История на красивата виенска катедрала „Свети Стефан“ - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История на красивата виенска катедрала „Свети Стефан“
Автор: Елена Исаева

Катедралата Свети Стефан или Стефандом е великолепен готически шедьовър, който от векове стои като непреходен символ на Виена, Австрия. Със своя извисяващ се шпил и сложна архитектура, катедралата е свидетел на приливите и отливите на историята, превръщайки се в културен и религиозен фокус в сърцето на града. Катедралата е един от символите на австрийската столица и е предпочитано място, както от туристите, така и от местните.

Строежът на катедралата Свети Стефан започва през 12-ти век, като първото споменаване на църквата датира от 1137 г. Оригиналната структура, посветена на Свети Стефан, покровителят на епископската катедрала в Пасау, е в романски стил църква. Въпреки това, значителен пожар през 1258 г. опустошава сградата, което налага решението тя да бъде преустроена в готическия стил, който характеризира катедралата днес.

История на красивата виенска катедрала „Свети Стефан“
Снимка: pixabay.com

Една от най-забележителните характеристики на катедралата Свети Стефан е нейната емблематична Южна кула, известна още като Steffl. Достигайки височина от 136 метра (446 фута), той доминира над силуета на Виена и се е превърнал в синоним на самия град. Завършването на кулата отне няколко века, като последният готически шпил беше добавен през 1433 г. Сложният дизайн и спиращите дъха гледки от кулата я правят задължително посещение както за местните жители, така и за туристите.

Катедралата е преминала през множество исторически събития, служейки като свидетел на променящата се съдба на Виена. По време на Втората обсада на Виена през 1683 г. катедралата претърпява големи щети, докато османските сили обсаждат града. Последвалите усилия за възстановяване, водени от архитекта Йохан Бернхард Фишер фон Ерлах, доведоха до промени в бароков стил, наблюдавани в някои части на катедралата.

Катедралата Свети Стефан също е изиграла значителна роля в живота на много исторически личности. Погребението на император Фридрих III, който изигра решаваща роля в построяването на катедралата, се състоя тук през 1493 г. Хабсбургите, управляващата династия на Австро-Унгарската империя, имат силни връзки с катедралата, като няколко членове са погребани в Имперската крипта, разположена под катедралата.

Интериорът на катедралата Свети Стефан е чудо на готическата архитектура, включващ зашеметяващи витражи, сложно издълбани олтари и амвон, проектиран от Антон Пилграм. Високият олтар, шедьовър на скулптора и художник Файт Щос, е централна точка на катедралата, изобразяваща сцени от живота на Христос.

Едно от най-почитаните съкровища на катедралата е олтарът Wiener Neustädter, изящен резбован олтар, създаден от скулптора и художник Антон Пилграм. Този шедьовър, завършен в края на 15 век, демонстрира сложни детайли и религиозни сцени, служещи като свидетелство за художествените постижения на времето.

Катедралата Свети Стефан е претърпяла няколко ремонта и реставрации през вековете, гарантирайки нейното запазване за бъдещите поколения. Най-мащабната реставрация се проведе след Втората световна война, когато катедралата претърпя щети от бомбардировки. Посветеността на нейното възстановяване отразява дълбокото културно и историческо значение, което катедралата Свети Стефан има за жителите на Виена.

 

Днес катедралата Свети Стефан стои не само като място за поклонение, но и като символ на богатата история на Виена, архитектурната мощ и трайното културно наследство. Посетителите продължават да бъдат запленени от красотата на катедралата и историите, които разказва, което я прави неразделна част от културния и архитектурен гоблен на Виена.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин