Историята на древния град Едеса в Турция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на древния град Едеса в Турция
Автор: Елена Исаева

Турция е трансконтинентална държава, разположена както в Азия, така и в Европа, граничеща с Гърция, България, Грузия, Армения, Азербайджан, Иран, Ирак и Сирия. Столицата му е Анкара, но най-големият град и културен център е Истанбул.

Турция е известна с богатата си история и разнообразна култура, повлияна от многото цивилизации, населявали региона в продължение на хиляди години. Страната има комбинация от древни руини, зашеметяващи природни пейзажи, оживени градове и вкусна кухня.Тук не просто има за всеки по нещо, а има за всеки по много.

Историята на древния град Едеса в Турция
Снимка: pixabay.com

Някои от най-популярните туристически дестинации в Турция включват, но не се изчерпват с тези:

Истанбул: Този оживен град е дом на някои от най-емблематичните забележителности в Турция, включително Синята джамия, Света София и Капалъ чарши.

Кападокия: Този уникален регион е известен със своите приказни комини, пещерни църкви и полети с балон с горещ въздух.

Анталия: Този крайбрежен град е популярна плажна дестинация с красиви тюркоазени води и исторически места като древния град Перге.

Ефес: Този древен гръцки град е дом на някои от най-добре запазените руини в света, включително храма на Артемида, едно от Седемте чудеса на древния свят.

Памуккале: Това зашеметяващо природно чудо включва бели травертинови тераси и горещи извори, за които се твърди, че имат лечебни свойства.

Турция е известна и с вкусната си кухня, включително шишчета, баклава и локум. Посетителите могат също да се насладят на традиционните турски бани и да разгледат богатата културна и изкуствена сцена на страната.

В древността Едеса е била известна като Урфа и е била важен град в региона. Той е превзет от асирийците през 9 век пр. н. е. и по-късно попада под контрола на империята на Селевкидите, елинистическа държава, основана от един от генералите на Александър Велики. През 2-ри век пр.н.е. той става независимо царство под управлението на династията Абгар.

Едеса играе важна роля в разпространението на християнството в региона. Според легендата, крал Абгар V от Едеса се казва, че е написал писмо до Исус, като го кани да дойде и да го излекува. Докато Исус не посети Едеса, се казва, че той изпрати отговор под формата на плат с изображение на лицето си върху него. Тази кърпа, известна като Мандилион, се превърна във важна християнска реликва и се смяташе, че има лечебна сила.

Днес посетителите на Едеса могат да видят много исторически и културни забележителности, включително:

Замъкът Урфа: Тази древна крепост е построена от римляните и по-късно разширена от византийците и селджуките. Предлага панорамна гледка към града.

Пещерата на Авраам: Тази пещера се смята за родното място на пророка Авраам и е популярно място за поклонение за мюсюлмани и християни.

Басейнът на свещената риба: Този голям басейн се захранва от подземни извори и е дом на хиляди свещени шарани. Легендата разказва, че рибите били изпратени да защитят града от глад.

Археологическият музей на Шанлъурфа: Този музей съхранява артефакти от периода на неолита до османската епоха и дава поглед върху богатата история на града.

Базарът на Шанлъурфа: Този оживен пазар е страхотно място за пазаруване на местни занаяти и опитайте традиционна турска кухня.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин