История и факти за Бари - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История и факти за Бари
Автор: Елена Исаева

Бари е град, разположен на югоизточното крайбрежие на Италия, в региона Пулия (Пулия). Има богата история, датираща от хиляди години. Ето някои исторически и интересни факти за Бари:

Древен произход: Историята на Бари може да бъде проследена до древни времена, с доказателства за човешко заселване в района, датиращи най-малко от 1000 г. пр.н.е.

История и факти за Бари
Снимка: pixabay.com

Римска епоха: Бари е важен град по време на Римската империя. Служи като голямо пристанище и търговски център.

Византийско влияние: През 9 век Бари попада под византийска власт и се превръща във важна византийска крепост. Служи като столица на византийската тема Лонгобардия.

Свети Никола: Бари е известен с това, че е мястото за почивка на Свети Никола, известен също като Дядо Коледа. През 1087 г. търговци от Бари откраднали тленните останки на Свети Никола от Мира (в днешна Турция) и ги донесли в града. Базиликата Сан Никола е построена, за да съхранява мощите на светеца и остава важно място за поклонение.

Норманско завоевание: През 11-ти век Бари е завладян от норманите под Робърт Гискар. Норманите изиграха значителна роля в оформянето на архитектурата и културата на града.

История и факти за Бари
Снимка: pixabay.com

Град на кръстоносците: Бари се превърна в отправна точка за кръстоносните походи, тъй като много кръстоносци напуснаха пристанището му. Градът процъфтява като търговски център и нараства по значение през този период.

Арагонско управление: Бари попада под контрола на Кралство Неапол през 15 век, когато Арагонската династия поема управлението. През този период са построени няколко забележителни сгради, като Castello Svevo (Швабски замък).

Османска окупация: Бари пада под османско владичество през 1558 г. и остава така до 1714 г., когато е освободен от австрийците по време на Войната на Четворния съюз.

Втората световна война: Бари претърпя тежки щети по време на Втората световна война. През декември 1943 г. градът е бомбардиран от съюзниците, което води до потъването на няколко съюзнически и британски кораба в пристанището, които превозват боеприпаси и провизии. Инцидентът, известен като "Bari Blitz", оказа значително влияние върху военните усилия.

Модерен Бари: След Втората световна война Бари претърпява реконструкция и развитие. Днес той е столица на област Пулия и важен икономически и културен център.

Стар град (Bari Vecchia): Старият град на Бари е завладяващ район за изследване, характеризиращ се с тесни улички, исторически сгради и жизнена атмосфера. Известен е с отличителната си архитектура и базиликата Сан Никола.

Катедралата в Бари: Катедралата Сан Сабино, разположена в сърцето на Бари, е впечатляваща романска църква, датираща от 12 век. Той се отличава с красиви архитектурни детайли и съхранява мощите на Свети Сабин.

Крайбрежната алея: Бари се гордее с красива крайбрежна алея, наречена Lungomare Nazario Sauro. Той предлага зашеметяваща гледка към Адриатическо море и е популярно място за разходка сред местните жители и посетителите.

Кухнята на Бари: Бари е известен със своята вкусна кухня, която включва ястия като паста orecchiette с доматен сос, panzerotti (пържени обороти) и различни специалитети от морски дарове. Градът е известен и с производството на зехтин.

Фестивали и традиции: Бари е домакин на няколко културни и религиозни фестивала през цялата година. Един от най-забележителните е Festa di San Nicola, който се провежда на 7 и 8 май, за да отпразнува покровителя на града. Фестивалът включва шествия, религиозни церемонии и културни събития.

 

Дългата история, културното наследство и крайбрежният чар на Бари го правят интригуваща дестинация както за любителите на историята, така и за пътешествениците.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин