Интересни забележителности в Таранто - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни забележителности в Таранто
Автор: Елена Исаева

Таранто, разположен в южната част на италианския регион Пулия, е град, пропит с история и култура. Със стратегическото си местоположение на Йонийско море, Таранто е обитаван от древни времена, което води до изобилие от археологически обекти, архитектурни чудеса и живописни брегове. Ето някои от забележителните забележителности на града и информация за тях:

1. Арагонски замък (Castello Aragonese):

Интересни забележителности в Таранто
Снимка: pixabay.com

Тази внушителна средновековна крепост е кацнала на малък остров, свързан със сушата чрез мост. Първоначално построен от византийците, по-късно е разширен и укрепен от различни владетели, включително арагонските. Историческото значение на замъка и панорамните гледки към морето и града го правят задължителна атракция. Вътре можете да разгледате неговите дворове, кули и музеи.

2. Национален археологически музей на Таранто (Museo Archeologico Nazionale di Taranto):

Този музей съхранява изключителна колекция от артефакти, които подчертават древната история на Таранто. От гръцка керамика и скулптури до артефакти от римския период и периода Magna Graecia, музеят предлага изчерпателно пътуване из миналото на града. Акцентите включват известния "Ori di Taranto" (Taranto Gold), зашеметяваща колекция от древни златни бижута.

3. Катедралата Сан Каталдо (Cattedrale di San Cataldo):

Тази романска катедрала е доказателство за историческото и архитектурно значение на града. Построена през норманския период, катедралата се отличава със сложни дърворезби, красива роза и спокойна атмосфера. Вътре можете да се насладите на неговите сложни фрески и религиозни произведения на изкуството.

4. Понте Гиреволе:

Интересни забележителности в Таранто
Снимка: pixabay.com

Едно от съвременните инженерни чудеса на Таранто е Ponte Girevole, люлеещ се мост, който позволява на корабите да преминават през плавателния канал на града. Този мост е не само функционална част от инфраструктурата, но и впечатляваща гледка за гледане, тъй като се върти, за да поеме морския трафик.

5. Старият град (Città Vecchia):

Разхождайки се из стария град на Таранто, ще се натъкнете на очарователни тесни улички, исторически сгради и усещане за местен живот. Кварталът е осеян с малки площади, кафенета и магазини, което го прави чудесно място да изпитате местната атмосфера.

6. Фестивал на фалангата:

Таранто е домакин на фестивала Phalanx, ежегодно събитие, което празнува историческото и културно наследство на града. Фестивалът включва представления, концерти, изложби и традиционни щандове за храна, които демонстрират богатите традиции на региона.

 

7. Мар Пиколо и Мар Гранде:

Таранто е разделен от две естествени пристанища, известни като Мар Пиколо (Малко море) и Мар Гранде (Голямо море). Mar Piccolo е плитка лагуна с малки острови и спокойна атмосфера, докато Mar Grande предлага по-оживена крайбрежна зона с ресторанти, кафенета и зашеметяващи гледки.

8. Църква Сан Доменико (Chiesa di San Domenico):

Тази църква е прекрасен пример за барокова архитектура и е известна със своите сложни декорации и богато украсен олтар. Интериорът на църквата е украсен с красиви стенописи и мазилка, създаващи наистина приказна атмосфера.

9. Крайбрежната алея на Таранто (Lungomare Vittorio Emanuele III):

Градската алея е живописна крайбрежна ивица, която предлага зашеметяваща гледка към морето. Това е чудесно място за спокойна разходка, релаксиращо каране на колело или просто наслаждаване на свежия морски бриз.

10. Швабски замък (Castello Svevo di Taranto):

Въпреки че сега е предимно в руини, Швабският замък е историческо място, което датира от 10 век. Това е значително напомняне за средновековното минало на града и предлага поглед към стратегическото значение на района.

 

В заключение, комбинацията от исторически забележителности, археологически съкровища и крайбрежна красота в Таранто го правят завладяваща дестинация за пътешественици, които се интересуват от изследване на богатата история и разнообразна култура на Италия. Независимо дали сте очаровани от древни цивилизации, архитектурни чудеса или просто търсите вкуса на автентичния италиански живот, Таранто предлага многостранно изживяване, което със сигурност ще остави трайно впечатление.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин