История, забележителности и легенди за Братислава - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История, забележителности и легенди за Братислава
Автор: Елена Исаева

Братислава е столицата на Словакия, разположена на брега на река Дунав. Това е очарователен и исторически град с богато културно наследство. Някои интересни факти за Братислава включват:

Братислава е единствената национална столица в света, която граничи с две независими държави Австрия и Унгария.

История, забележителности и легенди за Братислава
Снимка: pixabay.com

Градът някога е бил известен като Пресбург, когато е бил част от Хабсбургската империя и е служил като място за коронация на унгарските крале.

В Братислава се намира най-старият обществен парк в Централна Европа, паркът Sad Janka Krala.

Братиславският замък, който се намира на хълм с изглед към града, е бил преустройван няколко пъти през цялата си история, като последната реконструкция е извършена през 20 век.

В града се намира и катедралата Свети Мартин, която е най-голямата и най-старата църква в Братислава и е била мястото на коронацията на много унгарски крале.

Историческият Стар град на Братислава е лабиринт от тесни улички и очарователни площади, облицовани с цветни сгради, кафенета и магазини.

Братислава има процъфтяваща художествена и културна сцена с много театри, музеи и галерии, разположени из целия град.

Като цяло Братислава е красив и исторически град с много за разглеждане и изследване.

Братислава е столицата на Словакия, разположена на брега на река Дунав. Има богата история, уникална култура, интересни традиции и множество забележителности, които може да посетите, а ето някои ключови събития и легенди, свързани с града:

Древна история: Братислава е била населена от древни времена и е била важно келтско селище през желязната епоха. По-късно е част от Римската империя и е известен като "Герулата".

Средновековие: През Средновековието Братислава е била важен търговски център и е била управлявана от различни династии, включително Хабсбургите.

Коронация на унгарски крале: Братислава е била мястото на коронацията на много унгарски крале през 16-ти и 17-ти век и е била известна като "Пресбург" по това време.

История, забележителности и легенди за Братислава
Снимка: pixabay.com

Легенда за Братиславския дракон: Според легендата някога в замъка на хълма с изглед към Братислава е живял дракон. Змеят често долиташе в града, за да краде добитък и да яде млади моми. В крайна сметка един смел обущар на име Яносик убил дракона, като го нахрани с овца, пълна с експлозиви.

Днес Братислава е оживен модерен град с богато културно наследство. Някои от най-добрите му атракции включват Братиславския замък, катедралата Свети Мартин, Старото кметство и Словашкия национален музей.

Братислава е очарователен град с много интересни забележителности. Ето някои от най-добрите атракции:

Братиславският замък: Този внушителен замък датира от 9 век и предлага зашеметяваща гледка към града и река Дунав.

Катедралата Свети Мартин: Тази готическа катедрала е най-голямата и най-старата църква в Братислава и е мястото, където са били короновани много унгарски крале.

Стар град: Старият град на Братислава е лабиринт от тесни улички и очарователни площади, облицовани с цветни сгради, кафенета и магазини.

Портата на Михаил: Тази историческа порта е единствената останала порта от средновековните укрепления и предлага страхотна гледка към града.

Река Дунав: Разходете се по река Дунав и се насладете на живописната природа или вземете обиколка с лодка за различна гледна точка.

UFO Tower: Тази футуристична кула предлага невероятна панорамна гледка към града от своята наблюдателна площадка и ресторант.

Замъкът Девин: Този замък се намира точно извън Братислава и предлага невероятна гледка към река Дунав и австрийската граница.

Това са само няколко примера от многото забележителности и атракции, които Братислава може да предложи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин