цяла България

Арт-Къща „Куклите” обявява конкурс за изработка на кукли мартеници „Баба и внуче – заедно в традициите”. В конкурса могат да се включат деца над 5 години със своите баби, като изпратят изработени заедно от тях мартеници или кукли мартеници. Могат да бъдат придружени със стихотворение за мартеницата или кратко писмо, в което да напишат какво символизира мартеницата, какво е характерно в изработваните в техния край. Пълни условия за участие в конкурса.

*

Рецептите на баба - Национален конкурс за детски рисунки и литературни творби

до 31 март, цяла България

Седми национален конкурс за детски рисунки и литературни творби на тема "Рецептите на баба" се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 (А.Р.И.З.-7,) в партньорство с Национален дворец на децата. За участие в конкурса се приемат индивидуални творби – рисунки и литературни произведения на деца до 14-годишна възраст, които се разпределят в три възрастови групи (до 7 г., 8-10 г. и 11-14 г.). Няма ограничение за броя на творбите, с които едно дете може да участва. Краен срок за участие: 31 март 2016 г. Пълни условия на конкурса.

*

К А У З И

Подкрепи пътуващата библиотека на колела

Представете си каравана с удобно кресло в единия край, с кана хубав чай до него. Малка плетена масичка и красива нощна лампа. В другия край - голяма дървена библиотека с половин тон книги. Свещи, приятно ухание на старо и на книги. Уют.  Ето така Александър Караджов от Смолян си представя реализиран проекта си за първата библиотека на колела, която ще обикаля из България. Ако идеята ви харесва и искате да допринесете за осъществяването й, можете да направите дарение тук. Повече за пътуващата библиотека на колела.

*

Достъпното Драгоманско блато - дарителска кампания

Ако сте били на Драгоманското блато през 2012 г., знаете, че то беше прекрасно място за разходка и учене за природата сред самата природа. Мостчетата му имат нужда от подмяна, а от Сдружение за дива природа Балкани имат нужда от вашата помощ. Споделете, дарете или се включете с труд - повече за кампанията Достъпното блато.

*

Търсете сред стотици интересни събития у нас и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин