История за възход и разруха – Билинският манастир - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История за възход и разруха – Билинският манастир

В един необичайно топъл септемврийски ден се отправихме в района на град Брезник, за да се разходим сред  извивките на Краището и да разгледаме Билинския манастир „Св. Архангел Михаил“.

За светата обител бях чела, че дълги години е била безстопанствена, че безценните ѝ стенописи се рушат, но в момента се реставрират и че общината възнамерява да облагороди района, за да привлича туристи.  Така че реших да побързам да разгледам това дивно местенце, пропито с духовност и покой, преди и то да бъде обезличено от хорска суета и амбиции.

Историята на Билинския манастир

Преди близо хиляда години край днешното село Билинци били поставени основите на манастир от някой си болярин Милутин. Към 14-и век тук вече се разпростирал голям манастирски комплекс, състоящ се от църква, жилищни сгради, стопански постройки и отбранителна кула. За това свидетелстват археологически останки в двора на манастира. В наши дни само църквата е оцеляла, всичко останало е рухнало.

А иначе първите писмени сведения за съществуването на Билинския манастир са от 16-и в.,  когато към него е действало килийно училище. В продължение на почти 3 века тук се обучавали деца на четмо и писмо, а обителта била водещ просветен център в района, като монасите поддържали контакти с манастири от Русия и Атон.

Както при повечето ни храмове, ценното в Билинския манастир не е архитектурата, а стенописите. Те са изключително живи и въздействащи. Повечето датират от 16-и и 17-и век и изобразяват светци и библейски сцени.

Предполага се, че в обителта е отсядал Васил Левски. Преди години в нея било запазено расото на Дякона, както и предмети на монасите, но всичко е заграбено. „Свети Архангел Михаил“ за последно е обновен през 1855 г. , след което бавно започва да запада. Светата обител е изоставена окончателно през 70-те години на 20-ти век, като в даден момент църквичката ѝ била превърната в обор за овце…

Скандалът и какво се случи след това

Преди 7-8 години в полуразрушения манастир без ток и вода се заселил монах с две млади жени, решили да посветят живота си на молитви и богоугодни дела. Те спали в рухналите постройки, осветявали се със свещи, вода черпели от близката рекичка, а с какво се хранили – не е ясно. В селото се шушукало, че монахът се разхождал напред-назад с метал-детектор. Вероятно в търсене на съкровище или някакво имане в района.

Междувременно и обитателките на рушащия се манастир не се помайвали. Водени от въображение и творчески импулси, жениците запретнали ръкави и се захванали да „реставрират“ безценните стенописи. Така под четката им изплувал фантастичен свят, населен със светци, кой от кого по-неразпознаваем и странен. Наслоените върху оригиналните фрески картини наподобявали илюстрации на детска приказка.

Веднъж случайни туристи попаднали в църквата и хубаво нащракали с фотоапаратите си нестандартните творения, след което ги изпратили на Регионалния исторически музей в Перник. Последвал скандал, проверки, изгонване на обитателите и окончателното обезлюдяване на манастира.

Хората от Билинци се възмущават, че на практика през последните 30 години манастирът, който е под юрисдикцията на Светия синод, е бил оставен да се руши. При това не само от природните стихии, а най-вече от безхаберие и недобросъвестни стопани.

В момента за Билинския манастир, или по-точно за оцелялата му църква, отговаря лично игуменът на съседния Църногорски манастир. Той държи ключа от църквата и наглежда ремонтните работи. Да, защото от лятото на 2017, със средства от европроект,  започна ремонт. Той ще приключи през 2019 г. , когато църквата ще отвори врати за посетители.

Как да стигнете до Билинския манастир

Билинският манастир се намира край село Билинци на 66 км. от София. След като отминете град Брезник и влезете в с. Билинци паркирайте колата на края на селото.  Манастирът е разположен в живописна местност на около 25 мин. пеш от най-крайните къщи на Билинци. До него се стига по удобен черен път.

***

Текстът и снимките са ни любезно предоставени от Венета Николова, автор на блога "Пътешествия без край". Разгледайте го, за да откриете още любопитни местенца за следващото ви приключение!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин