Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града
Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града

Макар че Истанбул е добре познат и често посещаван град , той крие някои от своите потайности и може да предложи много изненади. Благодарение на Mastercard имате възможност да се насладите на пътуване, което ще ви отведе отвъд популярните сред туристите места, за да направите пътуването си безценно.

Посетете: Ако сте от хората, които не обичат тълпите или организираните обиколки, се разходете из прохладния парк „Гюлхане“ (Gülhane Park), който преди години е бил част от Топкапъ сарай. Ще се удивите на прекрасната панорама към Босфора, както и към части на града, която се открива от алеите на парка.

Ако се качите на хълм „Камлика“ (Camlica Hill) - един от седемте хълма, на които се простира Истанбул, ще се озовете на най-високата точка в Истанбул, а пред очите ви ще се открие незабравима гледка на моста по Босфора.

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града
Снимка: Flickr.com

Разгледайте: Стягайте туристическите си обувки, за да обиколите вътрешността на Богословската школа на Халки (Theological School of Halki), с известния археолог и историк д-р Незих Башелен. Разположена на върха на остров Хейбелиада, школата е служила на Гръцката православна църква от 1844 до 1971 г., и е напълно запазена до днес, устояла на превратите на времето. След едночасовия път с ферибот от Истанбул, ще се присъедините към д-р Башелен и свещеник от църквата, за да разгледате живописните сгради и тучните градини във вътрешността ѝ. Там се намира и манастирът "Света Троица", строен през византийската епоха. След обиколката ще ви посрещнат в един от най-добрите ресторанти на остров Хейбелиада за достоен завършек на деня.

Мечтали ли сте да бъдете капитан? Да плавате смели и свободни в синевата на Мраморно море? Качете се на борда на яхтата Azure 33 в пристанище Каламис (Kalamış) и отплавайте към архипелага на Принцовите острови, като сами насочвате и управлявате плавателния съд. Като стари морски вълци завършете приключението с подобаваща вечеря в ресторант Антигони (Antigoni) на остров Бургаз, наслаждавайки се на приказната гледка на залязващото слънце.  

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града
Снимка: Flickr.com

Друга дестинация, която ви очаква в Истанбул, е Музеят на турското ислямско изкуство. Разположен е в двореца на Ибрахим Паша и има над 40 000 експоната, които заслужават да се видят. Всяка зала е концентрирана върху различена епоха от турския живот между 8 и 19 век.

И накрая – собственоръчно направете свое стъклено творение. Посетете частно ателие, където ще бъдете обучени от експерт стъклар и художник. Урокът започва с въведение в историята на производството на стъкло, което се смята, че е започнало още през 1500 г. в Египет пр.н.е. По време на 3-часовата практика ще научите как чрез огън да оформите стъклото; как да му придадете цвят и форма, как да създадете стъклени мъниста за бижута и аксесоари. Отнесете у дома ваше собствено произведение, за да ви напомня за едно невероятно пътуване.

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града

За хапване: Отидете на кулинарна обиколка в оживения квартал Кадъкьой (Kadıköy), на която ваш екскурзовод ще бъде шеф-готвачът Метин Суеркан. Запознайте се с традиционните храни и обиколете местния пазар за органични плодове и зеленчуци, мандрата, магазина за подправки и сладкарски изделия Hacı Bekir, където ще опитате специални турски деликатесипо рецепти пазени с векове. След това се насладите на традиционен турски обяд в Çiya Sofrasi, за да завършите вълнуващото кулинарно приключение.

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града
Снимка: Flickr.com

Барбекюто е най-популярният и традиционен начин за приготвяне на вкусната храна, с която са известни нашите съседи. Барбекюто се използва за множество продукти и по всяко време на деня или нощта, защото в Истанбул животът никога не спира. В Турция и на закуска, и на обяд, и на вечеря се използва барбекю. Местните обичат ресторанти тип "pisir kendin ye", което в превод от турски означава "приготви и изяж". Гостите на този вид ресторанти сами приготвят месото на малки скари за печене. Ако желаете и вие да опитате – посетете един от най-добрите ресторанти от този тип - Köşebaşı Karaköy.

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града

И не забравяйте – турците са изключително гостоприемни. Възможно е да ви поканят в дома си, за да ви запознаят с местната култура и да ви нагостят богато с традиционни ястия. Ако приемете поканата, имайте само едно наум – преди да влезете в дома на домакините, е задължително да се събуете. Приятното прекарване е гарантирано!

Убедени сме, че съветите ни ще ви подтикнат бързо да подготвите багажа и да планирате следващото си пътуване до Истанбул. Благодарение на Mastercard ще имате безценни преживявания – ще се насладите на спиращата дъха гледка на залязващото слънце от остров Бургаз, ще се докоснете до древните умения за производство на стъкло, а с помощта на шеф Metin Süerkan ще откриете нови неподозирани вкусове и аромати на турската храна. Повече информация за тези и много други безценни моменти за картодържатели на Mastercard ще откриете на priceless.com.

Истанбул – открий безценни изненади и непознати кътчета в града


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин