История и интересни факти за музея Орсе в Париж - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История и интересни факти за музея Орсе в Париж
Автор: Елена Исаева

Musée d'Orsay е един от най-известните музеи в Париж, разположен в бившата жп гара Orsay. Ето кратка история и 20 интересни факта за Musée d'Orsay:

История:

История и интересни факти за музея Орсе в Париж
Снимка: pixabay.com

Музеят се помещава в бившата гара Gare d'Orsay, жп гара Beaux-Arts, построена за 1900 Exposition Universelle (Световен панаир).

Гарата служи като крайна спирка за влакове, пътуващи между Париж и югозападна Франция, докато не затвори през 1939 г.

През 70-те години на миналия век имаше планове сградата да бъде разрушена, но тя беше спасена и превърната в музей, посветен на изкуството от 19-ти и началото на 20-ти век.

Музеят д'Орсе отваря врати за публиката на 9 декември 1986 г.

Колекцията на музея включва произведения на изкуството от периода от 1848 до 1914 г., обхващащи различни художествени движения като импресионизъм, реализъм, символизъм и ар нуво.

Интересни факти:

Musée d'Orsay е дом на най-голямата колекция от импресионистични и постимпресионистични шедьоври в света.

История и интересни факти за музея Орсе в Париж
Снимка: pixabay.com

Музеят показва произведения на известни художници като Моне, Реноар, Дега, Ван Гог, Гоген, Сезан и много други.

Известната картина "Майката на Уислър" от Джеймс Макнийл Уислър е изложена в музея д'Орсе.

Часовникът на музея, разположен на последния етаж, предлага зашеметяваща панорамна гледка към Париж, включително изглед отблизо на базиликата Sacré-Cœur.

Колекцията на Musée d'Orsay включва не само картини, но и скулптури, декоративни изкуства, фотография и архитектурни проекти.

Музеят провежда редовни временни изложби, които изследват различни теми, художници и артистични движения от 19-ти и началото на 20-ти век.

Musée d'Orsay е известен със своята колекция от картини на френски импресионисти, показващи емблематични произведения като „Водни лилии“ на Моне и „Танцът в Le Moulin de la Galette“ на Реноар.

Самата сграда на музея се смята за произведение на изкуството, със своята грандиозна архитектура в стил Beaux-Arts и масивен централен кораб, който някога е бил основната зала на гарата.

Часовникът в главната зала на музея е популярно място за срещи на посетителите поради своя отличителен дизайн и отлични възможности за снимки.

Musée d'Orsay привлича милиони посетители всяка година, което го прави един от най-посещаваните музеи в Париж.

Колекцията на музея включва скулптури на Огюст Роден, включително известната му творба „Мислителят“.

Сградата претърпява обширни ремонти в края на 20-ти век, за да се превърне в музей, като се запазват архитектурните й характеристики, като същевременно се адаптира пространството за изложбени цели.

Musée d'Orsay разполага със собствено кафене и ресторант, предлагащи на посетителите възможност да се насладят на храна или лека закуска в красива обстановка.

Колекцията на музея включва и декоративни изкуства, като мебели, керамика, стъклария и бижута, показващи художествената продукция от периода.

Musée d'Orsay организира образователни програми, семинари и обиколки с екскурзовод, за да подобри разбирането и оценката на посетителите за произведенията на изкуството.

Колекцията на музея обхваща различни художествени жанрове, включително пейзаж, портрет, натюрморт, жанрови сцени и исторически сюжети.

Musée d'Orsay често си сътрудничи с други музеи и институции по света за специални изложби и културен обмен.

Музеят се намира на левия бряг на река Сена, в сърцето на Париж, близо до други големи забележителности като Лувъра и катедралата Нотр Дам.

Musée d'Orsay е участвал в няколко филма, включително „Полунощ в Париж“ на Уди Алън и „Хюго“ на Мартин Скорсезе.

Колекцията и изложбите на музея предлагат изчерпателен преглед на жизнените и революционни художествени движения, възникнали през 19-ти и началото на 20-ти век.

 

Тези факти подчертават значението и привлекателността на Musée d'Orsay, което го прави задължителна дестинация за ентусиасти на изкуството и посетители на Париж.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин