История и легенди за Аладжа манастир - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История и легенди за Аладжа манастир
Автор: Елена Исаева

Въпреки всички несгоди, през които е преминал българският народ през годините от създаването на държавата до днес, едно от многото неща, които са устояли на набези от различни народи е силният и несломим дух, и разбира се вярата. Материално и архитектурно тя се изразява в българските църкви, манастири и параклиси, като всеки от тях е уникален, интересен и крие богата и мистериозна история.

Едно от тези места е манастирът с много интересно име, а именно – Аладжа манастир. Той се намира на около 15 км от Варна, в красивата природна местност „Златни пясъци“. Това място определено си заслужава да се посети.

История и легенди за Аладжа манастир
Снимка: wikipedia

Няма много информация за историята и самата функция на този уникален манастир, но именно това го прави мистериозен и привлекателен за туристите. За съжаление старото християнско име на манастира не е известно в наши дни, знае се само, от записки на Карел Шкорпил, че патронът му е „Свети Спас“. От 1960 г. насам българските християни го наричат с името „Света Троица“. Името Аладжа манастир идва от турската дума „аладжа“, която означава пъстър, шарен. То е дадено заради цветните скали, в които е изграден манастирът, а този ефект се получва от различните минерали, от които са изградени скалите.

Предполага се, че Аладжа манастир е построен през 12-13 век, но е бил изоставен в края на 15, началото на 16 век. В близост до уникалният средновековен скален манастир са намерени останки от много стара трикорабна църква, която се предполага, че е изградена още през 5 – 6 век.

Първото писмено споменаване на Аладжа манастир е в книгата „Писма от България“ от 1832 г. от руския писател Виктор Тепляков. Първите по-сериозни проучвания на манастира и района са направени от братята Шкорпил, които се свързват и с други обекти и дейности във Варна и околността. Те правят своите изследвания и анализи в края на 19 век.

През 1957 г. манастирът е обявен за национален паметник на културата у нас, а в периода 1966 – 1989 г. е и част от 100-те национални туристически обекти на България.

История и легенди за Аладжа манастир
Снимка: wikipedia

Както за много други места в България и тук има доста легенди от местния фолклор. Някои от тях гласят, че в Аладжа манастир е имало множество скрити съкровища от други 12 манастира, от които обаче няма никаква следа, че наистина са били там. Друга легенда разказва, че манастирът има пазител на дух-монах, който броди и защитава манастира от неприятели. Други предания разказват, че Аладжа манастир е построен върху останките на много древен гръцки град, основан от Филип Македонски, но и това не е научно доказано, а са само предположения, плод на човешките фантазии и истории.

Мястото е повече от мистериозно и неговата истинска история и съдба най-вероятно е известна само на монасите, които са го обитавали. Едва ли някога ще имаме щастието да разбулим тази мистерия, която витае около това национално културно богатство.

Въпреки това не ни пречи посещавайки този мистериозен манастир сами да измислим интересна и завладяваща история за мястото, неговите обитатели и съдба. Това определено е едно от най-мистичните места у нас, а такива определено не липсват по нашите земи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин