История на макароните - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История на макароните
Автор: Елена Исаева

Историята на макароните е едно възхитително пътешествие във времето и между културите. Тези сладки изкушения са еволюирали в продължение на векове, за да се превърнат в любимите сладкиши, които познаваме днес.

Историята на макароните започва в древни времена, като произходът им се корени в Близкия изток. Ранните версии на макароните са правени със смлени бадеми, захар и яйчен белтък, създавайки лакомство, което е едновременно сладко и ядково. Тези бадемови макарони са въведени в Европа по търговски пътища през средновековието, където бързо печелят популярност сред висшите класи.

История на макароните
Снимка: pixabay.com

Смята се, че самата дума "макарун" произлиза от италианската дума "maccarone" или "maccherone", което означава "паста". Този термин точно описва бадемовата паста, използвана в ранните рецепти за макарони.

През 16-ти век макароните навлизат във Франция и рецептата претърпява някои промени. Френските пекари започнаха да използват кокосов орех, който беше по-достъпен в тропическите колонии, като заместител на бадемите. Тази промяна в съставките доведе до кокосовия макарон, вариант, който все още се харесва широко днес.

18-ти век донесе значително развитие в историята на макароните. Две сестри, монахини, известни като „сестрите макарони“, често се смятат за популяризиране на тези бисквитки във Франция. Тези монахини пекоха и продаваха макарони в своя манастир като средство за финансова подкрепа. Техните макарони станаха известни в цялата страна и скоро други френски пекарни започнаха да произвеждат свои собствени версии на сладкото лакомство.

Също така по това време известната парижка сладкарница Ladurée започва да продава макарони, разновидност на макарони. Макароните се различават от макароните по това, че се състоят от две бисквитки с бадемов меренг, поставени заедно с ароматизиран пълнеж, обикновено ганаш или маслен крем. Тази иновация добави ново измерение към света на макароните, тъй като представи деликатна, цветна и ароматизирана конфекция, която остава символ на превъзходството на френските сладкиши.

Макароните продължават да се развиват и разпространяват в Европа. Еврейските общности, особено в Източна Европа, прегърнаха кокосовите макарони като лакомство за Пасха. Тези макарони често се правеха без брашно, което ги прави подходящи за празничните диетични ограничения.

В Съединените щати макароните придобиват популярност през 19 век. Американските рецепти обикновено включват подсладен настърган кокос, яйчен белтък и захар. Макароните, потопени в шоколад, се превърнаха в любимо лакомство, съчетавайки богатия вкус на шоколад със сладкия и дъвчащ кокосов интериор.

По време на Втората световна война макароните изиграха важна роля в ерата на дажбите. Простите им съставки и дългият срок на годност ги правят идеално лакомство както за войници, така и за цивилни. Макароните, особено сортът кокос, се превърнаха в символ на комфорт и сладост по време на предизвикателни времена.

През последните години макароните претърпяха възраждане на популярността си в световен мащаб, отчасти благодарение на продължаващия успех на френските макарони. Колоритният и елегантен макарон се превърна в търсен десерт в сладкарниците от висок клас и дори вдъхнови култ сред ентусиастите на храната и инфлуенсърите в Instagram.

 

Днес макароните се консумират в различни форми и вкусове по целия свят. Кокосови макарони, бадемови макарони и френски макарони могат да бъдат намерени в пекарни, кафенета и домове по целия свят. Историята на макароните е доказателство за непреходната привлекателност на тези сладки изкушения и способността им да се адаптират към променящите се вкусове и тенденции. Независимо дали предпочитате простотата на класическия кокосов макарон или изтънчеността на деликатния френски макарон, не може да се отрече вечната привлекателност на тези възхитителни сладкиши.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин